söndag 7 oktober 2007

Var inte orolig inför nästa börskrasch


Som aktieinvesterare är det lätt att känna en viss rädsla inför framtiden. Tänk om börsen står inför ett stort ras? Tänk om det är fel tid att investera i aktier just nu? Är det bäst att sälja sina aktier så man inte åker med ner i utförsbacken? Vad händer om det blir lågkonjunktur? Är vinsterna i bolagen uthålliga? Tänk om jag förlorar hälften av mina sparpengar?

Tankar som dessa är fullt naturligt och speglar en sund skepsis vid ekonomiska val som köp och försäljningar av aktier handlar om. Skulle vi inte ha denna skepsis är risken stor att vi tar dumma och förhastade investeringsbeslut när vi låter vår girighet ta över. Utan en inbyggd pessimism är det lätt att glida över från investering till spekulation.

Det definitivt viktigaste rådet är att aldrig investera i aktier för pengar du inte kan undvara under längre tid och du skall vara beredd att du kan förlora stor del av pengarna du investerar i aktier. T.ex. skall du köpa ett hus för att bo i är det självfallet ett bra råd att sälja aktier för att minska din ev. belåning och privatekonomiska risk. Har du kvar allt för mycket aktier i kombination att du tar högre lån på en fastighet då övergår aktienvesteringen från att vara en investering till att bli en spekulationsaffär. Lika så kan en kraftigt belånad aktieportföljd vara synnerligen trevlig i uppgångstider men kan få katastrofala följder i händelse av att börsen sjunkar kraftigt på kort tid.

Själv kategoriserar jag mig som en pessimistisk optimist som gärna hoppas på det bästa i framtiden men förbereder mig för det värsta. Genom detta förhållningssätt tycker jag att man till viss del kan hålla sig borta från "trendföljandet" på börsen där man hoppar in och ur marknaden efter vad som känns hett för stunden och går ur bara för att man tror att börsen skall gå ner 10%. För vissa individer så kanske korta affärer i kombination med perioder av en likvid investeringsportfölj fungerar bra men för mig personligen känns detta fel. Jag vill inte tjäna pengar på att köpa och sälja aktier, jag vill tjäna pengar på att vara delägare i välskötta företag. Jag tror att om andra har lyckats med detta ja då bör jag klara av detta också.

Med denna utgångspunkt måste man ha ett annat förhållningssätt att hantera nedgångar än genom att simpelt bara sälja aktier. För äger man aktier över tiden är det helt oundvikligt att man får vara med om stora börsras, det är inte tänkbart att man kan vara så bra investerare att man inte får se sina aktier gå ned kraftigt under perioder. Inte ens Warren Buffett har som bekant lyckats med detta. Vad Buffet däremot lyckats med är att vara delägare i bolag som har utvecklas bättre än de genomsnittliga bolagen i USA samt det faktum att han alltid återinvesterat utdelningar från dessa bolag inom Berkshire Hathaway vilket är de två förklaringarna till hans framgångssaga.

Vad blir största framgångsfaktorn av att äga aktier alltid? Självklart det faktum att man garanterat äger aktier den dagen då börsen når en långsiktig botten som t.ex. 1932, 1971, 1991 och 2003 och man kommer vara med på uppgångar från dessa punkter, vilket är mycket trevligt. Vad är det värsta som inträffar? Tyvärr Att man alltid äger aktier på en ordentlig topp i aktiemarknaden som t.ex. 1906, 1929 och år 2000. Det har som bekant inte alltid varit trevligt att vara aktieägare under perioder som 1929-1932, 1989-1992 eller 2000-2003 då minst hälften tillgångarna "försvunnit" från kontot.

Hur skall man då förbereda sig för det värsta med en lång och utdragen aktienedgång? Historiskt har vi lärt oss att riktigt mörka nedgångar kan bli så stora som minus 70-80% de aktier så brukar falla mest är oftast de som är mest spekulativt prissatta (Inte sällan brukar dessa aktier utgöra en stor del av aktieindex då också) när nedgången börjar t.ex. Ericsson år 2000 och General Electric och General Motors på Dow Jones 1929. Genom att ha en i flera sektorer väldiversifierad portfölj och helst inte äga spekulativt prissatta aktier kan man säkert få en portfölj som maximalt sjunker 50% i pris annars har man gjort fel. Att vara långsiktig hindrar ju däremot inte från att sälja om priset på aktie vida överstiger det långsiktiga värdet eller för den delen investera i obligationer vid de tillfällen då dessa är en bättre investering än aktier. Framförallt är det viktigt att investera i företag som har "överlevnadsförmåga".

De största fallen brukar normalt sett vara i 2-3 år och utifrån dessa fall kan det sedan ta olika lång tid för aktieindex att återhämta sig beroende på konjunkturutveckling och så vidare. För 1929-32 års börsras dröjde det ända till 1954 innan innan börsindex hade återhämtat sig det kan man nog se som ett "worst case scenarie". Vad man bör lägga på minnet är att aktienedgångar medför att priset på aktier blir mindre och mindre och inte sällan blir t.ex. direktavkastningen (aktieutdelning/kurs) högre även vinsterna går ned och utdelningen måste sänkas. Just direktavkastningen utgör ett "skydd" mot stora nedgångar i aktieportföljen av den att den skapar likvida medel att kunna investera i nya aktier, dvs det går att utan att sälja aktier, köpa aktier som hela tiden blir lägre prissatta i aktienedgångar. Kombinationen med aktieutdelningar och ett ständigt regelbundet sparande ökar effekten än mer.

Det är lätt att ryckas med i den "katapulteffekten" som uppstår på t.ex. ett regelbundet fondsparande vid ständigt uppåtgående aktiekurvor vilket leder många till att spara mer när börsen går upp och sedan sluta spara när börsen går ner då det inte är roligt att se insatta pengar minska vilket är fullt förståligt. Men på lång sikt är detta synnerligen orationellt då det är de sparpengar som är satsade under perioder av dålig börsutveckling som kommer stå för allt större del av kapitalet i framtiden, därför skall man fortsätta att regelbundet spara pengar oavsett vad man tror om framtiden. Om aktierna går upp får man glädja sig åt detta och går aktierna ned har man möjlighet att köpa för "reapris".

Ett regelbundet sparande och återinvesterade utdelningar och räntor blir som sagt en kraftig skyddsmekanism mot stora fall. De stora aktiefall som kan ta 20 år för aktieindex att återhämta kan för dig som agerar strukturerat och klokt med aktieutdelningar, regelbundet sparande och bra investeringar kanske kortas till några enstaka år. Som exempel på detta kan man återigen ta börsraset 1929-32. Om man inte gjort något åt sina aktieinvesteringar år 1929 så återhämtade sig börsindex inte innan 1954 men om man återinvesterade aktieutdelningar långsikigt över tiden ja då hade en sådan sparare en avkasting på 6% per år, atta få 6% eller 0% i avkastning på 22år det är stor skillnad vill jag lova.

Så var inte rädd för aktienedgångar, är du ung investerare är en kraftig nedgång och ständigt lågt prissatta aktier tvärt emot något som kan vara bra för den långsiktiga utvecklingen men tänk på att det alltid kommer vara viktigare för en långsiktig investerare att köpa vid rätt tillfälle än att sälja vid rätt tillfälle.

Hur kan då börsas löna sig? Vad sägs om följande citat av :
"Bear markets are not only painful episodes that investors must endure; they are also an integral reason why investors who reinvest dividends experience sharply higher returns."


4 kommentarer:

  1. Intressant sätt att se på sparande synd att inte fler människor focuserar på när de skall köpa mer istället för när de skall sälja istället.

    SvaraRadera
  2. Intressant artikel återigen.

    Om jag får fråga, vad har du själv för portfölj i nuläget och vad är dina tankar kring dessa innehav ?

    SvaraRadera
  3. Hej Cristoffer!

    Eftersom du förespråkar direktavkastning som enda likviditetskälla under orostider skulle det vara intressant att höra om du har några tankar på temat preferensaktier eller common stock?

    Jag är också nyfiken på hur du ser på diversifiering mellan tillgångsslag i en aktivt förvaltad långsiktig portfölj. Kan det gynna den långsiktiga värdeutvecklingen att till exempel lägga direktavkastningen på hög under tre år för att därefter passa på att snappa upp bolag som under tiden hunnit bli undervärderade?

    SvaraRadera
  4. Detta är en mycket bra artikel som bygger på vad som hänt under 1900-talet. Men om något nytt inträffar som vi inte kan förutse idag. Då faller alla bra strategier. Det jag saknar är bristen på andra senarier. Aktier går alltid upp. Säger alla experter. Jag tror inte det. Det kommer en dag då t.ex aktier inte fins. Altså har experterna FEL FEL FEL. Dom bara tror, som i kyrkan. Var är senarier om dom närmaste 100åren. Oljan är slut. Miljöförstöringen är enorm. Maten räcker inte pga dränkta skördar. Vem tar fram o skriver sådana här prognoser.
    Pessimistiskt men inte orealistiskt. Nu blev jag trött...
    Olle

    SvaraRadera

MediaCreeper