måndag 15 november 2010

Mäster Melker


I senast numret av tidningen Affärsvärlden intervjuas en av de kanske allra främsta svenska investerarna de senaste 30 åren, Melker Schörling.

Visst visst nu är säger du säkert att Fredrik Lundberg, Stefan Persson, Jan Stenbeck etc etc skulle tävla om denna titel om Sveriges framgångsrika placerare. Visst, men skillnaden mellan dessa herrar och herr Schörling är att alla ovanstående har haft ett arv att förvalta. Fredrik Lundberg må vara duktig men pengarna har i grunden kommit från hans far precis som Stefan Persson blivit Sverige rikaste tack vare föregående generation. Även Jan Stenbeck må ha varit en entreprenör av sällan skådat slag men han hade ju det ganska förspänt med att från modersmjölken vara huvudägare i bolag som Sandvik, Korsnäs och Fagersta.

Men Melker Schörling har gjort det själv, från ekonomistudent på handels i Göteborg till en av Sverige rikaste individer. Hatten av!

Melker Schörlings långsiktiga prestationer som investerare är att betrakta som
häpnadsväckande. Enligt E24s halvt töntiga "Rikometer" så är Schörlings aktieportfölj idag god för lite drygt 15Mdr. En ansenlig summa och i jämförelse t.ex. med en annan "self-made man" Sven Hagströmer nästan tiodubbelt.

Melker Schörling kommer från den lilla orten Götlunda som faktiskt bara ligger en sisådär 35-40min bilfärd bort från där undertecknad bor idag. Han var bonnapojk och växte upp på ett högst ordinärt lantbruk, sitt adliga efternamn till trots. Men istället för att gå i sin familjs fotspår med harv och plog så åkte han till  Göteborg och studerade ekonomi. Efter studierna började han en framgångsrik tjänstemannakarriär som med tiden kom att innehålla VDskap för Essef Service ett litet dotterbolag till "stora" börsnoterade företaget AB Fläkt och sedan blev han efter detta VD för Craffoord Dörrar som idag ingår i börsbolaget Cardo. Detta var fram till 1987 och Schörling hade köpt en liten villa i Malmö.

1987 träffade han Gustaf Douglas som nyligen genom sitt investmentbolag Latour (fast det hette Hev.... någonting vid denna tidpunkt) hade köpt företaget Securitas. Douglas ville att Schörling skulle bli VD för detta dotterbolag. Han gick med på det under premissen att han fick lov att bli aktieägare i bolaget, så skedde Ägarandelen för Schörling blev 17,5%, för detta betalade Schörling 24Mkr, egna sparade medel, lån, reverser från Douglas. En riskfylld affär, även för en välbetald VD med fallskärmsavtal.

I början gick det kort och gott åt pipsvängen, Securitas var mer eller mindre ett ruckel. Men det har ju sedan blivit en saga utan dess like. 1991 börsnoterades Securitas och Schörling kunde lösa lite lån men behöll ett stort ägande. 1992 slutade Schörling som VD på Securitas som började istället på dåtidens storbolag Skanska där han var VD fram till 1997.  Men sitt aktieinnehav har han alltid haft kvar.

1994 delades Securitas i två delar, Securitas och Assa-Abloy (en fusion mellan Securitas låsverksamhet och Wärtsiläs låsverksamhet). Schörling hade handplockat efterträdare var själv kvar i styrelsen. Både Securitas och AssaAbloy har växt så det knakat och man har delat ut lite utdelningar. Utdelningar som Schörling investerat klokt eller vad sägs om att ha prickat in i stort sett varenda framgångssaga på börsen.

Börsposternas värde avser ägandet inom Melker Schörling AB med undantag av Nibe som Schörling äger privat
1994 AssaAbloy (uppskattar kursutvcklingen till ca. +4000%, utdelningar oräknat), värde idag 2,5Mdr för MSAB
1998 Hexagon (avkastning väl över +1000% till idag, utdelningar oräknat, +Avknoppning i Hexpol (värt 900Mkr) Hexagon är värt ca. 10,6Mdr för MSAB
1999 Bong (usel affär,på minus) värt ca. 100Mkr för MSAB
2000 Karlshamn sedemera AarhusKarlshamn (osäker på avakstningen, men klart bättre än börsindex) vä4de 2,6Mdr för MSAB
2001 Nibe (avkastning ca. +1000%+utdelningar) värde ca. 1Mdr för MSAB
2006 HM, (avkastning ca. +65%+ utdelningar) värde ca. 50Mkr för MSAB

Innehavet i Securitas är idag värt 1,5Mdr, och då har ju Securitas sedan knoppat av Direct (uppköpt), Niscayah (värt 300Mkr för Schörling),  Loomis värde ca. 500mkr för Schörling.

Schörlingsportfölj förvaltas idag i investmentbolaget  Melker Schörling AB. Börsnoterat och säkerligen börsens minsta antal anställda. tre stycken lär dom vara som sköter om allting. Styrelsen är däremot desto mer namnkunnig då både Carl-Henrik Svanberg och Stefan "HM" Persson sitter i styrelsen. 100 000kr får dessa ledamöter i Styrelsearvode för ett års arbete. MSAB har för övrigt en mycket intressant passus i sin bolagsordning alla aktieägare har nämligen rätt att årligen vid bolagsstämman lösa in sina aktier för substansvärdet något som leder till att MSAB förstås bör handlas med låg substansrabatt.

24mkr har mao på 23 år blivit 15mdr. Överslagsräknat måste Schörling haft en årlig totalavkastning om ca. +32% per år i 23 år och då räknar jag avkastning på sysselsatt kapital (dvs ingen hänsyn till belåningen). Hyfsat. Schörling har förresten också köpt en jäkla massa skog de senaste 10 åren så han skall nog ha ålderdomen tryggad.

Så är det någon som jag skulle vilja äta en middag med, så är det helt klart Melker Schörling. Kan tänka mig att tom ta notan själv om det skulle vara knapert för honon. Nej förresten jag ändrar mig, ogifta dottern Märta Schörling var förstås den jag vill äta "middag" med, tror min fru skulle ha överseende för en sådan begivenhet....

6 kommentarer:

 1. Self-made är alltid mer intressant!

  Men bolaget hette Crawford Door.

  SvaraRadera
 2. Du är en hummer!
  Ja det är bara att spotta i nävarna och sätta igång. Vad sa du? 32% om året. Ja. Dom första två åren har jag klarat målet. Är rädd för att dom följande kommer att bli värre. :-)
  Klarar han det 10 år till?

  SvaraRadera
 3. håller med, mkt imponerande och synd att vi inte har fler som honom.

  100 000 i styrelsearvode - att jämföra med tex lars berg, eniros avgående styrelseordförande, som under nästan 10 års tid lyft ett årligt styrelsearvode på en miljon samtidigt som eniro har förts nära ruinens brant pga vansinniga förvärv, idiotiska utdelningar frampressade av aktivister och felaktiva strategiska beslut. Det är skillnad på gubbar och gubbar..

  SvaraRadera
 4. Givetvis imponerande tillväxt, men man ska komma ihåg att han har haft miljardlån under resans gång. Under börsnedgången 2000-2003 var det väl lite si och så med finanserna hos herr Schörling - han låg inte back men hade nedgången fortsatt ett tag till hade han fått börja sälja av en del.

  SvaraRadera
 5. imponerande! har du aktier i melker? vad anser du om denna aktie? det står väldigt lite om detta investmentbolag trots extremt bra avkasting

  SvaraRadera
 6. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera

MediaCreeper