torsdag 20 december 2007

God jul och gott nytt år och sagan företagaren som inte ville tjäna pengar


Det är som sagt några dagar kvar till jul men jag vet inte riktigt om det blir några inlägg på bloggen innan dess. Så för att vara på den säkra sidan vill jag önska bloggens alla läsare en riktigt god jul och ett gott nytt år.Julen tycker jag är en tid för att vara generös och omtänksam (förhoppningsvis är man väl detta även resten av året också) därför är mitt råd att ta vara på familjer och vänner nu när gröt och skinka står på middagsbordet. Tänk också på dem som kanske inte har en lika fin jul som de flesta av oss. En slant till stadsmission, röda korset eller liknande tycker jag mycket väl kan vara till pass även om dina aktier har givit en lite sämre avkastning den sista tiden. Vill man kombinera aktier och välgörenhet finns hos nätmäklaren Avanza där jag själv är kund i år ett mycket bra initiativ till en behövlig julgåva

Sett ur denna synvinkel så kan man ju tycka att det är mycket dumt och fult att tjäna pengar. Vi kunde ju dela lika på alla pengar som vissa poltiska partier propagerar för och framförallt kan man ju tycka att det är förskräckligt att vi elaka och kapitalistiska aktieägare kan tjäna pengar på skolor (Bure och Academedia), vård (Capio, Getinge, AstraZeneca) och omsorg. Så ta därför gärna del av årets julkampanj från Svensk närigsliv

Källa: Svenskt näringsliv

Det var en gång en företagare som drev en liten fabrik. Där jobbade nästan alla som bodde i staden. I fabriken tillverkades en massa saker som människor hade nytta av och blev glada för. Saker som snart skulle hamna under granen, eftersom julen var i antågande.

Men alla i staden tyckte att det var fult att tjäna pengar och tyckte att den lilla fabriken var dålig, eftersom den gick med vinst. Många sa till företagaren att han borde ge jobb till folk, tillverka saker och hjälpa andra utan att, som de sa, bli rik. För rika är de dummaste människor som finns, fick han höra.

Företagaren ville inte att någon skulle vara arg på honom och ville därför inte längre göra någon vinst som kunde sticka andra i ögonen. Han började sälja sina saker jättebilligt till affärerna och den lilla fabriken tjänade bara så det räckte till att betala arbetarnas löner och företagarens egna, pyttelilla ersättning.

Julhandeln brukar ge jättemycket pengar till fabriker som vår företagares, men han gick miste om det, eftersom han inte ville göra någon riktig vinst.

Vinst, hade han blivit inbillad, var ju fult och onödigt.

Den lilla fabriken blev snart sliten, maskinerna rostiga och eftersom företagaren inte tjänade så mycket pengar hade han inte råd att laga det som var trött och trasigt.

Så blev det svårare att konkurrera med andra fabriker i andra städer. Fabriker som var moderna och fungerade som de skulle.

Till slut var företagaren tvungen att börja be sina anställda sluta. En efter en fick arbetarna gå hem. Den siste som gick var företagaren själv.

Då var det plötsligt inte bara företagaren som inte tjänade några riktiga pengar, utan alla andra blev också utan. Så kan det gå om man lyssnar för mycket på dem som tycker att det är fult att göra vinst.

Nej det är varken dumt eller fult att tjäna pengar. Vi skulle i Sverige idag behöva ha många fler rika och förmögna människor även om man är företagare inom vård, skola och omsorg eller varför inte driva en tomte verkstad?

9 kommentarer:

 1. GOD JUL på dig själv, du käre kapitalist:)

  SvaraRadera
 2. Tja problemet med retoriken i Sverige är att dina pengar är statens pengar som du frikostigt får disponera. Sänks någons skatt så är detta samma sak som att du tar pengar av staten. Det är den enda förklaringen som jag kan se till att vissa (okej väldigt många) på fullt allvar kan hävda att de som betalade 400 000 kr om året i skatt och får sänkt skatt till 350 000 kr om året på något sätt får pengar av låginkomsttagaren/förtidspensionären/"sossen som jobbar svart" som betalar struntsummor/är nettotagare i skatt. På vilket sätt dessa den senare kategorin betalar för den första har ingen lyckats förklara för mig logiskt. Leve Socialismen!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker inte att det är något fel att betala skatt i Sverige. Folk i allmänhet vet inte hur bra vi har det jämfört med andra länder.

  Företagare betalar väl inte mer skatt än andra ? Det är väl på vinsten man skattar ? Gör man ingen vinst blir det ingen skatt.

  SvaraRadera
 4. God Jul och samla på dig krafter så du orkar skriva fler bra inlägg efter jul

  SvaraRadera
 5. Jag har funderat på att ge bort aktieposter i julklapp. Men eftersom du inte gav några aktiejulklappstips innan du julstängde bloggen får det väl bli strumpor, böcker och leksaker precis som vanligt. Snacka om att släktingarna kommer att bli arga på dig!

  SvaraRadera
 6. God jul och gott nytt år!

  SvaraRadera
 7. Kikar in för att önska dig och din familj ett bra år 2008! :-)

  SvaraRadera
 8. Denna företagaren är absolut inget problem för samhällsekonomin. Marknaden sorterade ju bort honom! Precis som den skall göra. Att spendera pengarna på löner/utdelningar i stället för att investera skall ge detta resultatet.

  SvaraRadera

MediaCreeper