onsdag 14 november 2007
Tiden är aktiespararens bäste vän
Aktier är en fantastisk produkt. Emission av aktier kan ge ett företag medel att expandera sin verksamhet utan att låna pengar och det ger oss aktiesparare också möjligheten att vara passiva andelsägare i förhoppningsvis lönsamma och välskötta företag. Kanske är det engelska ordet för aktieägare, Shareholder en bättre beskrivning av vad aktier verkligen är fråga om, andelsägare i verksamheten.
Bakom den där blippen på dataskärmen och ISN koden finns det alltid människor av kött och blod, maskiner och andra inventarier osv. Varje morgon kan du ge dig tusan på den välbetala VDn kliver upp ur sängen, kysser partnern på kinden och springer spänstigt i väg till kontoret allt i syfte till att du som aktieägare skall tjäna pengar. Saker som faktiskt är förhållandevis svårt att komma ihåg när man allt som oftast blir fokuserad på om aktien handlas till kursen 107 eller 112 kronor per aktie. Om kursen är under eller övervärderad, huruvida Investor är ett bra eller dåligt köp osv.
I denna blogg har det skrivits en hel del om faktorer som gör en bra aktieinvestering, en rimlig nivå på priset kontra värdet i företaget, en duktig ledning, bra framtidsutsikter och ett välskött företag över lag osv. Även om så då är fallet att du tror att ett antal faktorer pekar i rätt riktning och gör en aktie och ett företag till ett bra köp så kommer det självfallet inte förändras över en natt, även om jag själv har fått vara med om aktier i min portfölj som faktiskt stigit över 100% över natten, det var tider det! Nej det krävs ytterligare en faktor för att det skall gå att tjäna bra med pengar på aktier, tid.
Alla entreprenörer som bedrivit företagsverksamhet vet att Rom inte byggdes på en dag, alla som försökt spara ihop en mindre eller större förmögenhet vet det lika så. Men på lång sikt är tiden på vår sida. Tiden skapar en enorm skillnad mellan goda och dåliga investeringar och bra och mindre bra företag. För lässugna som vill se mer på effekten av tid rekomenderas sidan 2 i följande dokument
Vdn som sprang i väg till kontoret för din skull kanske inte gör så bra affärer idag. Men är det en duktig individ på ett duktigt företag så kommer han eller hon förhoppningsvis göra bra affärer någon annan dag. Dom där ynka 300 aktierna som du köpte för 78 kr styck och betalade 23 400kr för är faktiskt värda över 700 000kr om 30 år om kursutvecklingen är 12% plus då eventuell aktieutdelning. Inte så illa pinkat för en månadslön. En miljon kronor växer till över 50 millar med 12 % avkastning på 35 år inte så lite det heller.
Och det bästa av allt är att du inte har behövt göra någonting! Du har själv kunna gå till jobbet få lön under alla år, genomföra andra goda aktieköp, varför inte starta och driva ett företag, spela golf eller kanske läsa en bra bok, ta en virre och pilla sig naveln?
Investeringsgurun Warren Buffet lär ha sagt en gång att börsmarknaderna är som gjord för att transportera pengar från dom aktiva till dom passiva. Ständigt vill folk köpa och sälja allt efter vad som senast är på tapeten och påverkade av olustkänslor inför börsnedgångar och tankar om det stora klippet. Så sent som häromdagen uppmanade banken Goldman Sachs eller om det var någon annan bank att man skulle sälja alla aktier man ägde då aktier kraftigt övervärderade just nu. Går vi tillbaka någon vecka tiden kan jag nästa garantera att Goldman Sachs kunder fick några heta köptips från analysavdelningen om man ringde upp och frågade vad man skulle investera i. Men dom råden kanske inte gäller längre, vad vet jag? För någon månad sedan lär en annan bank gått ut med ett marknadsbrev med överskriften "happy days are here again", det låter ju trevligare, mera samba åt folket!
Jag tror Warren Buffet hade skrattat gott åt bankernas råd och dragit sig tillbaka till kontoret förvissad om att folk även en mörk eller ljus dag som denna trots allt tar en cola till maten, läser börssidorna i sin tidning, sätter på en tecknad film åt barnen, muttrar lite över den dyra försäkringsräkningen som kom i posten och kanske avslutar dagen med att raka sig med senaste klippet den nyinköpta rakhyveln hur oroade dom än är över utvecklingen på pensionsfonderna och aktieportföljen. Kanske inte ens förvissade om att det är deras egen ökade levnadsstandard, konsumtion och inflation som ligger bakom den stora ständigt pågående processen där tid skapar aktieägarvärde.
Men kanske är det trots allt säljeläge på börsen? Eller är det tvärt om skall man köpa nu när börsen gått ned lite? Tiden lär utvisa.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Utsökta formueringar. Språket i dina texter är lysande.
SvaraRaderaKan inte annat än hålla med! Och har man behov av pengarna på kort sikt ska man nog vara väldigt försiktig med att satsa på börsen ändå.
SvaraRaderaSjälv har jag nyligen lagt SCA till min portfölj, ett företag som jag har haft ögonen på länge. Tyvärr har de gått ner en smula sedan köpet men jag gissar att folks behov av toalettpapper kommer att se ungefär likadant ut oavsett åt vilket håll de ekonomiska kurvorna pekar. :)
Man skall alltid se nedgångar som köplägen om mán är långsiktig vilket man bör vara om man vill tjäna pengar på börsen
SvaraRaderaTack för intressanta inlägg. Jag har också lagt till SCA i min depå och Buffet BRK på NYSE. Jag tror att det kan vara säkra kort i en osäker tid framöver. Kanske intressant för dina läsare med lite analys av BRK ? Den kombinationen verkar inte finnas med bas i försäkringar/återförsäkringar och finans. I och med att friska delen av Skandia hamnade i finska Sampo och resten av togs över av Old Mutal.
SvaraRaderaJag både håller med och inte håller med. Jag har själv en ganska lång erfarenhet av börsen och aktier, jag har läst många, många böcker på ämnet - självklart böckerna skrivna om Buffet och hans investement företag.
SvaraRaderaDet man måste ta hänsyn är att hitta en strategi som passar en själv och ens egna mål. Jag har t.ex. slutat investera i publika börsen - jag har till och med börjat se det som en "begagnat"-marknad. Det som jag har emot den publika börsen är:
1. Du har för lite koll och du kan påverka alldeles för lite.
2. Den styrs inte av fundamenta och marknaden är inte effektiv - för mycket psykologi och flock-beteende för min smak.
Eftersom jag är inte "buy-and-hold" människa - vilket är en strategi som fungerar, precis som du skriver - problemet är att jag inte vill vänta i 35 år. Jag vet nämligen att jag kommer att bli oberoende när jag är 55 (om 30år). Om inte annat så på mitt pensionssparande (3000/mån).
För mig är det bästa sättet istället att leta after investeringar som ger högre avkastning/risk-ratio. För att kunna hantera detta så måste man "tänka" lite annorlunda och ha ett annorlunda mind-set. Men återigen - det är upp till var och en och vilket perspektiv man väljer att ha.
Mitt är: 5 år i bästa fall, 10 år är OK och 30 i värsta fall... :)
Just my 2 cent... :)
//madwax
www.hurvikanblirikatillsammans.se