tisdag 1 juni 2010

HQ soppan allt mer smakrik

Turerna kring ”HQ-skandalen” eller vad man nu skall kalla det rullar vidare och med största sannolikhet så är nog inte det sista ordet sagt ännu och säkerligen så får vi nu se ett antal grävande journalister som försöker få fram historien bakom tradingsmällen, varför en styrelseledamot hoppar av över osämja kring en ”strategisk fråga”, om det kanske kan finnas sprickor i fasaden mellan H och Q och dom kanske är på väg åt var sitt håll? och varför hoppade egentligen förre Vd Enblad av? Och varför stannar HQ banks VDar inte mer än några år var? ….som sagt sista ordet är nog inte sagt.

Fast mitt i denna HQ turbulens så fastnade jag för att en av HQ banks främsta konkurrenter nu skall börsnoteras, finansgruppen Catellla som nu bla. Ingvar Kamrad mfl. nu säljer till bolaget Scribona som med transaktionen byter namn till just Catella. Den gamla skrivmaskinsgförsäljaren Scribona har på några år nu hux flux blivit en finansgruppen. Tidigare har man förvärvat Jan Stenbecks gamla privat-bank Banque Invik, lite obligationsportföljer och nu då Catella sammantaget blir det en ganska så omfattande finansgrupp

Det nya börsnoterade Catella består således av private banking (Catella+Invik), corporate finance och rådgivning (Catella) , en fondförvaltning (Catella) samt att man investerat i ett antal obligationsportföljer (EETI). En betydande direkt konkurrent till HQ som jag nu kan tänka mig gnuggar händerna efter debaclet inom HQ. En annan konkurrent är ju anrika Carnegie som först banktillståndet försvann för sedan tog staten över driften ett tag och bolaget såldes till investmentbolaget Bure och Altor.

Det är ju som utomstående enormt svårt att värdera "små" kapitalförvaltingsbolag. Det är först av allt svårt att begripa verksamheternas risker och möjligheter, få verksamheter kan vara så lönsamma och lika illa kan det snabbt gå riktigt fort utför om det sköts illa. Vidare är det svårt att beräkna p/e tal och liknande då deras intjäning så intimt är kopplade till de finansiella marknaderna men betoning på ” går det upp så går det upp och går det ner så går det ner”.

Ett sätt att värdera bolagen är att värdera bolagen efter deras förvaltade kapital detta då kundernas pengar är det som bolaget i grund och botten tjänar pengar på. Om vi tar HQ (på senaste rapport och innan nyemission) så förvaltar HQ idag sammantaget 92 Mdr och bolaget går idag att köpa på börsen till 1,95mdr och priset på bolaget är således ung. 2,1% av förvaltat kapital.

Det gamla anrika Carnegie som blev av med sitt tillstånd förvaltades av sten och sedan såldes till investmentbolaget Bure förvaltar idag också just 92Mdr kr och det totala bolagsvärdet upptaget i är ung. 1,4Mdr (enligt Bures egna värdering) Ett pris om ca. 1,5% på förvaltat kapital.

Catella som köptes av Scribona har ett förvaltat kapital till förfogande som är ung. 38Mdr om jag förstår saken rätt och Scribona betalade för ett skuldfritt Catella 417Mkr, ett pris om 1,1% på förvaltat kapital.

Men som sagt det är synnerligen komplicerade bolag och dom har lite olika sidoverksamheter vid sidan av kapitalförvaltning och spontant skulle jag nog säga att i alla fall jag begriper väldigt lite om bolagen….men att HQ skulle vara vansinnigt billig idag?, nja…

4 kommentarer:

 1. Nu får du snart lägga ner bloggen eller gå i exil...

  http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=273031&rlt=0&pid=208176__ArticlePageProvider

  Det är sådana rika svin som dig hr Stockman som Sahlinisterna kallar "förmögna". Just snyggt att spara egna pengar. Du borde veta bättre och lägga pengarna på platt-tv, krogen och cigg så samhället hålls igång.

  Så kom ihåg att köper du Maria W får du alltid Lars Ohly på köpet. :)

  SvaraRadera
 2. ja du...valpskatten i repris. Lite deja vu sedan slutet av 80-talet då det sattes upp skatte på varje köp och säljnota.

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte herr Stockman är speciellt förmögen,i alla all inte i kronor räknat.

  SvaraRadera
 4. Just desire to say your article is as astounding. Thee clarity in your submit is just excellent and that
  i could think you are knowledgeable in thhis subject.
  Fine with yopur permiasion leet me to snatch your feed to
  stay updated with impending post. Thanks a milliopn and please continue the gratifying work.


  Feel free to surf to my webpage; Las Vegas Microwave Service

  SvaraRadera

MediaCreeper