måndag 15 augusti 2011

Börsrashistorik


Peter ”börsen-stiger-20%” Malmqvist skriver idag en intressant bloggpost på sin hemsida angående återhämtning efter börsras och vad han kallar ”historiska bottenlägen” som tål att diskuteras vidare och länkas till. 
 
Malmqvist tar i börsposten upp de nio kraftiga börsras som börsen haft sedan 1985. Det första vi kan dra som slutsats är att det inte alls är ovanligt med börsras, i själva verket inträffar dessa var 3,5:e år vilket gör våren och sommarens börsras statistiskt normalt. I genomsnitt har börsen vid dessa börsras gått ned med 33,7%. Spridningen är från det lilla börsraset hösten 1997 på 16% till ”the great one” från sommaren 2007 till hösten 2008 då börsen gick ned 59%.

Det är med andra ord en stor spridning mellan hur stora börsrasen normalt sett blir. För att åskådliggöra detta så kan man först tänka sig att börsen rasar 16% och då börjar kategoriseras som ett börsras. En del individer kanske då börjar ana köpläge för att börsen gått ned och blivit "billigare". Fast om det blir ett börsras på 59%, så kommer faktiskt börsen rasa ytterligare..*trumvirvel*.. 51%(!), efter det att det har rasat 16%... mao mycket stor skillnad, med medelvärdet att börsen går ned 33,7%.

Malmqvist skriver också om den initiala återhämtningsfasen efter det att ett börsras inträffat och botten uppnådd (vilket man med andra ord aldrig kan veta). I dessa nio börsras så är det oftast en kraftig uppgång första veckan efter börsraset med i genomsnitt ca +10% upp på en enda vecka (vilket för övrigt är mer än en hel årsavkastning på börsen i genomsnitt sedan början av 1900-talet).  Andra veckan efter börsbotten är däremot börsen i genomsnittlig historisk synvinkel svag i många fall svagt minus.

Om vi hypotetiskt och konspiratoriskt tänker oss att börsraset våren/sommar 2011 som vi nu genomled inte blir värre än så här (minus ung 25% alltså)  så har vi i förra veckan haft en god positiv vecka så kan det finnas lite skäl att vara skeptisk till just denna vecka som just nu börjat. Idag måndag har börsen gått bra ser jag just nu och då bör det bära ner resten av veckan men med högre börsbotten än lägsta punkt för knappa två veckor sedan.

Men som sagt -25% är mindre än genomsnittliga börsras och är det ett genomsnittligt börsras så ska börsrasbotten vara cirkus 12% lägre än nu uppnådd botten.
Lögn, förbannad dikt och statistik…

2 kommentarer:

 1. Hej Christoffer,
  Bra inlägg och nyansering av debatten!
  Blogghälsningar
  Classier Corn

  SvaraRadera
 2. Tackar Christoffer!

  Jag köper alltid långsiktigt, men just detta inlägg gjorde att jag tog ut 15% vinst på en vecka igår på mina nyinköpta Scaniaaktier.

  Lite trist att skryta om sina klipp, men just detta klipp var ju din förtjänst.

  SvaraRadera

MediaCreeper