söndag 16 december 2007

Kan det tänkas bli mer kreditproblem i Sverige det kommande året?


Snart är det åter dags för riksbanksdirektionen att samlas och ta ett beslut om räntenivåerna i Sverige den kommande tiden. Räntenivåer är något som påverkar de flesta svenskar förhållandevis mycket. Räntor påverkar direkt saker som bolåneräntor och sparkonton men också indirekt investeringar som värderingen av aktier och fastigheter men ökande räntor sänker många gånger också nettoresulatet i många företag då finansnettot blir dyrare. Så mao både om man är lånetagare eller utlånare då är räntenivåerna viktiga.

Detta beslut som nu ligger i närmast i tiden för Riksbanken tycker jag innehåller alla former av ingridienser som finns för att göra beslutet om räntenivåer till ett mycket svårt beslut.
Vi har idag börjat se tendenser till en avmattad konjunktur och då främst mindre svensk exportindustri som fått det lite besvärligare av den kraftigt fallande dollarn. Fastighetspriserna som har stigit upp i skyn de senaste åren ser nu ut att vara lite mer stabila och bostadsrätter i storstadsområderna har idag en negativ tendens. Huruvida detta är en kortsiktig avmattning eller en ny tendens tvistar de lärda om. Detta är faktorer som skulle tala för att räntorna borde hållas stabila eller eventuellt sänkas som dom har gjort i USA.

I den andra vågskålen ligger dock motverkande faktorer. Inflationen
har börjat ta ordentlig fart
i Sverige på årsbasis de senaste månaderna och årstakten är nu upp på 3,3% vilket ligger mycket över Riksbankens mål om en stabil inflation runt 2%. Det finns också tendenser idag i Sverige om en kraftig kreditexpansion i Sverige idag. Bland annat att antalet skuldsaneringar har ökat mer 100% senaste året. Men också det faktum att kreditköpen närmast har exploderat det senaste året med en ökning med 7 Mdr och kreditskulderna som svenska folket har nu de senaste tre åren har gått upp med 60%. Detta är faktorer som bestämt pekar på att räntorna borde höjas för att vi i Sverige inte skall gå in i en kreditbubbla om några år.

Så frågan är då, skall räntan upp eller ner? Det är inget lätt val för Inges och Riksbanken.

På bostadsmarknanden har det nu redan börjat prisats in räntesäkningar då den rörliga bolåneräntan nu ligger högre än både 1, 3 och 5 årig bunden räntan. I ett läge som bolånen inte befunnits sig i på många år. Speciellt inte i en situation där inflationen är på 3,3% och i ökande takt. Den svenska bankerna har idag överlag en mycket stabil situation och risktagandet har inte alls varit lika stort som i USA vilket vi skall vara glada för men... Upplåningskostnaderna för de svenska bankerna när det gäller bolån har ökat ordentligt på slutet (därav ökningarna av boräntorna nu). Härom dagen publicerades en artikel om att bankerna kanske passar på att öka sian marginaler detta tror inte jag ett skvatt på utan i själva verket är det nog tvärt om att räntenettot på bostadsbelåning nog har minskat för många aktörer. Bland annat har SBAB gått ut och meddelat att dom börjar få problem med marginalerna vilket lett till försämrat resultat för SBAB. Detta trots att SBAB bostadsobligationer idag inte verkar uppvisa någon närmvärt högre ränta än andra banker. Kan det månade vara så att många spekulerar i att Riksbanken kommer ta mer hänsyn till bostadsmarknaden än till inflationen?

En annan sak man också kan reflertera över är skillnaden i bostadslån mellan USA och Sverige där nu riksbanksräntan och Fedräntan är mycket lika medan amerikanerna får betala minst 1,5% extra på sina rörliga bostadslån jämfört med Svenska bolånekunder.

4 kommentarer:

  1. Mycket intressant utlägg - men vad drar du för slutsatser?

    Vad jag känner att jag har svårt för är att bedömma hur kommer USAs kris påverka oss - för även om vi inte fundamentalt har samma situation så dras vi ändå med ner om marknaden dyker...

    SvaraRadera
  2. Bra igen trodde du skulle börja med det eviga tjatet om att löntagarna har fått det för bra men istället så fokuserar du på kreditfällan så du är nog helt inne på rätt linje för att inte tala om hur mycket regeringen har släppt ut i flöde, slopad förmögenhets beskattning ändrad fastighetsskatt mm

    Trucknisse....

    SvaraRadera
  3. Slutsaten och min gissning är att Riksbanken blir ganska defensiv den kommande tiden dvs att man väljer att hålla räntan stilla även om inflationsmålet skulle tyda på räntehöjningar.

    SvaraRadera
  4. Tror nog att riksbanken höjer räntan nu igen för att försöka kyla lånehysterin åtminstone borde de göra detta....
    Vill åter tacka herr stockman för bra och ingående kommentarer i diverse frågor

    Trucknisse....

    SvaraRadera

MediaCreeper