fredag 12 augusti 2011

Husqvarna sommaren 2011



Husqvarnas aktieägare har inte haft det lätt de sista åren. En lågkonjunktur som knäckte sönder och samman den gamla tillväxtraketen, nyemission till följd av skral lönsamhet och för höga skulder. Sedan har tiderna vänt upp, ja för de flesta industriföretag utom Husqvarna som haft förjordat svårt att öka omsättningen. Det var minus -5% i omsättning 2008, -8% 2009 och en ynka liten procent i tillväxt 2010 och 2011 är heller ingen munter läsningen hittilldags. Omsättningen är således rejält under vad bolaget sålde produkter för 5 år sedan. Motorsågar, gräsklippare och vattenslangar har inte varit en populär produkt de sista åren.

Sedan på detta har det anrika Husqvarnabolaget med anor från 1600-talet haft många interna problem. Stora omställningsproblem i USA i kölvattnen av omorganistioner och fabrikskonsolidering vilket medfört att man haft svårt att leverera varor till kunderna. På detta en VD som blivit sjukskriven, vinstvarningar och en mängd andra sorger och bedrövelser.

Kortfattat, om man ska vara helt ärlig, ett riktigt looser-bolag sista åren. Men kan det finnas hopp om framtiden att läget ska ordna till sig?

Vi börjar med balansräkningen.
5,8Mdr i goodwill tillföld av flertalet företagsförvärv (Gardena, Klippo mm) och andra immateriella saker för 4Mdr. Kvar är cirkus 4Mdr i hårda fasta anläggningstillgångar. Omsättningstillgångar i form av varulager och kundfordringar mm uppgående till 15Mdr och så 1,2mdr på bankboken.

Dessa tillgångar är finansierade genom 8,8Mdr i skulder till banken och cirkus 10 Mdr i övriga icke räntebärande skulder i form av skatteskulder, leverantörsskulder, pensioner mm. Kavr i eget kapital 12Mdr. Sammanfattingsvis ett hyfsat skuldsatt bolag med nettoskuld på 7,6Mdr. PÅ börsen kostar Husqvarna19Mdr så vi betalar 1,6x eget kapital.

Sedan då resultaträkningen. Denna är fylld av allehanda jämförelsestörande poster att det nästan inte är lönt att använda de nedre raderna i något vettig analys. Hur som helt omsätter bolaget 30-35Mdr nu för tiden och bolagets egna finansiella mål är att man ska leverera en genomsnittlig marginal på över 10% över en konjunkturcykel. De sista åren har man varit långt ifrån dessa siffror med 4-8% i marginal de senaste åren och innan dessa omkring 10-11% Okej jag kan köpa att det varit bistra tider för bolagets produkter menvi tar till lite säkerhetsmarginal och sätter marginalsnitt på 9% i rörelsevinst.

Med 30-35Mdr ger det rörelsevinster på 2,7Mdr-3,15Mdr. Sedan har då bolaget en stornettoskuld som man måste betala ränta på. 7,6Mdr och vi sätter hypotetiska låneräntan 6% så får vi lite marginal även här så det ger med lite avrundning och säkerhetsmarginal räntekostnader på en halv miljard om året.

Kvar har vi 2,2Mdr-2,65Mdr. Sedan får man lov att betala skatt på vinsterna och vi sätter den svenska bolagsskatten (26,3%) i kalkylen vilket ger skattekostnader på 0,57-0,7Mdr. Då har vi kvar till aktieägarna årsvinster på 1,63-1,95 Mdr.

576 343 778 aktier har vi att fördela denna vinst på vilket ger snittvinster på 2,8-3,4 kr per aktie om man ska vara defensiv och försiktig i alla antaganden och en förhållandevis hög ränte och skattesats. På börsen handlas aktien till kursen 34kr vilket ger multiplar på 10-12. Hyfsat prisvärt om bolaget får upp tillväxten lite i omsättning men inget direkt dunderklipp om tillväxten uteblir känns det som. Trodde faktiskt när jag började skriva detta inlägg att det skulle se lite bättre ut med betoning till att det nu är huvudräkningssiffror på en post-it lapp som kalkylen baseras på.

Husqvarna har på sin hemsida en fin sammanställning över hur aktieägandet i bolaget ser ut. Där kan man utläsa att var 5:e aktieägare i bolaget äger mindre än 100 aktier. 3400kr är det modesta priset på en sådan aktiepost så det finns väldigt många (styft 13 000 individer) riktigt små aktieägare i bolaget. Många av dessa aktieägare än nog ganska så besvikna på de senaste årens aktieutveckling sedan bolaget knoppades av från mamma Electrolux.

6 kommentarer:

  1. Husqvarna är en gåta för mig. Som du skriver så ser det inte helt lysande ut för bolaget. Men Husqvarna är ett av få bolag där både Lundberg och Wallenberg hör till de största ägarna. Lundberg fortsätter att köpa Husqvarna. Visst de har inte alltid rätt men det är skickliga ägare som tror på bolaget.

    SvaraRadera
  2. Måste instämma med pi50 men förstår vekligem into vad det är som driver lundberg till sina köp här....men det var det väll många som into förstod med cardo hellerZ

    Vad trod du detär stockman?

    SvaraRadera
  3. möjlighet till strukturaffärer längre fram?

    SvaraRadera
  4. Pi50-> Absolut. Husqvarna har två stabila och långsiktiga ägare

    Anonym-> För att Husqvarna ska bli ett bra köp på dagens nivå så krävs det att bolaget får upp lite tillväxt en trolig väg till detta kan helt sonika vara prishöjningar då man har en stark marknadsposition. För det andra så måste man komma upp till gamla hederliga marginaler 10%+. Blir det så så kan Husqvarna på några års sikt visa sig ganska gott köp men det är inte givet speciellt inte om konjunkturen återigen mattas.

    Kalle->Strukturaffärer har jag svårt att se. Visst kan Husqvarna göra ett och annat uppköp. Kanske vissa delar av Fiskars, Stihl eller GGP (Stiga mfl) skulle kunna vara av intresse. Kanske skulle det vara lite intressant att satsa på att köpa upp några varumärken av Snöslungor för att få bättre beläggning i fabrikerna?

    Men jag tror inte att Husqvarna direkt är till Salu.

    SvaraRadera
  5. Jag trodde också länge på Husqvarna. men i juli tröttnade jag och sålde av.
    Rätt eller fel?

    SvaraRadera
  6. Thanks for sharing blog post ideas for landscaping companies. There are lots of landscape companies that prefer to use Robotic lawn mower to mow the lawn. It is best to mow lawn as it uses less energy and deliver more power.

    SvaraRadera

MediaCreeper