måndag 3 december 2007

Bästa banken


Så var det det här med min egen uppfattinng om hur den bästa banken skulle se ut ang. tråden nedan.
Så här skulle jag vilja att det såg ut.

-Enkla tjänster (lönekonto, betala räkningar, Buffertkonto) ung som Skandiabanken/Icabanken där det inte finns mycket att klaga på dvs där man redan från första kronon får någon form av ränta på kontot och användandet av internetbanken är enkel och smidig och betalningstjänst är gratis. Dessutom bör det byggas in funktioner i internetbanker där man kan se in och utflödet av pengar och vad man använder sina pengar till och budgetfunktioner mm. allt i syfte att förenkla privatekonomin.

-Kort skall vara gratis! Företag och banker tjänar på att vi använder kort så mycket som möjligt och banker tar också ut avgifter av affärer när man använder dem såldes borde bankerna kunna finansiera sig utan att betlasta kunderna med några hundringar. Banker som Skandiabanken och GE Moneybank har idag gratis kreditkort men vilken bank blir först med ett gratis bankkort med VISA /Mastercard?

-Ett sparkonto skall ha hög ränta! Om man väljer att spara pengar på ett sparkonto skall detta givetvis ha hög ränta motsv. som Kaupthing Edge som idag har en ränta på 4,5% med fria uttag och ingen låsning eller andra begräsningar. Ett bra alternativ för den som har bolån är Danske bank Duoflex där man får lika hög ränta på sparkontot som man har i ränta på ev. bolån.

-Sparande i aktier skall inte ha några fasta kostnader och låga courtage. Här kommer banker som Avanza och Nordnet till sin rätt med förhållandevis låga kostnader i kombination med bra information och enligt mig ett användarvänligt gränssnitt mot kunden. Om man har likvida pengar i aktiedepån skall givetvis räntan på dessa pengar vara motsv. ett buffertkonto.

-Bolån är väl inte speciellt mycket att diskutera om, låga räntor helt enkelt och enkel hantering. Någon mer än mig som har börjat märka att det börjar bli ganska stora skillnader i "grundräntan" hos bankerna? Dnd Nor har idag en grundränta på 4,89% och SBAB t.ex. 5,25%, inte så mycket prispressare där så att säga...

-Bank och försäkringar hör ihop! Här går Länsförsäkringar bank idag före och har byggt in en fin koppling mellan försäkringar och banktjänster.

-Pensionssparande där tycker jag att Avanzas tjänst är mycket bra där man nu kan samla såväl sitt PPM sparande, en avtals/tjänstepension och privat sparande på ett enkelt och smidigt sätt och där kostnaderna är mycket låga. Det vi alla borde arbeta för är att skapa möjligheten till ett "pensionskonto" där ovanstående sparformer kan samordnas i en depå. Givetvis med möjlighet att investera i aktier utan att gå omvägen via bankernas fonder. Flytträtten på pensioner skall givetvis återinföras och då gälla allt förvaltat pensionskapital som finns oavsett om det finns i trad eller fondförsäkringar. Att man en gång i tiden har blivit kund hos ett försäkringsbolag skall givetivs inte betyda att man skall vara tvingad att vara kund för resten av livet (fy skäms AMF t.ex.)

-Fondsparande för den som vill göra det skall erbjudas ett bra och stort utbud motsv. Danske Bank fonddepå XL med ca. 1000 olika fonder!

-Banker skall givetvis stötta sina kunder att bli företagare därför vill jag se mer offensiva satsningar för kombinationen av privatkund och företagare. SEB Enkla firman är ett steg på vägen men jag tror det kan utvecklas än mer och bygga gärna in olika former av "företagande for dummies" i internetbankerna. Banker skall också jobba hårt för att uttnyttja sina nätverksfördelar mellan de mängder av kunder som man har, mer kundträffar på kvällstid och aktie, fond och företagandekväll i syfte att uttnyttja sitt nätverk.

-Sparande till sin barn skall givetvis uppmuntras då detta skapar framtida välstånd och framgångsrika kunder. Aktienvest juniorsparande är exempel på en bra sådan produkt.

- Inloggningen i internetbanker skall vara smidig och upplevas säker. Här tycker jag en storbanker som Swedbank och SEB har bra lösningar.

Ja så borde alla banker se ut, tyvärr ser det inte så ut idag då får man istället vara kund i några olika banker eller nöja sig med sämre. Kom gärna med mer förslag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper