fredag 23 november 2007

Investeringar i guld



En av mina allra bästa investeringar som jag gjort under livet är en investering i guld. Två ringar i skinande rent guld som jag passade på att bära upp till Sveriges högsta berg söder om polcirkeln hösten 2005 (Någon gissning vilken topp?). glädjande sa hon ja där upp på toppen i snålblåsten och vi är nu gifta sedan knappt ett år.

Den ekonomiska insatsen i dessa ringar var synnerligen vältajmad och guldpriset har sedan jag köpte dessa båda ringar faktiskt nära dubblas på drygt två år vilket inte ger en så dum avkastning. Nu tror jag dock inte att jag direkt står inför valet att realisera vinsten men det skadar ju aldrig att göra bra affärer.

Annars är investeringar i guld något som jag inte rekomenderar utom vid vissa speciella tillfällen. Guld är till skillnad från många andra råvaror inte något som har speciellt stor praktisk nytta i vår konsumtion och överlevnad. Däremot är guld en råvara som inte förbrukas och som finns kvar i vår ägo många år. Guld som hittades på antiken kan mycket väl utgöra nytillverkade smycken idag, som kan kanske bli framtidens guldklockor. Denna speciella karaktär som guldet besitter gör guldet till den ultimata valutan då det är fullständigt värdebeständigt på lång tid och guldet kommer utvecklas i takt med den globala inflationen och öka i värde några procent om året.

Investesteringar i guld har dock nackdelar som investeringsalternativ. Den största nackdelen är att guldet inte ger något kasasflöde motsv. ränta, hyresintäkter eller aktieutdelningar. Detta gör guldet ganska olämpligt som placeringsobjekt om man ser det på lång sikt i en ekonomi med låg global inflation och i händelse av lite högre global inflation ja då brukar som bekant räntor och företagsvinster utvecklas positivt också varpå guldet på lång sikt kan ses som förlorare. Guldets värdebeständigthet kan däremot vara synnerligen attraktivt om världen eller för del del även Sverige skulle gå in i en stagflationsekonomi dvs där man både har dålig tillväxt och hög inflation vilket är mardrömen för världens alla centralbanker. I en stagflationsekonomi kommer såväl räntebärande som aktiekaptalinvesteringar troligtvis utvecklas ganska mediokert medan guldet logiskt sett om priset inte är uppspekulerat allt mycket kommer utvecklas bra eller i alla fall i takt med inflationen.

Senast vid hade denna typ av ekonomiska utveckling kan sägas var undder 70-talet då inflationen skenade med hjälp av oljepriser och andra råvaror vilket ledde till att aktie under större delen 70-talet inte var någon lysande placering. Guldet däremot kunde behålla sitt värde och utvecklas bra. Mot slutet av 70-talet tillkom en allt högre spekulation i guldet vilket ledde till att det rådde "guld-yra" i början av 80-talet. Spekulation leder som bekant till dåliga ekonomiska placeringar och under 80-90 sjänk guldpriset ordentligt. Till skillnad mot obliagtioner och aktier som nu började ge bättre utdelning.

Så nej, guld är ingen bra investering i det långa loppet men kan förtjäna sin plats som investering i en stagflationsekonomi om man kan köpa det till rätt pris och sedan sälja.

PS. Jag konstaterade härom dagen att jag och min flickvän (fru ja vet..) faktiskt har varit tillsammans i hela tio hela år så det måste man ju fira så jag bokade in oss på en fin restaurang i morgon, får väl putsa guldet till dess...

3 kommentarer:

  1. Precis hämtat min vigselring hos guldsmeden. Var tvungen att få den uttagen lite, mina fingrar är inte lika sylfida längre. :-)
    Och då var den så klart polerad och fin - guld är vackert att se på då! :-)

    SvaraRadera
  2. Guld, aktier, fastigheter och alla andra tillgångar stiger i pris med ökad penningmängd. Världens valutor inflateras just nu med 10-15% per år. Snittillväxten på olika tillgångsslag bör bli densamma. Just nu verkar guld vara ett prioriterat placeringsobjekt för kursen står emot när aktiekurser och fastighetspriser faller.

    En aktie är en papperslapp och numera inte ens det. Den måste ge utdelning för att ha något som helst värde för ägaren. Rösträtt är ett annat värde, men mindre. Råvaror har ett värde i sig, som förbrukningsvara.

    Allt som människor ser värde i och som är begränsat går att placera i. Svårare än så är det inte. Kursutvecklingen mätt i pengar kommer bestämmas av efterfrågan på tillgången, utbudet av tillgången och utbudet av pengar.

    SvaraRadera
  3. Jag laste nagot interessant harom veckan: ha alltid 10% investerat i guld och hoppas att du aldrig behover det...

    Tanken ar att om det blir en ordentlig krasch eller rent av kollaps pa de finansiella marknaderna sa kan guld fungera som en hedge mot detta och du star inte dar helt utblottad nar vardet pa papperstillgangar urholkats eller rent av ersatts av annat betalningsmedel.

    I dagens oroliga marknad (dar jag personligen tror att vi bara sett slutet pa borjan av finanskrisen) tycker jag det kan vara en rimlig forsakring. Forhoppningen ar ju som sagt att forsakringen dvs guldet inte kommer att behovas.

    SvaraRadera

MediaCreeper