söndag 5 augusti 2007

Är maktkamp i Volvo rätt väg att gå för Industrivärden?


I fredags presenterade Industrivärden sin delårsrapport. Med tanke på att Industrivärden nu endast äger börsnoterade aktier i kombination med att omsättningshastigheten i portföljen är ganska låg så är industruvärdens rapporter nu ungefär lika intressant som att se på målarfärg som torkar.

Industrivärden är dock ett mycket välskött bolag och man har stora ägarpositioner i flera av Sveriges allra mest förnämsta bolag såsom Sandvik, Handelsbanken, SCA, SSAB mm. Rörelsen drivs också med låga kostnader tom så låga att bolagets trading avdelning kan tjäna mer pengar på derivatpositioner i innehavsbolagen än vad alla kostnader är.

Under det första halvåret har Industrivärden fortsatt att köpa mer aktier än man sålt. Klart största köpen har genomförts i Volvo där man handlat aktier för 3,8Mdr. Sedan har man även ökat andelen aktier i Sandvik och SSAB och man har lovat att teckna aktier i SSABs nyemssion. Försäljningar har genomförts i Tandberg (uppköpta av Ericsson) plus tidigare helägda Isaberg Rapid och dessutom inlösenprogram i Sandvik och Volvo. Inlösenprogrammen är särskilt lönsamma för Investmentbolagen då dessa är befriade från skatt på dessa och pengarna på så sätt kan behållas i bolaget och åka på substansvärdet istället för att tvinags delas ut som mottagna aktieutdelningar måste göras.

De stora nettoköpen som Industrivärden genomfört innebär att skuldsättningen ökat ganska kraftigt. Jag tycker dock att det ännu inte är någon fara på taket och den något högre skuldsättningen kan skvallra om att det kan komma nya inlösenprogram och högre aktieutdelinngar till våren i innehavsbolagen. Dock har man idag inga större möjligheter att gå in i något nytt bolag. Man bör tänka på att belåning ger en liten skatterabatt också då räntekostander är avdragsgilla.

Personligen kan jag känna ett visst missnöje med Industrivärdens Volvohantering. Volvo har sedan många år tillbaka varit en viktig post i Industriväden. Det har dock aldrig varit något kärninnehav och man har fått leta mycket i redovisningar innan man förstått att Volvo vägt tyngre än ex. Munters. Därtill har man inte haft något större maktinflytande röstmässigt utan Volvo har varit ganska öppet för "coprate raiders". Det har varit ganska enkelt att förstå att Industrivärden under flera år har velat öka ägarandelen i Volvo man har dock velat göra detta genom köp av en större aktiespost från någon av de andra storägarna i Volvo man har inte köpt speciellet mycket Volvoaktier över börsen. Aktivistfonderna Cevian och Parvus har utnyttjat detta faktum att Volvo har varit ganska "sårbart" på ägarsida. Aktivistfonderna har genom detta hanterande tvingat fram ett "chicken-race" med Industrivärden där det idag är klart att Industrivärden till slut har köpt ut Parvus aktier i Volvo. Detta katt och råtta spel har kostat Industriväden väldigt stora summor och frågan är givetvis om det inte har varit bättre att köpa aktier via börsen för 2 år sedan än att idag köpa aktier för mer än dubbla priset.

Annars tycker jag det mest glädjande i Industrivärden är den goda resultatutvecklingen i innehavsbolagen. Med undantag av Volvo så ökar samtliga bolag sina vinster det sista halvåret och med största sannolikhet ökar aktieutdelningarna i nästan alla innehavsbolag. Detta är mycket gott för Industrivärdens aktieägare då det är dessa i slutändandan som får all aktieutdelning. Redan årets mottagna utdelningar pekar mot att Industrivädens aktieägare kan se fram mot en aktieutdelning på ca. 5,50 kr nästa vår och inte minst att allt pekar på att utdelningen våren 2009 kommer att bli än högre.

3 kommentarer:

  1. Håller med om att det är ett riktigt välskött bolag. Det är ett utav mina kärninnehav som jag fortsätter att öka i med jämna mellan rum.
    Frågan är om de gör rätt i att satsa på stora börsnoterade bolag. Investor har ju prövat en blandad kompott och deras resultat har varit bra över en tid med ganska långt efter Industrivärlden och så även i år där de halkar efter.
    Samt att Industrivärlden har gratis förvaltning så länge deras korta affärer går bra vilket de har gjort ett tag.
    Kanske dock blir svårare i börsnedgång.
    Investor däremot är ju ganska dyra i drift,med feta arvoden till cheferna och före detta chefer.
    Valet för mig är lätt vill man ha ett investmentbolag med focus på stora bolag väljer jag Industrivärlden

    SvaraRadera
  2. Instämmer Industrivärden är och förblir ett bra basinnehav i många portföljer.

    Industrivärden kommer följa med ned i börsnedgångar, man kommer följa med upp i börsuppgångar, man kommer ha både dåliga och bra innnehav men på lång sikt är sannolikheten att Industrivärden är en bra placering mycket god.

    SvaraRadera
  3. Jag har oerhör stor respekt för Nyren och SHB-sfären. Meh jag har valt att inte öka i Indv. vid denna dipp. Jag tvekade under senvåren när Nyren ökade kraftigt i Sandvik och SSAB. Jag tycker att detta är fina bolag, men tyckte att båda var högt värderade. Dessutom om de var intresserade av att göra Volvo till ett större kärninnehav varför köpte inte Indv, till P/e 10 och 2ggr eget kapital för ett par år sedan. Nu har de köpt mycket dyrare, och är belånade och kan inte köpa Renaults A-ktier om dessa kommer till försäljning.

    Däremot har jag köpt SHB och SCA den senaste månaden. Speciellt SHB ser väldigt lågt värderat ut. Och om SPP-affären går igenom ser SHB jätteintresant ut. Speciellt om vi får en stor osäkerhet i det fiansiella systemet, då kan en stor kassa öppna för intressanta möjligheter för banken.
    # Riskminimeraren

    SvaraRadera

MediaCreeper