lördag 13 augusti 2011

Upp.. eller...ner


Som kund i Storbanken så får man allsköns information kring investeraringar av olika slag. Det är makroekonomiska analyser (räntor, inflation, valutor, BNP utveckling osv), sk. strategianalyser (räntor vs. råvaror vs. med betoning på aktier), portföljviktsförslag (hur en klok fördelning av sparpengarna kan se ut på olika tillgångar), sektoranalyser (hur värderingen av ser ut inom olika sektorer), bolagsinformation (nyckeltal och köp-sälj rekommendationer) , historiska nyckeltal och vinstprognoser (hur mycket pengar alla bolag utom den egna banken har tjänat och kommer tjäna enligt banken), teknisk analys, morgonrapporter (hur ser det ut idag på börsen, något bolag som avlämnat rapport ex) osv i allsköns blandning i syfte att ge sina kunder ett fullgott informationsunderlag hur man ska ta hand om sina sparpengar.

Storbanken (den som börjar på H) har för någon dag sedan presenterat en uppdaterad strategianalys med lite övergripande tankar om hur man ser på den kommande konjunkturutvecklingen och relaterar detta till företagsvärderingen på börsen.

Man för ett långt resonemang kring två huvudsakliga scenarier som kortfattat går ut på att vi antingen får en "begränsad konjunkturavmattning" (vinster generellt 0 till minus 15% kommande året)  eller en kraftig inbromsning och tilltagande störningar i det finansiella systemet. En fortsatt förstärkning av vinstnivåerna tror banken inte på generellt. Utifrån dessa troliga scenarier så tror banken att börsen generellt står inför två troliga utvecklingar antingen så är börsen billig och bör värderas upp (mild konjunkturavmattning och svagt sjunkande vinster) eller så är börsen ganska dyr och bör värderas ned (recession).

Så nu vet du det. Antingen går börsen upp... eller så går den ner...

3 kommentarer:

  1. Suveränt. Jag gillar ditt öga för verklighetens nu. Suveränt

    SvaraRadera
  2. Jag har ett tredje möjligt scenario - den ligger ganska still.

    SvaraRadera
  3. Precis som Ingemar Carlsson brukar låta i sina "analyser", alltså. Om börsen går upp kan vi hamna på den här eller den här nivån. Och går den ner kan vi först förvänta oss nivå X eller eventuellt kanske möjligen nivå Y. Men vi får låta marknaden visa oss vägen...

    SvaraRadera

MediaCreeper