torsdag 18 november 2010

Pensionsfloskler

I min ständiga jakt på möjligheter till gratisätande (valfritt hur du väljer att tolka detta om min glupskhet på mat) och få uppslag till blogginlägg var det denna vecka dags att ta min snygga fru (för dagen tillära i kjol) i hand och gå på konsumentupplysning ang. pensionssystemet. Denna gång bjöd en arrangerande bank på kaffe och blåbärskaka på stora flotta hotellet i stan. Den kanske lite smått torftiga kosten till trots så må jag säga att fikastunden nog var kvällens begivenhet, kanske för att bordssällskapet denna gång visade sig vara en trogen läsare av denna blogg. Trevligt värre och träffa er kära läsare live

Men åter till informationen kring pensionssystemet som denna gång innehöll diverse på varandra staplade powerpointbilder fulkopierade från den statliga myndigheten med det passande namnet pensionsmyndigheten. Ja ni har hört det förut, det var orangea skurna pyramider, förmanande ord om vikten av att spara själv och hur fantastiskt mycket pengar din arbetsgivare sätter av enligt kollektivavtal, hur viktigt det är med avgifter som gammelbanken tar från dig. Och nätmäklarråden att var det mer än 5 år sparhorisont så var det eda alternativet

Är det bara jag som tycker det är så otroligt mycket floskler när det gäller pension? Och så få avvikande åsikter? Som bloggare måste man ju sticka ut hakan. Håll tiill godo, take it or leave it.

Pension är avstående av lön
Nej den allmänna inkomstpensionen är inget ”avstående av lön” den går rent och slätt till att betala dagens pensionärer. Att det skulel vara någon form av bortglömd gammmal löneutbetaling är enbart en propaganda som pensionärsorganisatiopner använder för att påtala orättvisan på pensionärernas höga skattesatser. Det förvaltas knappt några pengar alls i hemliga förråd och den allmänna inkomstpensionen har inte alls något att göra med din lön annat än av bokföreningsteknisk karaktär. Dina pengar som du har i pensionrätter i ditt orangea kuvert finns inte det bygger helt och fullt ut på att morgondagens ungdomar kan betala din lön. Man skall kunna jämföra det med att du är ägare i en realränteobligation med 0% ränta med säkerheten i morgondagens arbetskraft...

Dock är det svenska pensionssystemet tryggt upplagt då det är separerat från statsbudgeten. Dvs vid en teoretisk ev. statsfinansiell härdsmälta i Sverige så kommer pensionerna att kraftigt sänkas. Mot  t.ex. Grekland så ligger pensionerna i statsbudgeten och alla pensionärer har en garanterad pension av inkomsten man haft under yrkeslivet vilket i praktiken betyder att det grekiska pensionssystemet nu med god fart hjälper till att försätta hela Grekland i konkurs...

Tillväxtmarknadsfonder är valet för pension
Är det bara jag som stör mig på att banker ständigt och jämt rekomenderar lång-bort-i-stan-fonder (föpr 10 år sedan var det IT-fonder) till pensionen? Självklart har detta koppling till att banken själv tjänar mest pengar på tjotta-hejti fonder. Vi kan t.ex. ta gårdagens pensionsgenomgång. Först talar powerpoint-individen sig varm om låga avgifter, vikten av att veta vad man investerar i och hur fantastiskt bra en gratis aktiefond är då den kan dubbla din pension. för att några minuter senare rekomendera aktivt förvaltade tillväxtmarknadsfonder. Vilket i praktiken så menas med man då rekomenderar sina kunder att köpa dyrast möjliga fond vars innehåll bankens ens själv inte har minsta aning om själva....men som sagt även bankanställda vill ju äta julbord.

Men det växer ju i Asien och Latinamerika? Är det inte där man skall investera?
Säkerligen kan det vara så. Men tro't om du vill men även Kinäser, Brasiljanare och Indoneser vill dricka Coca-Cola, Köpa Electrolux kylskåp, jobbar i en Alfa-Laval fabrik, har mobiltelefonabbonemanget hos Millicom och dreglar över när H&M skall öppna butik i mångmiljonstaden, och köper olja på samma marknad som vi svenskar . Same same but different. Var ett företag har sin börsnotering spelar ingen som helst roll särskilt inte företag som säljer exakt samma produkter som t.ex. olja.. En svensk indexfond är lika global som en globalfond (ja med undantag av våra banker som ingår i indexfonden).

Aktier alltid bättre än räntor
Har du någon gång, någonsin hört någon rekomendera något annat är aktier för långsiktigt sparande?  Har denna någon gång någonsin förändrat detta råd beroende på värderingen på börsen? Skulle inte tro det, Nej man bruar lägga på 100års diagrammet som visar att aktier är bäst på lång sikt. Vilket förstås är självklart under en sådan lång tidsperiod som 100 år annars hade vi fått stora problem i ekoomin om det vore lönsammare att sätta in pengar på banken än att driva företag. Men under tidsperioder så långa som 10 år så kan det mycket väl vara så att räntebärande ger betydligt bättre avkastning än aktier. Således en värdering av aktier-kontra räntebärande bör man alltså göra. Det finns absolut inget egenvärde att investera i aktier på korta tidsperioder, tvärt om obligationer kan många gånger vara riktigt bra investeringar och aktier kan periodvis vara ritkigt dåliga.
 
70% av lönen
Visst är det faschinerande att det ofta talas om ganska exakta siffrori pensionsprognoser. En siffra man ofta hör är att den allmänna pensionen (inkomst och premiepension) kan förmodas ge ung. 50% av slutlönen och plussar man på tjänste/avtalspension så brukar man prata om 70% av lönen ung. Ja detta gäller herr och fru medel medelsvensson som tjänar medelmycket, ökar sin lön med medelmycket om året, varje år förstås och har ett yrkesliv som utan avbrott sträcker sig från 23 till 65 års ålder. Under denna tidsperioden stiger börsen exakt 6%  och löneökningen blir realt 1% bättre än inflationen per år eller något sådant. I teorin är detta säkert troligt men i praktiken ser ju yrkeslivet inte ut så idag. Vi blir faktiskt arbetslösa i perioder, vi kanske får dramatiska löneökningar när vi är 60år, vi kanske väljer att skifta ner när barnen är små, vi kanske vill vara självförsörjande den dagen vi fyller 45? Livets vägar äro outgrundliga och lika så är vår framtida pension är lika osäker prognos som konjunkturinstitutet skulle ge ut en BNP prognos på år 2043 år svenska bruttonationalprodukt. 
 
Man borde faktiskt säga som det är, man har ingen aning.
 
Förresten om några veckor kommer förra årets premiepension i på allas våra PPM konton. Grattis svenska folket, förvalta dom väl...

6 kommentarer:

 1. Bra observationer, du glömde dock floskeln att man måste byta till "vassare" fonder (vad f-n nu det är) ofta för att få en vettig pension.

  Så ovanpå att fondförvaltarna själva trejdar friskt (kanske i flera led med fond-i-fond) så ska du själv trejda friskt i ett led till.

  SvaraRadera
 2. En fråga bara:Pengarna i PPM-fonderna måste väl ändå vara riktiga och utbetalda.För dom är ju ute på marknaden så att säga.

  SvaraRadera
 3. Jo då, PPM är real money. Men PPM utgör enbart 13% av pensionsavsättningarna, 77% är skuldbokföring.

  PPM avsättning=2,5% av beskattningsbar inkomst upp till ett tak på knappt 32 000kr i månadslön.

  Inkomstpension (no real money)=16% av beskattningsbar inkomst upp till ett tak på knappt 32 000kr i månadslön.

  SvaraRadera
 4. Bra inlägg! Håller helt med resonemangen om tillväxtmarknadsfonder samt ränte- vs aktiesparande.

  SvaraRadera
 5. Ett vasst och skärpt inlägg. Tack! :)

  SvaraRadera
 6. Hej alla, Jag heter Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda verk som BABA NOSA UGO från Karnataka Temple har gjort, eftersom min lycka återställs, jag har varit gift i cirka 11 år nu, det kom till en punkt när min man började att agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade ett förhållande med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt som jag har jobbat för, kändes som slut allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, vissa vittnade om att han löser alla slags andliga problem, örtmedicin för sjukdom som fybroid, astma, könssjukdomar, njursjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet till BABA NOSA UGO från vittnesmålen online och beslutade att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, förberedde något för mig att använda, han gjorde nästan allt själv, jag tvivlade faktiskt på när han sa till mig att Jag kan förvänta mig en god nyhet, det var mindre än 14 dagar då min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlåtit honom och nu är vi ännu gladare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag har aldrig förväntat mig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte att sluta dela hans vittnesbörd. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta Spellcaster, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com / nosaugotemple@net-c.com

  WhatsApp: +37258031247

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera

MediaCreeper