måndag 29 augusti 2011

Snart börjar vi amortera


Svenska folkets ständigt ökande skulder är ett kärt ämne att skriva blogginlägg kring. Det har skrivits inlägg om detta både på undertecknads blogg samt på exempelvis Flute och Cornucopia? och många fler.

En trendvändning håller just nu på att ske enligt mig då skuldökningstakten nu mattas av betydligt. Från närmast tvåsiffriga skuldökningar för några år sedan så är idag skuldökningstakten allt mer inbromsande.
 
Andra kvartalets skuldökning bland svenska hushåll summerar tabellverket till 41Mdr. Det är en mycket låg summa mot historiska värden som varit och skuldökningen under denna period var ca. 1,5%. På helårssiffror så innebär detta en skuldökningstakt på ca. 6%. Fortfarande mycket stark kredittillväxt som ligger klart över löneökningar, inflation och BNP-utveckling. Just detta förhållande att våra skulder växer så mycket snabbare än ”samhällsutvecklingen” i övrigt innebär att vi allt mer intecknar vår framtid och möjligheter till framtida investeringar, sparande och konsumtion.

Men som sagt, skuldökningstakten är inbromsande så jag sticker ut hakan och gissar på att det redan i höst kommer vara negativ skuldökningstakt hos svenska hushåll dvs att vi börjar amortera våra skulder. Med en avstannad bostadsmarknad, något bistrare framtidsutsikter och en inbromsande ekonomi så gissar jag att svenska folkets amorteringar blir större än ny upplåning redan i höst. Men det är som sagt enbart en gissning, så god som någon annan. Inbromsningen kan nog blir förhållandevis skarp  om antalet transaktioner på bostadsmarknaden sjunker betydligt. De 190Mdr som svenska privatpersoner är skyldiga svenska staten genom utlåning från centrala studiestödsnämnden lär nog dock inte minska.
 
Det finns också andra glädjande siffror i SCB sparbarameter. Hushållens bankinlåning ökar under senaste kvartalet med 36Mdr (vilket är ungefär lika mycket som skuldökningen). Den kraftigt ökade inlåning i kombination med stora försäljningar av aktier och fonder innebär att de senaste kvartalens negativa finansiella sparande har vänt till positiva siffror. Vilket var på tiden efter några kvartal med negativt nettosparande.
 
Som sagt, sparande och investeringar bygger framtiden, inte lån och konsumtion. Så långsiktigt är det nog rent av bra att vi minskar våra skulder och ökar vårt sparande även om det självfallet också då innebär en bromsande inhemsk konjunktur.

1 kommentar:

  1. Men om räntorna går upp, och tiderna blir sämre - finns det då pengar till att amortera (om inte banken plötsligt kräver det?).

    Och kommer folk spontant att börja amortera? En vanlig uppfattning (i alla fall i Stockholm) är att "det är ju ingen idé!.

    SvaraRadera

MediaCreeper