fredag 20 november 2009

Varför är folk inte ute i naturen?Själv så är jag ”friluftsnörd” och allmänt skogstokig skall erkännas.  Uppvuxen i ett litet samhälle över 50 mil bort från Stureplan vid skogskanten några hundra meter från en sjö, inskolad av föräldrar i mulleverksamhet, scouting, orientering och skidor. Sedan utbildad jägarsoldat med kortvågsradio och tung ryggsäck i det militära, klättrat berg på över 4000m, paddlar kajak och åker långfärdsskridskor…. så det har liksom blivit några timmar utomhus i både regn och solsken så att säga.
 
Dagens Industri  av alla tidningar skrev igår en kort artikel att det idag enligt Sveriges Lantbruksuniversitet  är över hälften av alla svenskar som ALDRIG besöker ger sig ut i ”skog och mark” (vad denna definition nu innebär). För egen del anser jag detta skrämmande att så många svenskar faktiskt inte besöker något annat än asfalterade gator, Nautilusgym, tunnelbanesitsar, snyggt designade Zara-butiker och  seven-eleven korvkioskar. Jag får det liksom inte att gå ihop med dagens ökade intresse för klimat, naturskydd och inte minst folkhälsa. Någonstans blev det fel.
 
Eller är det liksom tidens melodi att man skall besöka våra svenska nationalparker genom Tv-inspelningar och youtubefilmer? Att stilla sitt miljösamvete genom att köpa någon liten ekologisk syltburk på Ica istället för att själv plocka bär? Att skriva inlägg på facebook om hur gulligt det är med rävar utan att själv någonsin sett en räv?

Samtidigt skapar denna okunskap om 95% av Sveriges yta ett ökat mått av kommersialisering/företagsideér  på ”landsbygden” då denna nog torde bli ganska exklusiv att vistas i med tiden och tyvärr så börjar det dyka upp allt mer hot mot vår allemansrätt och snart får vi väl se betalautomater vid den lilla skogssjön med texten,  ”nakenbad 10kr,  betala med mastercard eller iPhone”.

Eller kanske man själv dra lite nytta av detta.? Jag funderar skarpt på att lotta ut "exklusiva" friluftsupplevelser med mig (jag bjuder dessutom på kaffe), skulle det passa?
 
Nej nu skall jag faktiskt inte sitta här bakom iMacen och gnälla utan åka iväg och springa en stund i skogen och sedan bada med några goda vänner bastu efteråt i en liten sportstuga, det borde fler göra!

Livet skall inte fyllas med dagar, utan dagar skall fyllas med liv.

12 kommentarer:

 1. Jag förstår precis vad du menar, även om det inte är så ofta jag är ute i naturen så brukar jag, som är uppväxt på havet, ofta ge mig ut just på havet och njuta av stillsamheten och ensamheten!

  Ingen elektricitet, ingen tv, dator, mobiltelefoner eller annat som bara stör. Istället gott sällskap, lite gott te och bullar och bara njuta!

  Hade varit väldigt roligt att få vara med om en "friluftsaktivitet" med dig då det verkar som du kan en hel del om det! :)

  SvaraRadera
 2. Älskar lugnet på sjön när man åker ut och fikar och fiskar lite. Eller i skogen med svampkorgen. Lugn och ro ingen telefon med inga måsten.

  SvaraRadera
 3. Tycker oxå det är konstigt att folk inte är ute mer. De flesta verkar hellre vilja ägna sin lediga tid på ett köpcenter istället för i vår fina natur.
  Märkligt!
  Nu mot Kullaberg för en promenad!

  SvaraRadera
 4. Det är därför alla snorhyvlar är så deprimerade nu för tiden. Vem blir inte det om det enda man hör dagarna i ända är bilar, tjatter, TV osv?

  Själv är jag inte jägarsoldat, men väl soldat och uppvuxen med jakt och fiske. Och jag mår jävligt bra. Kan det ha något med det att göra tro?

  SvaraRadera
 5. En annan vinkel på det hela, från en som inte är något stort naturfan, är att det i sverige är olidligt att vistas utomhus 7 månader om året, samt att vattnets temperatur (vid eventuella bad resterande 5 månader) är horribel!

  Nej, maj till september går det alldeles utmärkt att sätta sig och grilla utomhus, men bada, eller vistas utomhus på vinterhalvåret, det gör man bäst utomlands.

  SvaraRadera
 6. Anonym, du kanske skall prova att ta på dig rätt kläder? Det går utmärkt att vara ute året om. Fast det kanske blir svårt att vara trendigt moderiktig om du behöver yllesockar.

  SvaraRadera
 7. Ja, om det vore så enkelt. =( Jag har fått det tipset förr, men alltid är det någon del av kroppen som inte kan isoleras till 100% såvida man inte tar på sig en otymplig polarmundering med ansiktsmask och allt. =(

  Däremot har jag istället ett starkare incitament att vara duktig på att spara och investera, för då kan jag gå i pension tidigare och flytta till spanien. =)

  Så polarmundering, nej tack, flytta utomlands till värmen och gå tidigt i pension, ja tack! =)

  SvaraRadera
 8. Mitt bristande intresse for att ge mig ut i skogen kan inte skyllas pa min uppvaxt i alla fall. Foraldrar och farforaldrar drog med mig pa allt fran mulle i Haerskogen till svampplockning i de dalslandska skogarna. Ar nog nagot genetiskt fel pa mig som trots detta (och jagarexamen an ngn underlig anledning..) hellre gar pa restaurang och ater radjur an ute skogen pa egen pyrschjakt.

  Men havet gar bra! Finns inget battre an en tur ut med baten till en egen klippa en skon vastkustsk sommardag, eller nagra dagar i en segelbat. Inte sa hard core, jag vet, men anda. Kanner mig instangd i skogen och alla dj***a kvistar och barr som envisas med att attackera mig gor det inte battre. Finns det aven mygg sa ar det pricken over i:et.

  Men for oss som inte motsvarar de hogt stallda kraven for att vara en 'riktig' svensk ;-) sa ar det val bra att vi - forutom att vi minskar trangseln i skogarna - forsoker leva miljovanligt och koper den ekologiska sylten?

  Mvh,
  FFM

  SvaraRadera
 9. Jag var mycket aktiv inom scoutväsendet fram tills för ca 2 år sen p.g.a. flytt. Är fortfarande riktigt intresserad av friluftsliv, och tycker svensk natur (särskilt stockholms ytterskärgård men även abiskotraktens fjällpass) är de vackraste ställena på jorden.

  SvaraRadera
 10. Och just det.. Det fina med investeringar, är att jag kan sköta dem från just dessa vackra platser och samtidigt höja min förväntade avkastning. Snacka om att höja sin livskvalitet genom att jobba med sin stora passion, samtidigt som man gör det från jordens mest avkopplande platser.

  SvaraRadera
 11. Som native stockholmare så kan jag verkligen uppskatta långa höstpromenader i skogen och att vara på landet under sommaren, så länge man får sova i en civiliserad miljö (uppvärmd stuga med avlopp/el). Frisk luft och vackra miljöer är det som lockar med naturen. Men eftersom jag totalt saknar frilufts-skills så känns det mest obehagligt att gå "all-in" och campa etc.

  SvaraRadera
 12. Det bästa i livet är gratis! Leve allemansrätten! Den ska vi inte ta för självklart.

  SvaraRadera

MediaCreeper