torsdag 16 augusti 2007

Slakt på börsen

Kraftiga nedgångar sveper över världens börser sista dagarna. Från sin högsta notering har stockholmsbörsens index nu gått ned ca. 15% och stockholmsbörsen står idag på minus om vi räknar bort aktieutdelningarna.Det är alltid svårt att ställa sig "vid sidan" och betrakta nedgångar och uppgångar ur ett fundamentalt perspektiv. Många gånger är det svårt att säga vad som borde gå ner och vad som kanske får oförskämt mycket stryk. Idag verkar det i alla fall som alla aktier går ner.

Fundamentala fakta som jag ser det idag
USA och vissa andra länder t.ex. Danmark genomgår just nu en mindre kris på bostadsmarknaden till följd av ett högre ränteläge. Krisen har lett till kreditförluster för bolåneinsitut, särskilt bolåneinsitut som har haft en exponering mot låginkomsttagare och kraftigt belånade kunder. Det finns idag inget som tyder på att det utlöses en allmän och allvarlig bolånekris i USA motsv. Sverige år 1990. Bolånekisen har utlöst en riskavsersion och krav på högre riskpremie på obligationer med något lägre kreditvärdighet. Krisen har spätts på av vissa finansiella hokus-pokus obligationer där man blandat obligationer med hög och låg kreditvärdighet vilket skapat stor osäkerhet om vilka risker som egentligen tas. För dessa värdeppapper kommer vi säkert få se en havererad marknad och knäckta fonder.

I Sverige verkar situationen vara mer stabil och obligationsmarknaden har varit sunt stabil sista veckorna. Svenska banker verkar ha sitt risktagande under kontroll. Halvårsrapporterna för svenska bolag visar fortsatt att den globala konjunkturen är stabil även om vinstnivåerna nu börjar plana ut och ökningstakten på vinsterna har mattas. Räntorna kommer med stor sannolikhet att fortsätta öka i sverige vilket borde resultera i något lägre p/e tal med tanke på att den riskfra avkastningen ökat.

Logiskt sett borde detta betyda att krisen kan slå mot hårt belånade företag såväl i USA som i Sverige som kan få svårare att finansiera sin verksamhet till följd av riskaversionen. Speciellt hårt belånade konjunkturkänsliga bolag där osäkerheten är större. Yieldspreaden mellan olika lån och obligationer kommer öka. Investeringsviljan kommer kanske att gå ned vilket kan slå mot ex. byggbolag. Fortsatta ränteupgångar i Sverige slår mot fastighetsbolagens resultat. Speciellt då fastighetsbolag med mer riskfyllda "b-lägen" där direktavkastningen kan tänkas öka.

I många delar av världen är det idag högre inflationstendenser än det varit de sista åren detta tyder på att räntorna i många delar av världen är på väg upp. Vissa undantag bör finnas t.ex. kanske USA kommer sänka räntorna pga mattad konjunktur. Den ökade inflationen kan kanske tom hjälpa till att öka försäljningen för svenska konsumentbolag som ex. ClaesOhlsson och Hemtex? och kanske kan ge en hjälp på traven för prishöjningar för mer konjunkturokänsliga bolag som ex. SCA?

Direktavkastningen från många aktier börjar nu närma sig en nivå där utdelningen är allt mer attraktiv. Självfallet kan man spekulera i att direkavkastningen ökar än mer när kurserna sjunker lägre ned. Det är idag inga svårigheter att hitta välskötta bolag med runt 4% i direktavkastning. De allra flesta bolag kommer som det ser ut nu att kunna höja de ordinarie utdelningarna även om det kanske blir mindre inlösenprogram nästa år än i år.

Om man har väldigt många år framför sig som nettoköpare/sparare i aktier är det givetvis en fördel att aktier sjunker till en lägre värdering då det blir billiagre att köpa aktierna som man ännu inte köpt och det är lätt att man överdriver de långsiktiga ekonomiska konsekvenserna av att ens aktier sjunker idag. Har man goda marginaler i sin privatekonomi, inte köpt aktier för lånade pengar, har pengar sparade i säkrare sparformer för att täcka utgifter som man har de närmsta året/åren ja då spelar ju normalt sett inte en börsfall på så mycket som 50% någon större roll särskilt inte om man forsätter att spara i aktier eller fonder. För eller senare kommer man alltid att hämta in börsras om man är systematisk, långsiktig, återinvesterar utdelningar och undviker de största minorna.

Jag får intrycket av ett visst mått av rädsla börjar härja på börsen så själv har jag valt att köpa aktier idag. Tyvärr verkar Dow Jones rasa vidare så det blir säkert än billigare i morgon.

4 kommentarer:

  1. Jag gillar din coola inställning till ett börsfall på 50% :)

    En liten fundering som jag har haft, som kanske du har något svar på, är hur olika typer av derivat och automatisk handel påverkar börsen. Finns det skillnader idag jämfört med säg för 20 år sedan? Spontant skulle jag vilja säga att dessa faktorer gör att det blir större svängningar på börsen, men jag har aldrig sett siffror på det. Skulle vara intressant att höra din åsikt om detta.

    mvh Charlie

    SvaraRadera
  2. Bara att hålla med om att ett reält börsfall bara skulle vara gott. Jag har min depå för att så småningom kunna leva på avkastningen så ju billigare det blir nu ju mer andelar kan man köpa på sig medast man är ung och har lite marginaler.
    Jag köper för fullt och har inga säljplaner alls

    SvaraRadera
  3. Intressant att du nämner SCA som konjunkturokänsligt. I boken Tradingguiden har Bernhardsson SCA som exemplet på ett cykliskt bolag. Menar du att dessa cykler inte går enligt konjunkturen eller håller du inte med Berhardsson?

    SvaraRadera
  4. Charlie>> Man måste ha en cool inställning till börsfall annars kommer man påverkas allt för mycket känslomässigt av det. Tänk på "Aktiestinsen" smålänningen som haft en avkastning på nästan 25% per år och ändå har han fått se sin portfölj sjunka med 50% tre gånger under sin livstid. Men aktierna har alltid kommit tillbaka.

    Jeppe>> SCA har de senaste 10 åren gjort en radikal förändring av sin verksamhet tidigare var man ett "klassikt" skogsföretag som tjänade pengar på tidningspapper, förpackningar, skogsindustriprodukter som trävaror mm. dvs produkter som är direkt konjunkturkänsliga.

    Idag har man förändrat sin verksamhet till att ha en stor slagsida mot produkter som inte är lika konjunkturkänsliga. Ex. på prdukter är idag blöjor från Libero, bindor från Libresse, skithuspapper, näsdukar, hushållspapper från Tork

    Säga vad man vill om konjunkturer men sluta torka oss i röven eller sluta snyta oss för att att konjunkturen brakar åt skogen det tror jag det är låga odds. :-)

    SvaraRadera

MediaCreeper