söndag 20 februari 2011

trendspaning i sparmarknaden

Den svenska sparmarknaden har de senaste åren förändras mycket kraftigt. Det har kommit en mängd nya sparformer som undertecknad har för vana att kritisera lite då och nu då min personliga uppfattning att vi nog inte behöver speciellt annorlunda sparformer annat än dem som fanns redan för flera hundra år sedan. Å andra sida finns det säkert förklaringar till framväxten av dessa sparprodukter. En annan tydlig trend är att försäkringssparandet växt mycket kraftigt. Vi sparar till våra pensioner genom statliga försäkringar, vi har försäkringar kopplade till våra arbetet där man får stoppa undan några tusenlappar i månaden i försäkringar och så har vi ju framväxten kapitalförsäkringar som en gång i tiden företaget Skandia hittade på.

På sparmarknaden i Sverige så dominerar så klart de svenska storbankerna. Nordea, SEB, Handelsbanken och Swedbank. Andra stora bjässar är pensionsbolagen såsom AMF Pension, Alecta, Skandia, Länsförsäkringar osv. Utöver dessa "megaaktörer" så finns ett antal små nischaktörer av fristående företag som likt den norske skidåkaren Petter Northug mestadels snyltar på andra aktörers produkter men i sig levererar tjänster (och skidlopp) som idag mer eller mindre börjar bli marknadsledande. Avanza, Nordnet och Carnegie är exempelvis sådana aktörer.

Lite ovetenskapligt så finner jag idag på två mycket skarpa trender hos sparkunder idag. Antingen så vill man sköta allting helt själv och den enda kontakten man vill ha med sin "bank" är via några knapptryckningar på en internetskärm och möjligtvis något informationsmail. Men inga banktjänstemän/kvinnor att besöka på något kontor eller ringandes i telefonen. Är man kund hos exempelvis Avanza eller Nordnet så blir man mao själv en ganska så aktiv kund. Man väljer helt själv hur man ska göra och söker information kring sitt sparande många gånger via andra källor än banken (kanske läser man en blogg som denna, läser på internetforum eller böcker). Inom denna del av sparmarknaden så kan man nog säga att ett företag som Avanza idag är klart ledande.

Den andra trenden är rakt motsatt. Man vill ha en omfattande personlig rådgivning och är trött på banker som mestadels är sovande gentemot dig som är kund. Här finns kunder många gånger med en betydligt mer komplex privatekonomi än kunder hos Avanza, med mycket tillgångar, kanske skulder, företagande och säkert en handfull banker som man är kund i allt från pensionsförsäkringar till andra tjänster. Har man en komplex privatekonomisk situation kräver det oftast en komplex rådgivning. Modebegreppet heter som bekant privat banking även om detta begrepp nog får ses som synnerligen urvattnat idag.

I senaste numret av tidningen Affärsvärlden (en av få tidningar som jag faktiskt finner läsvärd mestadels) intervjuades Gustaf Rentzhog som är VD för företaget Söderberg&Partners (som enligt utsago lär vara på väg mot börsnotering). Företaget verkar inom den "komplexa nischen" av sparmarknaden som "snylt-aktör" men  har samtidigt väldigt mycket gemensamt med företaget Avanza som nämndes ovan.  Dels har man en förhållandevis ung. VD likt Storåkers i Avanza, man har en väldigt stark huvudägare av kött och blod. I Avanzas fall Öresund och Sven Hagströmer och i fallet Söderberg&Partners, Per-Olof Söderberg som är mer känd som en av huvudägarna i investmentbolaget Ratos. Båda företaget är ocks väldigt snabbväxande i relation till storbanker exempelvis.  Båda företaget arbetar först och främst också med att mäkla andra aktörers produkter.

Men här upphör nog likheterna vad gäller affärerna. S&P har en mycket intressant affärsidé skulle jag vilja säga utan att närmare dykt ner direkt i det finansiella. Om jag förstår saken rätt så skulle man kunna säga att om man blir kund hos S&Pså flyttar man indirekt över sina ekonomiska förehavanden till S&P som inträder som en form av mellanhand. Sedan utifrån helhetbilden med alla möjliga pensionsförsäkringar man kanske har, villalån, delägande i företag, kapitalförsäkringen på Avanza och miljonarvet från faster Agda förvaltat i en stiftelse osv osv. så ger S&P finansiell rådgivning. Så istället för att själv sitta och administrera 14 pensionsförsäkringar, två aktiedepåer och 4 kapitalförsäkringar i familjen så hanterar man dessa som en helhet och gör de val man önskar genom S&P. och diskuterar risker som sagt. Om jag får gissa lite, så tror jag faktiskt att det finns en hel del svenskar som kanske är intresserade av ekonomiska förehavanden men nog gärna vill ha en stabil hand att hålla i när det gäller privatekonomin.

Så vem är du? Den som hellre driver företag, klappar katter och åker skidor än läser årsrapporter från pensionsförsäkringen, eller den som som sover med miniräknare och budgetkalkyler på nattduksbordet?

8 kommentarer:

  1. Hej Christoffer,
    Tack för ett mycket intressant och välskrivet inlägg.
    Jag ska själv skriva mitt inlägg i debatten i form av ett blogginlägg på min blogg inom kort.
    Bästa blogghälsningar
    Cöassier Corn

    SvaraRadera
  2. Min pappa har själv låtit Söderberg och Partners ta hand om hans pengar de senaste åren och fastän det för honom kostat ca 10'000kr så har han varit VÄLDIGT nöjd. Han är själv rätt så ointresserad av aktiehandel men fastän det kostar en slant så har hans utveckling varit väldigt bra.

    SvaraRadera
  3. Jag tillhör ju definitivt den typen som helst fixar allt själv, men mitt bolag använder S&P för pensionsrådgivning. Det blir en kulturkrock varje år när jag förklarar att "ja, jag sköter det själv", "ja, jag vet att jag är konservativ i mina placeringar" och "ja, jag kan mäta mig med index".

    De är extremt sugna på att sälja på en "fondval" och andra fondifondifondifond-lösningar.

    SvaraRadera
  4. Första budet var att du skulle investera i aktier, vilka aktier var mindre viktigt bara det genererade courtage.

    Sedan blev rådet att du skulle ha minst tio aktier i 3-4 branscher för att minska risken. Ännu mer courtage.

    Efter det blev rådet att investera i en fond, för det är mindre risk än enskilda aktier, tom mindre risk än egen portfölj då fondernas aktier väljs ut och FÖRVALTAS av proffs. Se där, 1-1,5% i avgift på fondvärdet VARJE år.

    För 5-10 år sedan introducerades fond-i-fond lösningarna som skulle se till att risken minskade ytterligare då fonderna både väljs ut och FÖRVALTAS av proffs. Underförstått att enstaka enskilda fonder var mer utsatta för risk. Simsalabim 2-5% i avgift på fondvärdet VARJE år.

    Hmm, vi kan fundera på vad bankerna experimenterar med hemma på kammaren som skulle kunna få kunderna att gå med på nästa steg: 5-10% i avgift varje år?

    SvaraRadera
  5. Det brukar vara relativt hög kvalitet på denna bloggoch just därför är denna artikel något märklig. S&P med rentzhog i spetsen är fram för allt bra på att tjäna pengar till sig själva. Deras expensionsmodell med försäjningsincitament gör att de bara är de mest lönsamma säljarna som stannar på S&P.

    Men att kalla det för "rådgivning" när alla incitament är kraftigt inriktade på provision är magstarkt. Har sett "råden" som S&P ger och de innebär oftast att tex 80 % av alla på ett företag har S&Ps fond-i-fond lösningar som kostar > 2,5 %.

    SvaraRadera
  6. Jo, Affärsvärlden är klart läsvärd men jag tyckte den var mer läsvärd förr. Numer skriver man ofta om personer som har blivit rika.

    Förr tyckte jag man mer skrev artiklar om hur jag skulle bli rik, dvs det var mer av företagsanalyser och sådant.

    Det senare är jag mer intresserad av även om det i och för sig kan vara intressant att läsa om hur andra har blivit rika.

    SvaraRadera
  7. kapitalförsäkringarna slår rekord nu igen i januari, upp 20%. förra årets siffra kom häromdagen också. helåret plus 20%...

    http://blogg.avanzabank.se/hemberg/2011/02/21/lag-skatt-lockar-fler/

    SvaraRadera
  8. S& P lever framförallt på att sälja sina "trygghetsfonder" dvs. deras egna fond i fondlösningar som genererar stadigt ökande inkomster. Anledningen är att de ofta läggs i försäkringar som betalas löpande varje månad med ett stadigt stigande kapital.
    En liten "1,5 % avgift på kapitalet på ex 10.000kr ger S & P 150 kr.
    problemet är att vid slutet av spartiden har de flesta runt 1 miljon i kapital vilket S & P 15.000 kr.
    Med ett snitt på 1 miljon i kapital under säg en 10 års period så ger det S % P 150.000 kr i intäkter.
    Problemet är att fond i fondlösningarna sällan levererar sett över några år utan de måste döpas om och få lite annat innhåll vart 4-5:e år då de presterar för dåligt.

    SvaraRadera

MediaCreeper