måndag 15 augusti 2011

Alfa-Laval tillbaka på mammas gata (kort notis)


Familjen Wallenbergs stiftelsers förvaltningsbolag, (ja det är givetvis ett sätt att plocka ut så mycket pengar som möjligt ur stiftelsen till den egna plånboken) Foundation Asset Management flaggar idag för att man köpt upp sig som en av de största ägarna i industriföretaget Alfa-Laval.

Ur historisk synvinkel sett är ju detta inte direkt förvånande. Alfa Laval och dess föregångare AB Separator är ett riktigt klassiskt Wallenbergbolag där familjen med stort W varit en av de största ägarna i många herrans år (minst 50 men kanske inte riktigt 100 år) och säkerligen varit en av aktörerna som stöttat bolaget ut i vida världen från i slutet av 1800-talet då Gustaf de Laval konstruerade den första separatorn. Denna i grunden enkla produkt som fullkomligt revolutionerade mejeriindustrin när man enkelt kunde separera grädden från mjölken och ledde till stora exportframgångar för Sverige.

Utvecklingen för Alfa-Laval är ju också intimt förknippat med Tetra-Pak sedan 1960-talet (som idag är huvudägare i Alfa med 18-19% av ägandet). Alfa-Laval såg till att mjölken processades från korna och Tetra såg till att den förpackades och skeppades ut över världen. Båda företagen hade stora nytta av varandra då det blev mer och mer sammanlänkade processflöden.

1991 så köpte Tetra ut Alfa-Laval från Stockholmsbörsen och tog över ägandet  från familjen Wallenberg som då hade fullt upp med att rädda familjens bank som var på falllrepet i den svenska bankkrisen. Alfa hade då varit ett Wallenberg bolag sedan ......hrm får undersöka exakta årtal men det vara i alal fall en himla massa år. Tetra börsnoterade återigen Alfa 2002 och nu verkar Alfa återigen att gå att kategorisera som ett W-bolag.

Så återigen verkar Alfa komma hem till mammas gata, vi får se när Scania dyker upp där igen.

3 kommentarer:

 1. En relativt stor del av Alfa Laval behöll Tetra Pak. Den delen går idag under namnet Tetra Pak Processing Solutions och sysselsätter idag ett par tusen personer och omsätter mer än 1 000 MSEK.

  SvaraRadera
 2. 1000 MEUR skall det vara

  SvaraRadera
 3. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera

MediaCreeper