torsdag 4 september 2008

Vilken grabb!

10 årige Sebastian från Jokkmokk har minst sagt haft ett turbulent dygn sedan han häromdagen kom bort på fjället inte så långt från Kvikkjokk fjällstation där han var på klassresa med sin skolklass. Fascinerad av en myrstack glömde han bort tiden och kom bort från sin klass. Det dröjde länge innan läraren för klassen inte innan vid bussen insåg att det var ett av barnen som saknades och var kvar på fjället. Eftersökningar sattes in utan resultat och även helikotersökning under natten blev resultatlösa.

Att tillbringa en natt ensam, genomfrusen, hungrig dessutom i regn och kyla på fjället det är ingen trevlig upplevelse inte ens om man är 10 år gammal. Dessutom direkt livshotande om man agerar felaktigt. Unge herr Sebastian agerade verkligen inte felaktigt utan exemplariskt då han stannade på platsen när han väl insåg att han var vilse, tänkte vad han skulle göra, orienterade sig och planerade för en kylig tillvaro under natten. Helt enligt överlevnadsregeln STOP såsledes. Han sökte skydd från väder och vind under en klippavsats inbäddad under en grann, han ransonerade sin matsäck genom att äta blåbär (håller magen i trim trots hunger) samt sätta i sig myror(!!) (i högsta grad energirika) och höll sig framförallt lugn utan att drabbas av panik. Samt försökte göra sig synlig för eftersökningspatrullen. Allt efter morfars tips om hur man överlever i skogen som han hade lärt in sig. Inte många ungdomar eller ens vuxna som hade klarat av en situation som denna lika bra.

Vad har vi då att lära oss av denna historia? Givetvis att man skall vara förbered för svårigheter, förbereda sig för det värsta och agera rationellt när saker väl inte går som planerat. Det gäller in alla sammanhang och inte mins när man är vilse på fjället eller i skogen.

För egen del får jag också Flashbacks av denna historia då jag tillbringat en natt nedgrävd i en snödriva i full snöstorm i Norska Trolleheimen och jag var inte heller så kaxig i denna situation även om jag både hade utrustning, sällskap och var drygt dubbelt så gammal som Sebastian. Men jag kan intyga att man är ganska liten på jorden i sådana sammanhang.

Preparatus supervivet Sebastian!

PS. är du förälder så passa gärna på att utbilda dina barn i vad dom skall göra om dom kommer bort t.ex. via hemsidan för utbildningspaktet Hitta vilse

3 kommentarer:

  1. ja det är imponerande, denna händelse kommer säkert stärka han som människa i framtiden :)

    SvaraRadera
  2. Jag fick också lära mig äta myror som liten, men har aldrig provat och hoppas jag slipper göra det också!

    SvaraRadera
  3. Hope for the best, prepare for the worst!

    SvaraRadera

MediaCreeper