fredag 17 augusti 2007

Så räknar du ut vilken utdelning du får från dina investmentbolagsaktierTråden för någon månaden sedan om investmentbolag verkade vara ganska populär så jag skall här utveckla lite om matematiken på aktieutdelning i investmentbolag och hur man gör när man prognostiserar utdelningen från dessa bolag.

För att förstå aktieutdelningen från investmentbolag måste man vara lite insatt i skattereglerna för investmentbolagen. De lyder kortfattat enligt följande:

 • Mottagna aktieutdelningar och andra finansiella intäkter är skattepliktiga
 • Investmentbolagen måste betala en schablonskatt på 1,5% av markandsvärdet den 1 januari. Undantaget från denna skatt ges till bolag som äger minst 10% av innehavsbolagen sk. näringsbetingande aktier.
 • Finansiella kostnader och förvaltningskostander är avdragilla
 • Reavinster från aktieförsäljningar och inlösenprogram är skattebefriade
 • Utdelad aktieutdelning kvittas mot skatten för att undvika trippelbeskattning (räcker gott och väl med dubbelbeskattning) dvs om man delar ut lika mycket som man skall betala i skatt så slipper man betala skatt i investmentbolaget och ägandet i investmentbolaget blir på detta sätt neutralt.
Nedan skall jag ta ett exempel, Öresund då dom är förhållandevis enkla att räkna på men principen går att tillämpa på alla andra "rena" investmentbolag dvs som inte har helägda rörelsebolag.

 • Öresund har 64 774 494 utestående aktier
 • Under perioden januari-juni år 2007 erhöll Öresund 326 Mkr i aktieutdelningar några ytterligare utdelningar är nog inte att räkna med under året.
 • Den 1/1 2007 uppgick portföljvärdet till 9670 Mkr
 • Från detta värde skall intressebolagen HQ (826 Mkr) och Bilia (525Mkr) borträknas
 • Det ger ett skattepliktigt underlag på 8319 Mkr varav skattekostnaden blir 1,5% dvs 124 Mkr slavrigt räknat.
 • Kostnaderna för att driva Öresund uppgick under det först halvåret till 14Mkr så vi kan uppskatta med helåret kanske stannar på max 35 Mkr i kostnader för all admidistration och löner, arbetgivaravgifter och annat.
För att kunna göra sig skattefria vilket Öresund och de flesta andra investmentbolag har som policy måste man således dela ut under våren 2008 (bokslut för år 2007) 326mkr+124Mkr-35Mk=415 Mkr
Diverderat med antalet utestående aktier ger detta 415/67,774 =6,4kr per aktie

Så en aktieutdelning på 6kr och 40 öre per aktie kan man räkna med att få per Öresundsaktie till dagens kurs ger detta en direkavkastning på drygt 4,3%

Tänk på att jag kan ha räknat fel, och ja, jag äger fortfarande inga öresunds aktier (min fru gör dock)

9 kommentarer:

 1. Inlägg om investmentbolag är alltid intressant.Jag har grundat min portfölj på dessa.Skönt med lite säkerhet.
  Känns det inte surt att frugan har hittat en sådan guldaktie och du har hoppat över den?
  Hur skiljer sig era portföljer annars din är ju ganska defensiv om jag inte minns fel.
  Förvaltar du hennes,eller är det ett intresse ni delar?

  SvaraRadera
 2. Nej någon tävling mellan oss förekommer inte. Jag är bara glad för hennes skull.

  Vi har en gemensamt ägd aktiedepå där vi fattar investeringsbeslut gemensamt. Den är väldiversifierad med någon fond samt i dagsläget 10 olika aktier den finns alltid en likvid beredskap av korta räntefonder vilket gör att vi kan köpa aktier när vi vill och ser bra köplägen. Ung. hälften av värdet i portföljen finns i investmentbolag. Sparandet sker i likvida medel och ett litet månadssparande i fonden Skagen global. Placeringshorisonten är alltid extremt långsiktig och flera innehav har hon/jag haft i 10 talet år (började tidigt..)

  Givetvis har vi också en slant på banken så man kan byta bil.

  Kompletterat med detta har vi också var sin depå som är tänkt att använda som pensionsparande här gäller placeringstartegin att en aktie skall behållas i 40 år. Vi tar här helt egna beslut frugan har en väldigt koncentrerad portfölj som i dagsläget enbart består av Öresund och Getinge aktier. I min motsvarighet finns Investor (mest för att få årsredovsinigen hemskickad), samt Ratos och Midway.

  SvaraRadera
 3. Låter förståndigt


  Har i min pensionsportfölj Öresund Hm Ratos Industrivärlden, samt några fonder har heller inga planer på försäljningar där alls.


  Hur stor är räntedelen för tillfället har ni viktat ner nu när det rasat hur stor brukar den delen vara i vanliga fall.

  SvaraRadera
 4. Då vet man att man kan räkna med minst 6,50 kr i utdelning nästa år på Öresund - tack!

  Du missade dock att ett av deras portföljbolag (Skistar) lämnar utdelning i december, så något högre än 6,40 bör man höfta till med.

  SvaraRadera
 5. Kan inte du som är haj på siffror räkna ut utdelningen på de andra investmentbolagen
  Investor Industrivärlden och Lundbergs också ( Ratos är väl nästan omöjligt)så man slipper fundera på det ett halvår till

  SvaraRadera
 6. Anonym:

  Lundbergs är inte klassat som ett investmentbolag så det kan du inte räkna ut. Industrivärden kommer dela ut runt 5-5.5 kr/aktie.

  SvaraRadera
 7. Läser din blogg dagligen i väntan på nya kloka ord. Placerar dig i omdöme kring aktier i katergorie "YXSKAFT". För att vara såpass ung har du koll + ett sunt fritidslevende. En skön och ödmmjuk komb då livet i sig svajjar upp & ner. Föredrar själv SovaLungtPåKudden aktier och håller med en annan komentar - utveckla dina tankar i detta forum kring investmentbolag. Själv ligger jag tungt i Midway, SCA, Lundbergs, Nordea.. Min fråga är: Hur der du på Ratos värdering? Innehaven i Ratos svänger inte ner på börshumör utan trampar på utifrån egna förutsättningar i verkligheten. Gillar du deras expansion, gillar du deras köp av kontorsmöbler (stolar) et cetera. Ser fram emot åsikter...

  TopFlite

  SvaraRadera
 8. Tack för berömmet Top Flite!
  Det kommer ett inlägg om Ratos i helgen lovar jag. Jag har väldigt många tankar om bolaget inte mist eftersom det är ett av mina äldsta innehav.

  När det gäller utdelningar från investmentbolag så tippar jag på 5,50kr från Industrivärden, 9,25kr från Lundbergs (alltid mindre än man tror..) och 7,50 kr från Ratos

  SvaraRadera
 9. På dessa nivåer skall man nog överväga Öresund. Själv har jag dubblat mitt inehav i Augusti. Detta efter att ha noggrant läst igenom de 10 årsredovisningarna som finns på Öresunds hemsida. Det var denna bloggs/hemsiads skapare som fick mig att inse detta bolags speciella karaktär på PA' s forum.
  # Riskminimeraren

  SvaraRadera

MediaCreeper