söndag 11 november 2007

Industrivärden gasar när börsen bromsar


Efter att ha varit ute på en långpromenad på två timmar med min fru i en vintervacker skog kanske man skulle ta och skriva ett inlägg om ett företag som också kan ses som en stilla långpromenad.

Industrivärden har det senaste året gasat på ordentligt i sina investeringar och under 2007 har man gjort de största investeringar i Industrivärdens historia då man gjort nyinvesteringar för nästan 8,5 mdr medan försäljningarna under året uppgår till 1,5Mdr. Största investeringarna har man gjort i Volvo där man nu är en betydande ägare därtill har man köpt upp sig i SSAB i och med Industrivärdens andel i nyemissionen plus en del till. Nu på höstkanten har man dessutom flaggat upp i ett nytt kärninnehav (över 10% ägarandel), Hemtex som man tidigare sedan Hemtex börsintroduktion ägt några procent i. Nu ligger ägarandelen på knappa 15% i Hemtex.

När det gäller Volvoinvesteringen har bloggläsare tidiagre på denna blogg kunnat läsa att jag är inte speciellt imponerad av denna hantering, det har varit uppenbart ganska länge att man varit ute efter mer Volvoaktier och man har försökt att lösa detta genom att förhandla med andra storägare i Volvo under lång tid utan att göra några större investeringar över börsen. Under år 2005 vid en mindre nedgång för aktien var jag själv övertygad om att Industrivärden skulle köpa Volvoaktier men icke sa nicke istället samlade styrelsen pengar på hög i bolaget. Denna hantering utnyttjade Gardell förtjänstfullt och Industrivärden har nu "tvingats" köpa dyra aktier. Det har kostat några miljoner extra så att säga..

I grund och botten har Industrivärden en mycket fin aktieportfölj med idel välskötta bolag. Men någon börsraket kommer man aldrig att vara då börsportföljen är hyffsat väldiversifierad av olika sektorer på börsen. Det finns bank, Industri, skog, telekom mm. Industrivärden är och förblir troligtvis däremot ett bra basinnehav i en långsiktig aktieportfölj i alla fall enligt mig. Kvalitén på bolagen överlag är det ingen fel på även om vissa bolag idag har mindre eller större problem.

Lite om värderingen på börsen idag för aktien. Enligt den excelfil som jag för över industrivärden innehav (bilden ovan är tagen därifrån) så uppgår Industrivärdens substansvärde idag till ung. 144-145 kr per aktie och priset på aktien är 109kr. Aktien handlas såldes med en substansrabatt på ca. 25% mot bokföda tillgångar. Det är historiskt sett ganska högt men inte helt ovanligt. Aktieägare har nog själ att anta att rabatten kan tänkas pendla mellan 30% och 10% på aktiekursen kontra substansvärdet. Rabatten isig kan därmed tänkas vara konstant inom detta område och gissningar om att rabatten skall sjunka och det därigenom är köpläge på Industrvärdens aktie köper inte riktigt jag. Det är svårt att giss aom rabatten skall vara 10 eller 30%. Däremot är rabatten intressant av ett annat skäl, utdelningar!

I ett rent investmentbolag delas normalt sett alla mottagna aktieutdelningar vidare till investmentbolagets aktieägare året efter pga av skatteregler för investmentbolag. Dvs de utdelningar som Industrivärden mottog under våren 07 delas ut till Indsutrivärdens aktieägare våren 08. Gör man inte på detta sätt måste investmentbolaget betala bolagsskatt vilket man annars slipper. Därigenom tippar jag att utdelningen kan bli så bra som 5,50kr per aktie till våren. Rabatten på portföljen ökar såldes direktavkastningen. Om rabatten vore 0% så skulle Industrivärden ge lika hög direktavkastning som sin underliggande portfölj om däremot rabatten är 25% så ökar direktavkastningen med 25%. En direktavkastning på 3% blir såldes en direktavkastinng på 3,75% (fast man får vänta ett år) och värderas börsen lägre med en direktavkastning på kanske 4% ja då bir direktavkastningen så hög som 5%. Detta är en av faktorerna till varför Industrivärden som bolag övertiden har gått någon procent bättre än index. Så länge rabatten består och utdelningarna i innehavsbolagen ökar efterhand kommer Industrivärden ge bra utdelning.

För att köpa mer aktier i Industrivärden idag måste man enligt mig ha en positiv syn på börsen då skuldsättningsgraden idag i stort sett har slagit i taket för vad styrelsen har kommunicerat är taket på ev. belåning (20% av aktieportföljens värde). Industrivärden klarar idag inte av några större ras på börsen (20-30%) utan att sälja aktier. Om man är intresserad av att köpa Industrivärden aktier måste man också ha en positiv syn på Handelsbanken och Sandvik som idag utgör knappa halva börsportföljen. Förr om åren utgjorde Ericsson den största aktieposten men med de sista årens kräftgång i kombination att Industrivärden dessutom sålt lite aktier i Ericsson senaste åren så utgör nu Telekombolaget enbart 11% av börsportföljen vilket också är ung lika mycket Ericssonaktier som en indexfond utgör som en parantes. Även om jag aldrig är förtjust att jämföra med index.

En fråga mycket väl värda att ställa är varför gör man nu dessa storinvesteringar, just nu? Är detta inte att anse som en stor risk och till viss del spekulation om börsutvecklingen det kommande året? Om jag skall gissa så tror jag det ser värre ut än vad det är. Förhoppningsvis är det inte en fråga om spekulation utan man gör detta av två faktorer, man anser värderingen på innehav som låg i kombination av vetskapen att det kommer flera rejäla inlösenprogram i innehavsbolagen. Inlösenprogram enligt Lex Asea är nämlige skattefria för investmentbolagen och om innehavsbolagen genomför sådana omvandlas detta till kontanter i investmentbolaget utan att man måste dela ut pengarna till aktieägarna av skatteskäl.

Handelsbanken har sålt SPP och är idag ordentligt överkapitaliserade (speciellt med tanke på Basel II) det finns nog själ att anta att ett rejält inlösenprogram ligger i knutarna. Sandvik utvecklas mycket bra och tjänar mer pengar än man kan investera fjolåets inlösenprogram upprepas förhoppningsvis. Skanska har en väldigt stark balansräkning, Volvo lika så, SCA också men här kanske inte inlösenprogram är lika troligt. Kanske kommer också SSAB sälja av sina rördelar och dela ut pengar men det kanske ligger en bit bort i tiden också.

Förhoppningsvis är det så att ev. inlösenprogrammen kan få ner skuldsättningen en aning då i alal fall jag tyckerbalansräkningen i Industrivärden är en aning riskfylld just nu.

3 kommentarer:

  1. Borde inte det kraftigt försämrade finansnettot påverka utdelningen? Med 11 miljarder lånade till 4,4% landar finansnettot på nästan -500 msek! I år blir det ju lite mindre, men ändå nästan 1 kr/aktie i utgiftsränta. Detta är väl en post som påverkar det operativa kassaflödet och därmed även vad Industrivärden "tvingas" dela ut för att göra sig skattefria?

    SvaraRadera
  2. Jo det är nog helt riktigt. Utdelningen blir nog 5kr per aktie istället av det skälet att räntekostander hamnar på innvarande år och påverkar det udelningsgrundande beloppet.

    Annars brukar inte belåning ha speciellt stor påverkan av det skälet att utdelningar ofta kompenserar ränteutgifterna. dvs status quo och om utdelningarna ökar på lång sikt så ökar också investemnetbolagets utdelning.

    I fallet Vovlo är direktavkastningen till aktuell kurs 4,17%.

    Industrivärdens belåning består av ett bundet syndikerat obligationslån med förfallotid under år 2010. Max belåning på det är 17 Mdr. Räntesats runt 4%?

    SvaraRadera
  3. Aktuell belåning av aktieportföljen ligger idag runt 17% (kommunicerat tak 20%).

    Beräknat substansvärde 142,5kr per aktie.

    SvaraRadera

MediaCreeper