torsdag 5 november 2009

Om Warren vore fransman?

Buffett & Munger på Berkshire Hathaway beslutade sig igår för att göra sin största investering någonsin genom att lägga bud på bolaget Burlington Northern Santa fe (BNSF) där Berkshire idag redan är en av bolagets största ägare. Affären är helt klart av jättedimensioner och motsvarar med svenska mått en affär där man köper ut hela Investor från börsen gånger 1,5 ungefär…inte illa.

Senaste året har Berkshire helt klart ökat takten i sina investeringar. Man har gått ifrån att inte göra så mycket mer än att samla pengar på hög till att göra enorma investeringar. Berkshire gick in i nyemission av preferensaktier i Goldman Sachs när företaget var på fallrepet säkerligen med glädje för Goldman styrelseledamot den gamle Investor VD Clas Dahlbäck, När Munger & Buffett ändå höll på så köpte dom upp preferensaktier i General Electric med samma villkor och företaget Marmon Industries och nu så gör man sin största investering i historien med ”lite” tåg. Kanske sluts cirkeln på så sätt att Buffett en gång i tiden bak på 30-talet investerade mycket i just järnvägsbolag och andra substansrika företag.

Det är helt klart att Berkshire på senare tid fått ett stort intresse för exempelvis kraftförsörjning och logistik i alla dess former, främst järnvägsbolag. ”Utiliies” utgör idag utgör idag en av viktigaste grenarna på Berkshire Hathaway familjen. Buffett & Co äger idag mycket stora infrastrukturrelaterade delar såsom kraftverk, pipelines och så inte minst järnvägssystem. En intressant iakttagelse är mycket av dessa investeringar är koncentrerade till Mid-west. Utan att direkt ha läst på så kan jag mycket väl tänka mig att totalt sett så är Berkshire redan idag (innan budet på BNSF) både är en av BNSF största ägare och kunder, inte minst genom Berkshire bolaget MidAmerican.

Och så slutligen det där om Warren Buffett vore fransman. Ja då tror jag faktiskt att Warren Buffett skulle börjat läsa på en del kring bolaget Veolia Environnement. Då det bolaget innehåller mycket av vad just Buffett köpt mycket av på senare år. Veolia är kanske inte så känt bland oss svenskar mer än att dom driver vissa tågförbindelser och var det inte Stockholms tunnelbana också ett tag?

Men Veolia är mycket mer än så. Främst så är man kanske världens allra största vattentransportörer då man driver vattensystem i hela världen (bla. störst i USA). Sedan är man också en rejält stor aktör på sophantering och återvinning, tredje divisionen är drift av fjärrvärmesystem och slutligen den minsta delen av företagen just tåg, buss och tunnelbanor. Bolaget har haft en del strul med lönsamheten men kanske är den på väg upp och verksamheten lär nog finnas kvar i framtiden också? Och det är inget litet bolag med en omsättning på 36Mdr Euro men rejält med skulder. I takt med alla staters ökade statsskulder så torde också behovet av privatseringar/utförsäljningar inom Veolias verksamhetsområden med tiden få sig en uppåtknuff.

8 kommentarer:

 1. Jag tycker det känns roligt med tågköpet. Jag tror ju själv att bilismen kommer ersättas med tåg för många personer när bensinen blir dyr.

  Är mycket nöjd över att ha BH-aktier just nu.

  SvaraRadera
 2. Själv så är jag ganska så partisk när det gäller tåg. Men kan inte annat än instämma.

  SvaraRadera
 3. Hej!

  Jag får inte ihop det...

  Buffets portfölj är ju värd ca: 360 Mdr kr, och Investor gånger 1,5 = ca: 210 Mdr kr (2008). Buffet har väl inte tagit en så stor del av sin portfölj till den nya investeringen, på bekostnad av sina gamla investeringar, eller?

  Sedan ska han ju även ha skänkt ca: 80% av sin förmögenhet till välgörenhet. Men det kanske är en senare historia.

  Vore intressant att höra dina åsikter om detta...

  /Anders

  SvaraRadera
 4. Anders>Jo det var kanske lite grovt höftat med sifrorna.

  Berkshire bjuder 44Mdr dollars för BNSF den siffran inkluderar då också att Berkshire tar över 10Mdr USD av BNSF skulder. Så det korrekta priset är 34Mdr för hela BNSF. sedan äger idag Berkshire redan ca. 22% av bolaget så den faktiskta summan som man bjuder är 26Mdr USD (är väl ca. 180Mdr SEK och mellan 1-1,5 Investor).

  Men Berkshire betalar inte affären med kontanter. Utan enbart 60% av budet är pengar dvs att Berkshire skall ut med 15,7Mdr USD. Resterande 40% av affären betalas genom att Berkshire gör en nyemission av aktier till ägarna av BNSF (dvs en viss form av fusion).

  Det är korrekt att Berkshire idag har en aktieportfölj som har ett värde (sista juni) på ca. 45Mdr USD. Men Berkshire är betydligt mer än börsportföljen!! Det verkliga värdet på Berkshire ligger i de helägda bolagen och inte i den "ynka" Coca-Cola aktieposten på 9,5Mdr USD.

  Berkshire har också räntebärande papper till avsevärda belopp (Goldman, GE och Wrigleys preferensaktier redovisas som räntebärande)

  Berkshire har idag en balansomslutning (tillgångar) på obs, redovisat värde om 275Mdr USD dvs 1925Mdr Svenska kronor om vi räknar dollarn till 7kr. Så det handlar om en avsevärd investering att köpa BNSF men ändå klart hanterlig (mindre än Investor och Scania försäljningen t.ex.).

  Warren buffett har skänkt iväg aktier som han äger i Berkshire men bolaget finns givetvis kvar i orubbat bo men med nya ägare.

  SvaraRadera
 5. Ok...

  Mer än vad jag visste att Berkshire bestod av mycket mer än börsportföljen, och det förklara ju i så fall saken. Antar att det är en slump att Buffets personliga förmögenhet är i ungefär samma storlek som börsportföljen, och att det helt enkelt är många/stora ägare i Berkshire vilket förklarar varför inte Buffets personliga förmögenhet är större än vad den är (i jämförelse mot hela Berkshire).

  Det borde ju bli problem för buffet med röster/makt i sitt bolag om han innan donationen ägde ca: 20% av bolaget för att sedan skänka iväg ca: 80% av sitt eget innehav. Men antar att han löst det på något sätt...

  Intressant, det finns mycket att lära i denna branschen...

  /Anders

  SvaraRadera
 6. Hej Stockmann!

  Jag har försökt luska lite i om man kan investera i Veolia. Det jag hittar på Nordnet när jag söker på amerikanska aktier (går ju inte att handla på Paris-börsen..) är ett papper kallat "VEOLIA ENVIRONN ADS" som verkar vara Veolia, iaf. om man tittar på Yahoo Finance. Frågan är - vad står ADS för? Om jag köper detta papper, motsvarar det en Veolia-aktie?

  Vore mkt tacksam för hjälp av nån kunnig!

  SvaraRadera
 7. Anonym> En ADS står för american Deposit "någonting"... Dvs det är ett amerikanst depåbevis för en utländsk aktie.

  Exempelvis så kan man Ericsson aktien på USA börs då som en ADS.

  Så det går utmärkt att köpa veloila Einvironnement via USA börsen även om den offentliga börsnoteringen är på franska börsen. Man kan nog även handla där via Nordnet kan jag tro.

  SvaraRadera
 8. Mer info finns på följande länk: http://www.veolia-finance.com/

  SvaraRadera

MediaCreeper