måndag 8 september 2008

Det gäller att skilja på väder, årstider och klimat

På dagens Aktuellt så hördes en ganska bra kommentar från deras börskrönikör
"fritt från minnet"

-Så tror du att detta statliga övertagande av Freddie Mac och Feannie Mae kan vara slutet för den dåliga börsutvecklingen och att börserna nu återigen börja stiga?

-Faktum är att ingen vet utan alla gissar. Det är som om du skulle fråga vår meteorolog om vilket väder det blir på julafton, alla har en uppfattning men ingen vet utan gissar.


Liknelsen om att spå vädret är faktiskt mycket bra. Vi kan alla ha en mängd olika gissningar om vilket väder det kommer bli på julafton själv tror jag på några minusgrader, gnistrade sol som skiner från en klarblå himmel när jag åker långfärdsskridskor i mellandagarna...Andra har istället säkerkligen en mer "lågoddsare" i form av regn, rusk och tråkväder på julafton. Hur som helst är det inte lätt att gissa om vädret på julafton.

Däremot så kan vi nog med ganska stor presition "gissa" att det blir varmare på Midsommarafton år 2009 än på Julafton 2008. I klimatmodeller och liknande har vi också en förhållandevis god uppfattning om hur klimat kommer utvecklas dvs de närmsta 10-20 åren. Självfallet finns det även i dessa modeller "pessimister" och optimiser som ex. har olika uppfattning om den globala uppvärmningen men i många stycken är man betydligt mer överens om hur klimatet ser ut om 20 år än om vädret på julafton år 2008.

Mao vad som händer med börsen den närmsta tiden det är svårt att gissa om men däremot så kan vi med ganska god marginal tro att börsen långsiktigt avkastar mellan 5-10% i genomsnitt över en mycket lång period. Ibland kanske det blir sämre tider, ibland är det livets glada dagar och i värsta fall så kommer säkerligen många storföretag gå i konkurs likt facit medan andra storföretag kommer "födas" på kort tid likt Google.

Jag skulle vilja påstå att det är betydligt enklare att placera på längre sikt än att försöka förutsäga värdret i morgon. Nu är det ju säkert flera som då tolkar detta som att man aldrig skulel sälja några aktier vilket givetvis inte direkt är fallet men däremot långsiktigt ägande av aktier att föreutstrpåka enligt mig. Tänk också på att dålga tider är en av de viktigaste faktorerna för att skapa långsitkig avkastning från aktier.

2 kommentarer:

  1. Nja, jag är nog rätt säker på att det på julafton är 3,5 grader (Malmö) och att börsen stigit 5,3 % sedan idag.

    Kan såklart ha fel på någon tiondel...

    SvaraRadera
  2. Nja....det blir kallt. i Malmö blir det 2 grader kallt på morgon men lite slask på em. Börsen däremot liggerback 3,6% jämfört med idag den 11 sept.

    SvaraRadera

MediaCreeper