torsdag 18 augusti 2011

När är det dags för Avanza Pension och Nordnet Pension att skärpa till sig?


På ekot kunde man idag höra att finansmarknadsministern Peter Norman ryta till mot landets pensionsförsäkringsbolag och hota med lagstiftning om att rapportera pensionsförsäkringar till minpension.se. Minpension.se som egentligen heter Min pension i Sverige AB är ett företag som finansierars av både staten och Sveriges försäkringsförbund och är helt gratis för oss privatkunder.

Minpension.se är som sagt en samlingsportal på internet (och via smartphones))över individers pensionsförsäkringar. På en och samma internetsida kan man med inloggning med E-legitimation se en samlad bild över ens pensionstillgångar. Hur mycket man har på PPM konton, avtalspensioner, statlig inkomstpension mm.  
 
Ja så var det tänkt…för det finns en hake i form av att det inte är obligatoriskt för pensionsbolag att koppla in sig på minpension.se En del pensionsförvaltare har helt enkelt struntat i att leverera data till minpension.se troligtvis av kostnadsskäl. En del pensionsförvaltare har bara levererat innehav i vissa typer av försäkringar.
 
Indirekt är det två aktörer som Norman vänder sig främst emot. Avanaza pension och Nordnet Pension som helt sonika struntat att leverera en enda siffra till minpension.se. Har du pensionsförsäkringar hos dessa båda aktörer så får du själv manuellt fylla i siffror på minpension.se. personligen tycker jag det nästan är mest pinsamt för Avanza och Nordnet som har stora ambitioner att ta en stor del av pensionskakan i Sverige och sedan strunta i försäkringsförbundets åtgärder för att göra pensioner mer begripliga för konsumenter och öka förståelsen för hur mycket man kan anta få i pension när yrkeslivet en dag tar slut.

Så jag tycker Norman har rätt. 
 
Jag skulle föreslå att det ska bli tvingande för alla pensionsbolag att leverera data till minpension.se och för att minska administrationen kan man sedan istället ta bort kraven på pensionsbolagen att skicka ut årsbesked. 

Årsbesked som är inaktuella innan dom ens når sin mottagare, årsbesked som oftast går rätt ner i soptunnan hos många och dessutom en stor portokostnad, förvisso kanske dom eldas upp i det lokala fjärrvärmeverket så lite nytta kanske dom gör. Nej gör allt till en digital hantering med krav att när man loggar in på minpension.se via datorn eller telefonen, då ska man presentera dagsaktuella siffror. 

Även om man har ett pensionssparande hos Nordnet eller Avanza.

7 kommentarer:

 1. Jösses vad länkar det blev...vart inte riktigt meningen

  SvaraRadera
 2. Haha, det tackar vi för :-)

  SvaraRadera
 3. Kul att se att du är engagerad! Idag inleder vi diskussion med Avanza och på Nordnet har anslutningsprojekt påbörjats. Vi hoppas att båda kommer leverera sina uppgifter innan årsskiftet.

  Hälsningar
  Anders Lundström, minpension.se

  SvaraRadera
 4. ah, detalj i sammanhanget imo. Om Norman istället tog tag i flyttmöjligheterna så skulle han göra folket en tjänst.

  De måste öppna upp för flytträtt om var du vill ha din pension.

  SvaraRadera
 5. Vi på Avanza är väldigt positiva till minpension.se och vi ser fram emot att ansluta oss till dem så snart som möjligt.

  Hälsningar
  Sanna Knutsson, Avanza Bank

  SvaraRadera
 6. Hej alla, Jag heter Aisha Sadat och jag är här ute för att vittna om de goda verk som BABA NOSA UGO från Karnataka Temple har gjort, eftersom min lycka återställs, jag har varit gift i cirka 11 år nu, det kom till en punkt när min man började att agera konstigt och sedan lämnade han mig och våra två barn för en annan kvinna i över 6 månader, jag visste aldrig att han hade ett förhållande med en annan kvinna, den här kvinnan vill ta min lycka och allt som jag har jobbat för, kändes som slut allt. När jag letade efter en lösning kom jag över flera vittnesmål om Spellcaster på internet.
  Vissa vittnade om att han tog tillbaka sin ex-älskare, vissa vittnade om att han löser alla slags andliga problem, örtmedicin för sjukdom som fybroid, astma, könssjukdomar, njursjukdom, diabetes, erektil dysfunktion, vinnande lotteri. Jag trodde aldrig på spellcaster men jag hade inget alternativ eftersom jag letade efter lösning överallt, så jag fick e-postmeddelandet till BABA NOSA UGO från vittnesmålen online och beslutade att prova honom.
  Jag kontaktade honom via e-post och förklarade mitt problem för honom, han berättade för mig vad jag behövde göra och jag gjorde precis som han instruerade, förberedde något för mig att använda, han gjorde nästan allt själv, jag tvivlade faktiskt på när han sa till mig att Jag kan förvänta mig en god nyhet, det var mindre än 14 dagar då min man ringde mig efter så lång tid. Han kom tillbaka om ursäkt och bad om förlåtelse, det hela var som en dröm, jag förlåtit honom och nu är vi ännu gladare än någonsin tidigare.
  Jag vill säga ett stort tack till BABA NOSA UGO för hans vänliga hjälp, jag har aldrig förväntat mig ett så stort andligt arbete och jag kommer inte att sluta dela hans vittnesbörd. Om du har något andligt problem och du letar efter en riktig och äkta Spellcaster, kontakta BABA NOSA UGO så blir du glad att du gjorde det.

  E-post: nosaugotemple@gmail.com / nosaugotemple@net-c.com

  WhatsApp: +37258031247

  Viber: +2347066853060

  https://karnatakatemple.wixsite.com/karnataka

  SvaraRadera

MediaCreeper