tisdag 27 november 2007

Varför sparar du i aktier?I ett snöigt landskap har jag idag passat på att åka lite längdskidor i stjärnklart väder i pannlampans sken. Att åka längdskidor är något som är en av mina största favoritsysselsättningar och jag tycker det inte är mycket som går upp mot att glida fram över snön samtidigt som hjärta och lungor får arbeta för att transportera runt syret ut i kroppen, en mäktig känsla helt klart. Särskilt då när vintervädret visar sig från sin bästa sida som ikväll och man inte har allt för bakhala skidor (själv tycker jag bäst om att "skejta").

Jag är övertygad om att konditionsidrott, friluftsliv och intresse för aktier är en bra kombination av intressen. Att sporta loss en, två timmar eller sova i sovsäck och fundera på aktier och livet i allmänhet har i alla fall fått mig att tänka ut många goda tankar. Att få rensa skallen från tankar och tänka klart kan ge fantastiskt god fantasi och klarsynthet. Många gånger jag jag "analyserat" och bestämt mig för aktieköp under kroppsövningar i skogen.

Under dagens underbara skidpass funderade jag en hel del på det här med mål. Varför sparar man i aktier? Vad skall man använda pengarna till? osv. Jag tror inte det är speciellt sunt att ha som enda målsättning att det skall bli mer pengar på aktiedepån i morgon...man blir nog knappast lyckligare för det och det finns nog en risk att man blir olyckligare om det skulle bli mindre pengar. Lika korkat är det nog att i min ålder att ha som målsättning att bli rik i framtiden. (att bli rik är en bieffekt för de allra flesta av att spara långsiktigt i aktier som bekant).

Jag tror det är förhållandevis viktigt att ha mål i livet i allmänhet men också för aktiesparandet. Att ha ett mål förenklar många gånger beslut som man tar i livet då man tvingas ställa sig frågan, är det verkligen detta som jag/vi vill?

Så varför sparar du i aktier?

För egen del har jag idag två kortsiktiga mål som jag fokouserar på några år fram i tiden.
Jag vill kunna köpa, bygga och äga ett eget hus och skulle våra provrörsbefruktningar som jag skrivit om tidigare misslyckas vill jag också adoptera ett barn (kostar idag ca. 160 000kr). Sedan vet jag nog att jag inte kommer förmå mig att sälja alla mina aktier för dessa mål då många aktier tyvärr eller av fördel har bivit en liten kär ägodel som jag säkert inte kommer förmå mig att sälja på många år.

Ang adoptionens vara eller inte vara kan jag berätta följande min fru "äggplockades" igår och dessa ägg sätts in i morgon och vi får reda på resultatet 16 december. Så var det sagt för er nyfikna...

9 kommentarer:

 1. Otroligt spännande med "äggplockningen". Jag håller alla tummar för er!

  SvaraRadera
 2. Tusen tack för en trevlig och ytterst informativ blogg!

  Även jag hållar tummarna (till skillnad mot Finanskvinnan har jag tyvärr bara två... :) för att allt skall gå bra på familjefronten!

  SvaraRadera
 3. Kan inte önska er lycka till tillräckligt. Vi har själv en liten kille på 3 år som är provrörsbarn (vilket uttryck egentligen). Vet hur påfrestande processen är mentalt.

  SvaraRadera
 4. Håller tummarna för att det blir en liten knodd till sensommarn!

  SvaraRadera
 5. Mycket bra inlägg. Är själv väldigt trött på alla de andra bloggarna vars enda mål i livet är att bli rik. Jag syftar då främst på dem som hänger ut sina lättviktiga teorier i ekonomipressen.

  Heder åt dig.

  SvaraRadera
 6. Hej Christoffer,
  Lycka till med provrorsbefruktningen. Hoppas det ger frukt:) Och fungerar inte det ar adoption som du namner ett jattebra alternativ.

  Som svar pa din fraga, varfor man sparar i aktier: Jag tror man maste vara genuint intresserad av affarer och foretag. Det ar ju roligare att vara direkt delagare i ett bolag an att bara slussa pengarna till nagon "middle-man" som agerar procentare. Det ar min asikt, ar man helt ointresserad av aktier eller placeringar fungerar nog ett sparande i fonder battre.
  Jag ser mina aktier som ett komplement till mitt pensionssparande eller grundplat till en sommarstuga eller liknande.

  SvaraRadera
 7. håller tummarna - sitter här själv med en liten kille i knät som kommit till på samma sätt och som precis hunnit bli ett år. Det kommer gå vägen för er också, det är jag säker på! En hel del tålamod behövdes men till sist gick det.

  Varför sparar man i aktier - för mig har det varit vägen till ett oberoende och flexibelt liv. Jag jobbar sen en drygt år tillbaka med egna investeringar på heltid och lever ett helt annat liv än jag gjorde som anställd. För mig är det möjligheterna till mycket tid för familj (har man väntat i många år på att få barn så känns det helt fantastiskt att kunna vara hemma så mycket som jag varit), träning (multisport, skidor, etc..) samt i mitt jobb som investerare träffa många spännande entreprenörer. Att kunna välja bort ett stressigt liv känns som den största lyxen och jag skaffat mig.

  tack för en mycket bra blogg!

  SvaraRadera
 8. Re IVF - har varit med om samma sak själv med till slut lyckat resultat. Det ledde till att jag började titta på det enda svenska noterade företaget inom fertilitet - vitrolife. Har nu ett av mina största innehav där. Det känns så klart speciellt angeläget att stödja ett företag i denna bransch om man själv har fått en underbar son på detta sätt, men också för de som tittar rent "neutralt" som investerare vill jag uppmana att börja studera företaget. Inget för kortsiktiga spekulanter men har man ett långsiktigt och globalt perspektiv så mkt intressant. Christer, skulle du själv ha tittat på företaget så vore det mycket intressant att få höra vad du tror, jag är mkt imponerad av din blogg.

  SvaraRadera
 9. Jag håller tummarna för att äggplockningen ska gå så bra det bara kan! :-)

  SvaraRadera

MediaCreeper