torsdag 18 november 2010

Ska banken behöva lära oss att betala av lån?

Bloggarna Flute och Cornucopia ställer sig frågande inför att ett antal bankpersonligheter har gått ut och uppmanat staten att inför krav på amorteringar på bostadslån.


Va falls har bankerna blivit tokiga det är väl lånen man tjänar pengar på? Och desto mer vi amorterar våra lån desto mindre affärsvolym får bankernas. En bank vill som sagt ha stor affärsvolym. Vi kunder skall ha mängder med pengar på bankonton, mängder med finansiella tillgångar och stora lån, då blir det gott om pengar till banken och dess ägare.

Personligen ser jag inte alls det som konstigt att de svenska bankerna nu börjar prata om amorteringar på privatpersoners lån. Varför nu detta då? Ja ett troligt dilemma är att bankerna börjar få lite slagsida åt privatmarknaden. Affärsvolymerna vad avser privatpersoner utvecklas just nu fantastiskt stark. Våra lån ökar med 8-10% om året, fondsparandet slår rekord, inbetalningar i pensionsförsäkringar utvecklas gott. Värre är det på företagsmarknaden då många företag har sparat i ladorna. Risker har dragits ned, lån har betalats av och investeringsviljan har varit ganska så pessimistisk . Bankernas intjäning (helt oräknat kreditförluster) har således minskat på företagen.

Då uppträder problemet. Samhället måste som sagt gå i takt. Företagsmarknaden är lika med privatpersoners arbetsgivare och omvänt är privatpersoner i slutändan kunderna till företagen. Om den ena eller den andra delen rusar i väg i förhållande till den andra ökar riskerna. Dessutom så tror jag som leksam att vissa nyckeltal vad avser kapitaltäckning bla bla. försämras desto mer snedbalanserad banken blir i affärsvolymer.

Banker vill just nu skulle jag kunna tänka mig inget annat är att det blir lite paus paus i kredittillväxten mot privatpersoner, det börjar ösa in kontanter på konton och att investeringsviljan bland företag skulle börja öka. Då lär bankens intjäning öka och riskerna hålls i schack.

Som så ofta så brukar banker rätt ofta ge råd mest för sig själv…men ofta så är dom likväl ganska goda för privatpersoner.

2 kommentarer:

  1. Låter som en rimlig förklaring, Stockman. Tur att vi är flera ekonomibloggare som lyckas tänka ut saker tillsammans! Det den ene missar, det kommer den andre på.

    SvaraRadera
  2. Glöm inte heller att om jag amorterar 100 kr så behöver banken låna mindre pengar för att kunna erbjuda andra lån. Så förutom att minska sina kreditrisker så minskar de även sin upplåningskostnad, vilken har stigit på sistone sedan det statliga bankstödet dragits tillbaka. Detta tjänar både samhälle, låntagare och aktieägare på. Särskilt på sikt.

    SvaraRadera

MediaCreeper