torsdag 26 november 2009

Vem lyssnar du på?

Ensam är bäste dräng heter det och en god investerare litar och lyssnar främst på sig själv. Samtidigt så är det helt klart berikande att ha någon att lyssna till, läsa om eller prata med. Jag tror definitivt att de allra flesta för att inte säga alla utvecklas genom att lyssna på vad andra människor har att berätta om sina erfarenheter, kunskaper och upplevelser. Även när det gäller investeringar och ekonomi.

Att ha Warren Buffett, Mats Qviberg, Stefan Persson eller Fredrik Lundberg till middagsbordet tror jag många av denna bloggens läsare skulle tycka vore synnerligen intressant och lärorikt. Samtidigt är det också på det sättet att även många andra som inte till vardags är en synnerligen duktig investerare eller superentreprenör många gånger har många intressanta saker att berätta. Vi är ju alla t.ex. kunder i många av de bolag som är noterade på stockholmsbörsen därav många te.x. har en uppfattning om hur bra kundtjänst Tele2 har i relation till Telia. Eller någon av dina vänner som in i minst detalj kan berätta för dig hur en gruvbrytningsmaskin fungerar, kanske någon som har unik insikt i hur hyresavtal förhandlas fram, hur orderstocken på det där byggföretaget ser ut, varför en Scanialastbil är bättre än en Volvodito, hur direkt dåliga produkter ett konsultföretag levererar osv. Sådana saker är synnerligen värda att prata om över en kopp kaffe eller en öl. Men givetvis också argumentera om Securitas är billiga eller dyra idag. Kort sagt det är otroligt berikande att lyssna och givetvis i viss mån prata själv (till skillnad mot min egen benägenhet att gärna prata mycket..)

Tyvärr så tror jag att många väljer att lyssna på och prata med många som tycker precis likadant som en själv. Man har gärna vänner med samma åsikter, politiska uppfattningar, privatekonomiskt ställning, bakgrund, barn i samma ålder osv. Jag kan tänka mig att gruppen svenska fondförvaltare som förvaltar t.ex. en Sverigefond så är jag övertygad om att de allra flesta bor inom en radie om 10 mil från Stureplan, dom har en likartade bakgrunder, dom tjänar hyffsat lika, initervjuas av samma journalister , springer på samma Affärsvärldenfestligheter, dom träffar säkerligen varandra lite då och då och delar en kopp kaffe och har ganska likartade preferensen när det gäller kläder. Sannolikheten att dom i sin förvaltning köper samma aktier och har ungefär samma uppfattning om Sandviks och Volvos skulder, om Sverker Martin-Löf är en god Orförande eller inte torde vara ganska stor eller?

Så när det gäller investeringar, vem lyssnar du på? Vem litar du på? Och inte minst varför skall någon annan lyssna på dig?

8 kommentarer:

 1. Jag försöker att 'lyssna in' mig ifrån olika håll och sedan basera mitt 'förtroende' beroende på vilken källan är. Inte minst bloggarna ger en del information.

  SvaraRadera
 2. "Själv är bäste dräng",tycker jag nog det skall vara.

  SvaraRadera
 3. Telia va god vänta eller jag kopplar dig vidare.
  Är Telia bra på Kundbemötande
  är deras hemsida förstålig för e mesta användare?????

  SvaraRadera
 4. De läste samma böcker under utbildningen på Handels, hade samma föreläsare, hade likadana tentor...

  SvaraRadera
 5. Hej Stockman! Du har ngr frågor under avsnittet "Det är nu du skall deklarera!" att svara på, om du kan och vill... Tack på förhand!

  SvaraRadera
 6. ..Jag lyssnar in från alla håll. Jag har att lära av barn & åldre. För igentligen vet jag ingenting om någonting.

  SvaraRadera
 7. Ok, dags för ett rakt svar:

  Marty Whitman
  Jean-Marie Eveillard
  Bruce Berkowitz
  Jim Rogers
  David Einhorn
  och allas vår Warren Buffett

  Har inte träffat någon av dessa, men det finns massor med intervjuer på nätet, texter och böcker de har skrivit så det är inte så svårt att få en känsla för hur de tänker. Dessutom, med lite fördröjning kan man ofta hitta deras sensate investeringar.

  Dagens boktips: Adventure Capitalist med Jim Rigers och Fooling some of the people all of the time av David Einhorn

  SvaraRadera
 8. Jag håller med dig om att det finns många poänger med att prata med "den lille mannen på golvet" (vilket förmodligen inkluderar de flesta bloggläsare), men det finns även nackdelar.

  Exempelvis kan en åsikt av ett konsultföretag vara extremt präglat av en kontaktyta, vilket naturligtvis inte ger en bra bedömning av hur konsultföretaget fungerar som stort. Likaså kan avdelning gå som tåget samtidigt företag som helhet går ganska knaggligt.

  Om man skulle komma i kontakt med någon som sitter på bra information så får han eller hon helt enkelt inte vidareförmedla denna då det är emot börsreglerna och förmodligen stick i stäv med persons anställningsavtal.

  Kort sagt, jag håller med dig om att man skall hämta in information från många olika håll, men man skall vara försiktig med att dra för stora slutsatser. Bra slutsatser bygger i de flesta fall på bra fakta, inte på tyckande.

  Mvh Charlie

  SvaraRadera

MediaCreeper