torsdag 23 augusti 2007

Om sparande till barn

Bilden är från www.hq.se

Det är alltid kul att få uppslag till blogginlägg genom att någon skickar ett mail.

Hejsan!
...
Vi tänker spara lite pengar varje månad åt vår flicka för att hon ska ha en bra grund när hon om sisådär 18-20 år flyttar hemifrån (barnbidraget blir det varje månad förhoppinngsvis). Vad skulle du rekommendera i dagsläget som passar det upplägget och är på så pass lång sikt? Inte allt för riskfyllt.

/H och A

Hejsan H och A
Att spara en regelbunden slant till sitt eller sina barn är en väldigt god tjänst att göra för sina barn. Pengarna kommer säkert väl tillpass när man studerar eller köper sin första lägenhet. Jag själv är väldigt tacksam för att mina föräldrar gjorde det när jag var yngre och det är min förhopping att framtida genrationer även dom kommer dra nytta av ränta på ränta effekten. När det gäller så långsikigt sparande som på 18-20 år tycker jag man uteslutande skall spara i aktier/aktiefonder. Bästa sättet att hantera risken med aktiemarknadens svängningar är just att spara regelbundet och spara i fonder och aktier som är ganska breda och långsiktigt stabila.

En sak att tänka på är att även om man inte tänker på det idag så mycket så kommer någon gång i framtiden flickan att bli myndigt och får då själv förfoga över sparpengarna. Jag har hört historier om där långsiktigt sparande pengar ganska snabbt har förvandlats till senaste kollektionen från Gucci och Prada. Kanske inte helt vad mamma och pappa tänkt... Man kan hantera denna problematik på två sätt. Antingen så kan man spara i sitt eget namn och ge pengarna till ungdomen den dagen man anser att dom är mogna att hantera pengar eller så börjar man redan i tidiga år att prata om pengar, sparande mm. Jag tycker att det sistnämda är att föredra då alla barn är förtjänta av en viss ekonomisk skolning hemifrån.

Ett beslut man behöver fundera på är vart man sparar sina pengar. Många kanske väljer att spara regelbundet i sin ordinarie "storbank" i någon fond av någon slag men jag skulle uppmana till att titta runt på andra erbjudanden som finns.

När det gäller sparande till just barn och barnbarn tycker jag att mäklaren Aktieinvest har ett mycket bra erbjudande för sparande till barn. Hos dem kan du idag starta en depå till en minderårig tillsammans med en autogiro överföring där du regelbundet för över en viss summa varje månad. I denna depå kan du sedan antingen spara i fonder eller direkt i andelsaktier (dvs delar av aktier). Det finns mängder med aktier och fonder att välja på . Inte minst har aktieinvest fördelen att dom erbjuder möjligen att få automatiskt återinvesterade aktieudelningar vilket är väldigt praktiskt om det handlar om regelbundet sparande och ganska små belopp till en början och man behöver inte köpa aktier i börsposter utan det går bra med 500kr Ericsson och 500kr Ratos till låga avgifter.

Mer information om just detta erbjudande finns på http://www.aktieinvest.net/brastart
Just nu får man en gratis hundring också! Sedan är det det här med kapitalförsäkring, det kan vara ett alternativ det också. länk till en bra kapitalförsäkring

Så om man väljer att exempelvis spara hos aktieinvest vad skall man välja för placeringar då? Råd nummer ett är att inte göra de för komplicerat för sig. Investera tex. hälften i Sverige och hälften i en global aktiefond det behöver inte vara mer komplicerat. Vill man göra det väldigt enkelt för sig investerar man hälften i en svensk indexfond som följer index (t.ex. aktiespararna topp sverige eller Avanza Zero) och hälften i en global indexfond (t.ex. Danske SRI Global, som inte placerar i vapen, tobak, olja mm) det är ett bra sparande där man bara kan låta åren gå. Det andra alternativet är att vara något mer aktiv och då välja att placera den svenska delen i svenska investmentbolag te.x. vara Investor, Öresund, Lundbergs, Industrivärden, Ratos, Svolder och Midway. Utlandsdelen kan sedan placeras i en aktivt förvaltad globalfond som t.ex. Skagen Global eller HQ utlandsfond

Lycka till!
4 kommentarer:

 1. Hejsan,
  Har ocksa funderat det har med sparande till barn. Vi sparar till vara barn men har 100% pa "hogavkastande" konto som ger kanske 3,5%. Inte mycket men tacker val iallafall inflationen. Har dock tankt att placera i ngn fond/er men inte kommit till skott. Jag var ett tage inne pa Akelius Cypern program men vid det laget hade rantan gatt ner. Tidigare kunde man lasa in pengar pa cirka 5ar och fa 7% per ar. Istallet skulle jag vilja placera i nagra fonder mot BRIC+Ryssland samt lite sakra papper ocksa. Vantar dock pa det stora Kina fallet som kommer strax fore eller efter OS 2008.

  SvaraRadera
 2. A.A: låser du pengarna på 5 år gäller inte statliga insättningsgarantin så det hade jag passat mig för.
  Jag hade dessutom inte satt pengarna på konton, över så lång tid är aktier överlägset.

  Stockman:Delar dina åsikter men är mycket tveksam till om det är en bra ide att rekomendera kapitalförsäkring över så lång tid kommer ett flertal olika regeringar sitta vid makten så förmodligen kommer skattereglerrna ändras åt det negativa hållet.
  Jag had kört en vanlig depå istället.

  SvaraRadera
 3. En annan fördel med att spara i föräldrarnas namn är att man slipper krångliga regler med överförmyndare den dagen sparbeloppet har växt till sig.

  SvaraRadera
 4. Anonym>> Håller med om dina tankar, kanske skulle varit mer tydlig att jag själv oftast är en förespåkare av vanligt depåsparande istället för KP.

  SvaraRadera

MediaCreeper