måndag 17 december 2007

Aktiestinsens fem kärninnehav


Den numera ganska kända aktiespararen Lennart "Aktiestinsen" Isralesson är nog för bloggens läsare förhållandevis känd och jag har även haft nöjet att personligen sitta ner och ha en pratstund med honom vilket var fantastiskt roligt och något jag kommer minnas länge.

Lennart är en sparsam man som förutom aktier tycker om aktiviteter som stavgång och gammeldans. Han började sin aktiesparkarriär med att satsa fyra månadslöner i början av 40-talet på aktier. På den tiden var fyra månadslöner för hans del 600kr. Sitt första köp gjorde han i företaget Sandvikens Järnverk (idag Sandvik). Stinsen har under hela sitt liv haft en ganska låg lön så han har enligt honom själv inte haft någon större möjlighet att stoppa undan pengar till aktieköp över tiden utan det är mestadels den ursprungliga sparsumman och aktieutdelningar från denna portfölj som skapat förmögenheten men han har varit nog med att alltid återinvestera utdelningar. Två gånger har han dessutom fått se värdet på aktieportföljen halverats, under 70-talet och i finanskrisen 1989-1992. Men det är i mångt och mycket perioderna därefter som skapat den stora ränta på ränta effekten. Genom kloka investeringar lyckades han också förhållandevis bra under perioden 00-02 då "stinsen" köpte mycket fastighetsaktier när många andra köpte IT och telekomföretag. Sedan år 1992 har avkastningen på hans portfölj varit minst sagt strålande.

Lennart har över tiden haft en mycket konsekvent köpstartegi som går ut på att man skall köpa aktier som helst har ett eget kapital understigande börskursen och ge god direktavkastning. Detta är skälet till att investmentbolag och fastighetsaktier står för den största delen av portföljen. Har han köpt andra bolag vill ha också att bolaget skall ha lågt p/e tal.

Omkring 100 miljoner som är "stinsens" aktieförmögenhet idag kanske inte låter så värst mycket idag mot siffror som man hör i affärspressen men i relation till situationen när "stinsen" började är det en ansenlig mängd pengar. För att ge lite perspektiv på Aktiestinsens prestation kan man tänka sig följande. Om du idag som 25 åring börjar sparar 4 månadslöner som stinsen gjorde, låt säga 100 000kr så skall du för att kopiera stinsens resultat som 90 åring ha aktier minst värda omkring 24 miljarder….känn på den du! och då får du inte heller spara extra varje månad.

För något år sedan så intervjuades Lennart i Dagens Industri och där redovisade han bland annat också sina innehav. Det är överlag en ganska spretig portfölj med ung. 60 olika aktieinnehav vilket främst är resultat av att många av "stinsens" företag har knoppat av dotterbolag, men också sakutdelningar från investmentbolag t.ex. och uppköp där han fått aktier i ett annat bolag. Lennart har själv sagt att aktier är som kaniner på lång sikt då dom bara blir fler och fler. Även om "stinsen" har en spretig portfölj på ung. 60 innehav så har han fem stycken kärninnehav som svarar för den allra största förmögenheten men också den allra största avkastningen. Alla dessa fem kärninnehav har det gemensamt att det är mycket välskötta bolag som gett en strålande långsiktig avkastning till aktieägarna. De har alla gemensamt att de är investmentbolag.

Här följer Aktiestinsens fem kärninnehav. Observera att uppgifterna om aktieinnehav som redovisas nedan är ganska osäkra och det finns risk att det redovisas fel. Avsikten med publicieringen är enbart att vara en inpirationskälla.

Industrivärden
Stinsen äger idag om mina uppgifter är rätt 188 000 A aktier i Industrivärden men också 80 000 C aktier mao ett sammanlagt innehav värt ung. 30Mkr. Industrivärden har övertiden inte gjort några större utdelningar av bolag osv. utan härifrån kommer avkastningen mestadels av värdestegringar och utdelningar från Industrivärden. Över tiden har Industrivärden givit en generös aktieutdelning vilket givit stinsen goda möjligheter att köpa nya aktier för dessa pengar. Innehavet i Industrivärden har "aktiestinsen" haft mycket länge och han har fått vara med om otalliga splittar sedan 40-50 talet. Idag tillhör han en av bolagets största privata ägare och han har ibland (år 2002 t.ex.) använt sin röststyrka för att sina åsikter hörda på bolagsstämman. I fallet 2002 var han kritisk mot att Industrivärden åren innan hade låtit Ericsson utgöra en mycket stor del av bolagets tillgångar vilket visade sig lite öderdigert under perioden 00-02.

Öresund
Öresund är ett innehav som också varit i Stinsens portfölj länge. Han var ägare redan innan den kända finansduon Hagströmer & Qviberg tog över makten och han har fått vara med på hela deras sagolika resa i bolaget sedan dess. Direkt äger Lennart idag 90000 aktier i Öresund vilket är ett värde på ung. 12 Mkr men detta värde är bara en del av avkastningen från detta företag då inlösenprogram, custos styckning, utdelade bolag som i sin tur delar ut bolag. Bonusavkastningen kan knytas till 18 000 HQ Bank aktier, 35250 Fabege aktier, 31250 Avanza aktier, 5000 Connecta aktier, 5000 Klövern aktier, 1000 Bilia aktier och slutligen 1000 Catena aktier. Summa summarum mycket god avkastning så att säga även vissa aktier av dessa nog är tilläggsköp

Ratos
Även Ratos är ett innehav som varit i Lennarts ägo länge och han har lyckats vara med på först den goda avkastningen bolaget hade under 80-talet då Ratos var stora inom bygg och fastigheter men också på resan sedan 1999 då Ratos blev ett renodlat private-equity företag. Det märks att Ratos varit ett bolag som givit bra avkastning till sina ägare då Lennart idag äger hela 82 000 B aktier och 8000 A aktier i Ratos. Även Ratos har varit frikostiga med främst kontantutdelningar vilket givit Aktiestinsen möjlighet att köpa fler aktier.

Latour
Det av Gustaf Douglas kontrollerade investmentbolaget Latour tillhör också ett av Aktiestinsen långsiktiga aktieinnehav som svarat för en stor del av avkastningen. I Latour äger Aktiestinsen 15 000 B aktier och 7500 A aktier. Precis som i fallet Öresund kommer mycket av avkastningen också ifrån utdelningar och uppdelningar av företag. Från Latour kommer aktier som HQ bank (redovisat under Öresund), 16 000 Securitas aktier, SäkI, 8000 AssaAbloy, 16 000 Securitas systems, 16 000 Securitas direct och 5000 Fagerhult aktier. Värt en hel del idag så att säga.

Lundbergs
Företaget Lundbergs har inte funnits på börsen speciellt länge (ung 20 år) men även här har Aktiestinsen varit men den mesta delen av denna tid men han köpte också mycket lundbergs aktier under år 1999-2000. Sammanlagt har han idag 20 000 aktier i Lundbergs vilket ger ett värde på över 7,5 Mkr och gör honom till en av de 100 största ägarna i bolaget.

Så vill du följa aktiestinsen i spåren så köper du en väldiversifierad portfölj av investmentbolag och så sitter du bara och väntar på att dom skall växa till sig och blir fler mer tiden.

PS. Aktiestinsen äger också några andra "småposter" i andra investmentbolag som, 20000 aktier i Investor, 30 000 Svolder och 20 000 Midway.

5 kommentarer:

 1. Alltid lika trevligt att läsa om stinsen, som tydligen aldrig var stins heller.. :-)

  SvaraRadera
 2. Gotta love the stins. Läste att stins lät bättre i tryck när Expressen gjorde ett reportage om honom för ett 20-tal år sedan. Tydligen var stationsskötare eller vad det var inte lika glamouröst.

  Han välkomnar inflationen då det ger skjuts åt aktierna. Jag förstår inte riktigt vad han menar, kanske kan du förklara det ?

  SvaraRadera
 3. Christoffer, har du räknat ut vad hans portfölj hade varit värd om han hade investerat i en återinvesterande indexfond? Hade varit intressant att se hur mycket av hans framgångar är pga hans skicklighet och hur mycket är pga aktiemarknadens fantastiska utveckling.

  Har också hört det som Björn skriver om inflation, men förstod det inte...

  SvaraRadera
 4. Riktigt intressant tycker om Stinsens strategi har själv lyssnat på honom och han är en god inspirationskälla

  SvaraRadera
 5. För lite perspektiv kan sägas att för att 600kr ska bli 100 milj på 60 år så krävs ungefär en tillväxt på runt 22% per år.

  Det där säger väl egentligen inte så mycket särskilt med tanke på att stinsens portfölj hade halverats två gånger.

  SvaraRadera

MediaCreeper