onsdag 31 augusti 2011

Bye bye 60W


I morgon blir en historisk dag då försäljningen av 60W glödlampa förbjuds. 60W som är att betrakta som ”Sverigelampan”. Alla av oss har sett den, Alla har upplevt den, möjligtvis bränt sig på den och den har lyst upp matbord i såväl slott och koja runt om i Sverige. För min del fanns den i i en röd lampskärm med fjädrande sladd över matbordet i min ungdom. Men nu är det slut för när glödtråden brinner av i dina eventuella kvarvarande 60W glödlampor så får du vackert ersätta den med andra alternativ. 
 
För egen del så har jag nog redan tagit bort alla glödlampor och ersatta dom med mestadels lågenergilampor (klot) samt några LED-lampor, en solcellslampa och en lampa som jag har för mig är en halogenlampa. Sedan är det ju så att den bästa belysningen sett ur energisynpunkt är att ha det släckt. Så om du vill ha så låga energiräkningar som möjligt så är det klart bäst att öva på mörkerseendet.

Totalt sett så brukar jag i mitt hushåll förbruka ung. 220KWh elektricitet per månad i hushållsel (mindre högst ordinärt hus som värms upp med fjärrvärme). Jag är väl inte överdrivet sparsam, har inte de bästa vitvarorna så jag skulle tro att man kan trycka ner denna förbrukning lite till. Min stora energitjuv är tvättmaskinen som nog borde bytas till ett bättre och energisnålare alternativ.

På radioprogrammet Ring P1 var det förresten en smått förvirrad man häromdagen som ringde in och ondgjorde sig över detta beslut att sluta med glödlampor då sådana glödlampor faktiskt värmer upp våra hus tillskillnad mot kalla LED och lågenergilampor. Förvisso sant att glödlampor värmer upp våra hus men det är ju en synnerligen korkad uppvärmning sett till verkningsgrad (funktionsmässigt är glödlampan ett direktverkande el-element), då är det betydligt bättre med lågenergilampor och annan uppvärmning som sagt.

Så vad har vi för alternativ till glödlampan? Kortfattat tre olika alternativ som du säkert vet. Halogenlampor, lågenergi och LED lampor. Dessa tre alternativ fördelar sig att Halogenlampor är billigast i inköp men drar mest i energi, lågenergilampor ligger i mittfåran och LED är klart dyrast men har också klart lägst energiförbrukning.

Jag har inte gjort någon direkt kostnadsanalys över vilket alternativ som är bäst sett ur livscykelperspektiv utan jag brukar helt enkelt köpa lampor när som är säljs till billigt pris och har ett förråd av lampor hemma i beredskap till när det "klickar till". En tydlig trend är att alternativen till glödlampor stadigt sjunker i pris. En vanlig lågenergilampa (ca. 7-9W) (klot) som ersätter en 40-60W glödlampa kostar väl idag ca. 20kr på IKEA eller liknande.  Häromveckan stannade jag till vid JULA-varuhuset i Skara och där såldes LED-lampor (klot) för 49kr om jag inte minns fel. Förbrukning 1W och lämplig att använda i en fönsterlampa eller liknande dock lite för svag för ett köksbord då det där krävs lite mer kräm. Ersätter du en enda 25W fönsterlampa som brinner 4 tim per dag sett över året i ett fönster med en 1W LED, sparar du ca. 35kwh per år.
 
Troligtvis kommer i närtid skrivas en hel del mer om elektricitet på denna blogg. Mer om varför senare. Fram till dess så tycker jag du ska läsa följande eminenta blogginlägg kring nordisk elproduktion som förklarar varför de stora elproducenterna bygger mestadels vindkraft idag och varför vissa stora energibolag (ex. Fortum) kommer få svagare marginaler de kommande åren.

6 kommentarer:

  1. Vad har du för verkningsgrad på fjärrvärmen, där stora mängder varmt vatten pumpas långa stäckor?
    Jag har aldrig lyckats läsa om det, men det verkar vara långt från 100%.

    SvaraRadera
  2. Vi har flyttat och inte fått upp så många lampor än. Kanske fortsätta så? :)

    SvaraRadera
  3. Tja, 95 % av tillfört energi till en glödlampa avges som värme, det är väl inte så dåligt?
    Sätter du in snålare lampor måste du iallafall vintertid öka uppvärmningen. Sommartid tänder man ju sällan belysning.
    Besparningen blir liten till priset av att man med lågenergilampor har fått produkter med det otäcka gifter kvicksilver

    SvaraRadera
  4. Vems ärenden går Victor Muller egentligen? Nu måste det vara slut med SAAB. Japp!

    SvaraRadera
  5. Det stämmer att en stor del av energin som går in i vanliga glödlampor (när ska vi börja kalla dom ovanliga?) blir värme. Men det är bara en väldigt liten del av den värmen som kommer husägaren till glädje... Det finns en anledning förutom den estetiska att element som regel placeras nere vid golvet och inte upp under taket. Sen tycker ju även många människor att golvvärme är skönt, vilket ligger ännu längre ifrån den typen av värme som en glödlampa avger. Så summa sumarum är att dom kanske 50W värme som du tappar på att byta glödlamap kan ersättas med kanske 15W extra värme i elementet.

    SvaraRadera
  6. Kika även på Plumen 001 (http://www.plumen.se/), ifall du nu vill "piffa till det" i något rum! (:

    SvaraRadera

MediaCreeper