söndag 14 augusti 2011

Blott sverige svenska äpplen har

Jag har begåvats med att ha två äppelträd på tomten. Jag ska erkänna att jag inte har minsta aning om vilka sorter det är frågan om men däremot så tar jag gärna hand om om frukten och brukar i olika sammanhang.

Ett av mina träd är kanske vad jag skulle kunna säga "sommaräpplen" och är stora fina gröna äpplen med ljus och ganska mjukt fruktkött. Sort okänd (å andra sidan klarar jag nog knappt av att namnge en enda äppelsort).
Det andra trädet som är lite större och ger riktigt riklig skörd varje år är vad jag kallar "höstäpplen". Lite mindre gul-röda äpplen (ännu ej färdigmogna), lite hårdare i konsistensen och kanske lite godare att processa på något sätt än att äta som dom är.

Äpplen är oerhört praktiska frukter, man kan verkligen göra allt möjligt med äpplen. Alla upptänkliga efterrätter, bakning av alla de slag, äppeldricka av alla slag från ren must till cider, gelé (prova att ha i timjan), äppelmos och kräm mm mm. 

För egen del så brukar jag se till att försöka spara  en hel del av mina äpplen över året. Frysa in små hackade äppelbitar, göra en årsförbrukning äppelmos, några flaskor äppelmust, några burkar gelé, frysa in några färdiggjorda äppelkakor och pajer och så brukar jag torka en del äpplen. Torkade äpplen är mycket praktiskt. Dels så behöver torkade äpplen inte ta upp någon plats i frysen utan kan stå i glasburkar utan större krav på temperatur och fuktighet. Sedan när man behöver använda lite äpplen så är det bara att plocka fram några torkade äppelringar, lägga dessa i blöt och och vips så har man råvaran som behövs.

Ett lunchtips är att göra äppelkräm på torkade äpplen. En näve torkade äpplen hackade i småbitar, lägg i blöt en stund och sedan koka upp med vatten och lite socker. Sedan rör man ut lite potatismjöl i kallt vatten och häller i detta till lämpligt konsistens. Servera sedan krämen med lite mjölk och nybakt bröd. Mycket värmande och gott en kall vinterdag och mer eller mindre gratis lunch för oss som har egna äpplen.

För dig som har äpplen hemma så rekommenderar jag varmt att införskaffa en äppelsvarv (nej jag jag gör ingen avlönad reklam för denna) det förenklar arbetet något oerhört.Nej nu ska jag tand hand om min körsbärssaft som nog runnit av vid det här laget.

8 kommentarer:

 1. Hej Flute, det översta är nog Transparant blanche och nedan ser det ut som Ingrid-Marie.

  Mvh Anders

  SvaraRadera
 2. Flute... Nu var jag snurrig ber om ursäkt

  Mvh Anders

  SvaraRadera
 3. Haha, Ingen fara Anders!
  Ska hälsa Flute från dig :-)

  Stort tack för artbestämningen!

  SvaraRadera
 4. Transparent Blanche ser det översta nog ut som, men det nedersta skulle nog kunna vara många olika sorter - svårt att säga bara från en sån här bild.

  /Den riktige Flute ;-)

  SvaraRadera
 5. Men vilket fantastiskt litet mekaniskt underverk, den där äppelsvarven!

  SvaraRadera
 6. Hur torkar man äpplen på bästa sätt. Räcker det med att skiva och lägga på en plan yta? Eller ska de torkas på snöre eller i ugn?

  SvaraRadera
 7. Mattias, jag personligenfuskar lite själv genom att ha en elektrisk frukt/svamp/bärtork som gör torkningen till en dans.

  Andra alternativ är att hänga upp äppelringa på ett snöre i söderfönster eller på annat varmt ställe. En god vän till mig har satt in hyllplan av finmaskit stål när i en garderob som han ställe en kupevärmare fram fungerar nog bra det också .

  SvaraRadera
 8. Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com  Jag lyckades få en kredit mellan privata sir. Diego Zumerle, förhållandena är bra såväl som återbetalningsläget. Det är verkligen allvarligt att räntan är 3%. Om du också behöver en kredit på 20000 kr upp till 120.000.000 kr, här är hans e-postadress: diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera

MediaCreeper