måndag 1 september 2008

Många bloggar på semester

Det verkar som sagt vara en hel del bloggare som är på längre eller kortare "semester" bloggare som frisk Ekonomi, Hur jag blev rik och idag offentliggjordes också en längre semester för alla ekonomibloggares "urmoder", Löparen (Egentligen heter han Bo Engwall och har bla. varit svensk mästare i Marathon på 80-talet).
"Löparen" är väl den enda bloggaren inom ekonomi, aktier och investeringar som egentligen blivit en "rikskändis" och nådde sin storhetstid som bloggare runt millieumskiftet anser jag. Kanske någon känner igen honom från Tv programmet om aktier runt millieskiftet med Leif Loket Olsson som programledare? Han har också ofta intervjuas i diverse tidningar. Men mest ihågkommen är han säkert vara som mycket aktiv skribent på i stort sett alla aktieforum som funnits av värde (Di börssnack, Privata affärer/Prat om pengar, WCW osv) där han ofta "haussade" sina egna aktier.Men han var i grunden en mycket kunnig och inbiten skribent även om företagen han analyserade inte direkt var lågriskplaceringar om man säger så.

Löparen har varit en mycket framgångsrik placerare om man ser det över längre sikt men hans investeringstil har minst sagt varit kontroversiell och inte direkt allmänt accepterad. Löparen var duktig på att räkna, skriva men framförallt att tala om för andra vilka aktier man borde köpa. ofta skrev han om aktier med ganska låg omsättning och hög volalitet. Men han har min fulla respekt även om hans typ av placeringar i stort sett är raka motsatsen mot mig själv.

Mitt största personliga minne av honom var när jag gick i direkt debatt med honom via Privata affärers internetforum för något år sedan ang. det kanadensiska företaget Afri-Can Marine Minerals (kortnamn AFA) som är ett företag som sysslar med diamantutvinning i Afrika. Min personliga åsikt var att ett förlustbringande företag av denna typ knappast kunde vara någon placering värd att investera i för gemeneman i Sverige, i själv verket mer likt trisslotter. Under en period steg dock aktien ordentligt (säkerligen mycket tack vara svenska placerare) men efter Löparen klev av så har kursen inte varit någon vidare om man säger så.

Han var också skribent (vilket själv själv också var ) på internetforumet om löpning, www.marathon.se som numera inte alls är ett forum tyvärr. Intresset för löpning och aktier har vi som sagt gemensamt. Så ha så trevligt på semestern Bosse!

8 kommentarer:

 1. Lite lustigt att du lyckades stava fel på hans smeknamn genomgående, när du ändå länkar till hans hemsida med samma namn.

  SvaraRadera
 2. Var det inte Staffan Ling som var programledaren?

  SvaraRadera
 3. Namnet "löparn" är säkert patenterad av honom :)

  SvaraRadera
 4. Jo Ling var programledaren.

  SvaraRadera
 5. Lite trist, löparns blogg är den första blogg som jag började läsa, om man nu kan kalla hans inlägg för blogg.

  SvaraRadera
 6. Löparn kommer helt säkert tillbaka om något år, väl påläst om den branch som blir nästa "boom".

  SvaraRadera
 7. Aj då såg stavfelet. Får skylla på Firefox 3 med rättstavningsfunktion som kanske "rättande till detta".

  Anonym sista> Ja löparn komemr säkert tillbaka i nästa uppgångsfas med "det hetaste". helt klart är han en duktig aktiepsykolog.

  SvaraRadera
 8. Angående AFA så har de börjat komma tillbaka inför den sampling som några år försenad förhoppningsvis kommer i gång nu
  :-)

  Jag kom tillbaka redan i jan-feb i år,när det vankades uppgång !

  http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Artikel.aspx%3FO%3DRSS%26ArticleId%3D2009%255C02%255C02%255C322394

  MVH löparn

  SvaraRadera

MediaCreeper