tisdag 10 november 2009

Den svenske aktieägaren

Den svenske median-aktieägaren är inte en rik man eller kvinna (i alla fall inte i aktier mätt) även om svenska i våras ägde ung. 412Mdr, en ansenlig summa även om potten med fonder är större inte minst genom pensionssparandet.

Enligt statistiska centralbyrån så äger idag ung. 17,7% av oss svenskar aktier. Medelaktieportföljen är värd (eller närmare var i somras värd) ung. 230 000kr sedan har vi givetvis en stor ”snedfördelning” mellan de som äger mycket och de som äger lite och mer relevant är nog att se på medianaktieportföljen, den låg i somras på ung. 13 000kr, det blir man inte fet på så att säga.

Mäns aktier är värda 15 000kr och kvinnors portföljer är i medianen 11 000kr och då räknar vi ändå bara på de 17,7% av oss svenskar som äger aktier. De 5 % av oss svenskar som äger aktier till störst värde äger faktiskt hela 80% av kapitalet med individer som Sven Hagströmer, Fredrik Lundberg och Gustaf Douglas bla den rikaste promillen. Deras förmögenheten är fjärran från mediansvensken med sina 15 000kr.

Lite beklagligt kan själv tycka är att vi svenskar faktiskt idag har ett halverat ägande i svenska börsbolag mot i början av 80-talet. Idag så tar de flesta omvägen via banken och deras fonder vilket gjort fondbolag och pensionsförvaltare till storägare istället för människor av kött och blod.

Det är en ganska så ålderstigen skara den svenska aktieägaren. Mer än 73% av det samlade aktieärdet ägs av individer som är äldre än 55 år och då är ändå gruppen strax under dvs 45-54 år en stor ägare. Vi (identifierar mig själv denna grupp) i åldern 34 år och yngre än minsann inga direkta stora aktieägare och alla svenskar födda 1975 och senare äger enbart 9% av hushållens aktier, tillsammans. Det är heller inte direkt vanligt att ”ungdomar” äger aktier för den delen heller i kategorin 18-24 år t.ex. så äger enbart svenskarna 8,8% aktier mot 33% av landets pensionärer. Det är också många direkt intressanta könsaspekter på aktieägad, hur kan det komma sig att det är betydligt vanligare att pojkar i åldern 0-6 år äger aktier än flickor i samma ålder?

SCB har också en intressant statistik som visar på att ju yngre man är desto mindre bolag äger man aktier i och i börsens small-cap lista är ynglingarna vanligare än bland gubb och gum aktierna som Scania, SEB och Investor på Large Cap.

Det finns tydliga inkomstskillnader i aktier som kort och gott går ut på ju större taxerad inkomst man har desto mer omfångsrik är aktieportföljen förutom dom som nolltaxerat i tjänsteinkomst som faktiskt äger mer aktier än de som har en inkomst mellan 1kr till 99 999kr i årsinkomst av tjänst.
Källa: SCB

3 kommentarer:

 1. Intressant inlägg!

  Det är faschinerande hur förmögenhetsfattiga vi svenskar är. Det krävs inte många millar för att tillhöra den rikaste decilen eller tom procenten.

  SvaraRadera
 2. med 30millar i aktier och ännu inte 30 fyllda drar jag upp statistiken rätt ordentligt. Nej det gör jag visst inte för eftersom jag har mina aktier i kapitalförsäkring är jag inte med i den.

  SvaraRadera
 3. Jag som har en kapitalförsäkring räknas inte iheller antar jag?

  SvaraRadera

MediaCreeper