onsdag 25 november 2009

Är du en Zlatan eller Håkan Mild?

För ett tag sedan så läste jag en tidningskrönika av finansmatadoren Mats, han som är antingen helan eller halvan eller vad det nu var i HQ sfären. I denna artikel så skrev Qviberg att en av hans investeringsidoler inte är Warren Buffett eller någon annan supermiljardär utan istället alla vår fotbollshjälte, Zlatan, grabben från Rosengård.

Och varför då Zlatan kan man fråga sig?
Enkelt, Zlatan är en mästare att bara springa på de bollar som är värda att springa på. Kan man inte göra mål så är det inte värt att ödsla någon kraft på just den bollen efter en initial bedömning och Zlatan vet att det kommer en annan boll igen, i framtiden. Precis så tycker Mats att vi skall agera som investerare också, lägg all kraft på de fåtal investeringsmöjligheter som ibland dyker upp och strunta i resten, låt andra springa sig trötta på andra bollar.

Den raka motsatsen till Zlatan kan jag tänka mig är en av mina gamla favorit fotbollsselare, Håkan Mild. Ja ni vet Håkan som knappt kunde slå en boll (givetvis grovt överdrivet för att nu vara lite spetsfundig i just detta blogginlägg) men jäklar vad han kunde springa, från försvar till anfall, från anfall till försvar från den ena hörflaggan till den andra. Sprang både på omöjliga och möjliga bollar, jämt, hela tiden.

Håkan kanske inte är den mest kompletta fotbollsstjärnan detta landet skådat samtidigt så hade Håkan Mild en synnerligen viktig förmåga som också gör sig gällande även när det gäller investeringar och sparande, en fantastisk uthållighet.

Det tar lång tid innan en skog blir fullvuxen även om man planterar de rätta träden.

4 kommentarer:

 1. Det är nog ganska sant, nya tåg värda att springa på kommer då och då. Tex den senaste börsbotten. Hade man kunna pricka den hade man tillfälligt varit en aktie-Zlatan.

  Håkan Mild lär för övrigt ha sprungit ut hela bandet man hörde under "beep-testet", som iallfall vi körde i skolan. Det vittnar om fantastiskt bra kondis...

  SvaraRadera
 2. Jag hade formanen att fa spela mot Hakan Mild i mina ungdomsar i en final i ELA-cupen nar han spelade for Trollhattan. Vi var nog i 13-14-arsaldern skulle jag tro. Vi hade ett av de basta ungdomslagen i Sverige pa den tiden och vann, men Hakan var redan da nagot mycket speciellt och faktiskt mycket teknisk och passningssaker, trot om man vill!

  Det visar kanske pa vilken hog teknisk niva manga andra spelare pa elitniva haller nar man tyckte att Mild var en lopmaskin utan nagon som helst bollkontroll; de andra fick honom kanske att se ut sa men i sjalva verket skulle han kunnat springa 8-or runt oss normal-dodliga!
  /FFM

  SvaraRadera
 3. Jag är inte säker på att jag helt förstår ditt inlägg, men vi kan ju konstatera att Zlatan tjänat betydligt mer pengar på sin stil än Håkan:-). Dock var Håkan också en av mina favoriter.
  Anonym, ja, alla som kommer upp i landslagsnivå är mycket tekniska jämfört med en medelmåtta. Det skulle vara en fröjd att se Zlatan i ett div5-lag!

  SvaraRadera
 4. FFM> Kul anekdot!. Själv så var jag i somras på ett bröllop där knappa 10 gäster var allsvenska spelare varav två-tre individer har spelat i landslaget. Nästan så man kände sig vara på kändisfest.

  SvaraRadera

MediaCreeper