torsdag 18 september 2008

Hur är det ställt med Swedbank?

För någon vecka sedan skrev jag ett inlägg om bostadsobligationer och ovanliga skillnader mellan de olika bankernas upplåning genom dessa säkerställda obligationer.

Riksbanken och riksgälden har idag om jag förstår saken rätt valt att försöka extra emittera statsskuldsväxlar och köpa just bostadsobligationer för att "ge en extra skjuts åt likviditeten i banksystemet" plus givetvis då att svara mot den stora önskemålet från investerare att köpa statspapper.

Lite kusligt så börjar upplåningsskillnader mellan bankerna öka än mer än för någon veckan sedan och den bank som främst är drabbad är Swedbank. På tvååriga säkerställda obligationer är nu räntan enligt följande:

Handelsbanken 5,19%
Nordea 5,24%
SEB 5,33%
Swedbank 5,4%

Mao 0,21% högre kostander för Swedbank. Det kanske inte låter så mycket men i banksammanhang är en skillnad på upplåning på 0,2% mycket stort. I normala fall så har bankerna en marginal på bolån om ca. 0,5-1%. (lägg på denna marginal på ovanstående så har man ung. kundräntor). Mao 0,21% är en femtedel av hela vinsten på bolån...Inte alls kul för Swedbank och Swedbanks kunder även om verksamheten i grunden är stabil. Antingen så kommer marginalerna och vinsten att sjunka för Swedbank, eller så får Swedbanks kunder betala mer eller så kommer man helt enkelt tappa markandsandelar då andra banker blir billigare.

Skall man se det positivt så kommer kanske Nordea och handelsbanken redovisa rekordresultat i räntenettot då deras marginaler ökar..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper