tisdag 28 december 2010

Börjar riksbankens, finansinspektionen och bankföreningens medicin så sakteliga ve/(ä)rka?

Tabellverket har idag skickat ut den månatliga statistiken över hushållens skulder. Som vanligt så citeras den flitigt i tidningar och även jag kan förstås förfasas över att våra skulder år från år ökar med 8% eller så. Samtidigt om man läser de finstilta och tittar lite bakåt några månader så kan i alla fall jag med lite god fantasi skönja att det är ett litet omslag på gång. I november har vi nu fått en kraftig imbromsning i skuldökningstakten. Svenska folket har lättat lite på gasen, men ännu inte börjat bromsa kanske man ska säga.

Det har ju de senaste månaderna vidtagits en hel del goda intentioner att bromsa skuldökningen. Riksbanken med Ingves&Co har höjt räntan några snäpp och dragit tillbaka viss stimulans till banksektorn vilket ökat bankernas låntagares räntor lite mer än reporäntehöjningarna. Sedan har vi finansinspektionen som satt ett tak på 85% av bostadens värde i bolån och sist ut så har nu bankerna gemensamt genom sitt branschorgan svenska bankföreningen gett ut en generell rekomendation att alla bostadslån över 75% av bostadens värde skall amorteras, något som i alla fall jag ser mycket positivt på.

Så sakteliga så kan man nog anta att denna medicin nu så sakteliga börjar verka, eller om man skall säga värka kanske. Gissningsvis så kommer nu trenden om minskad skuldökningstakt att tillta i kombination med ökat sparande på våra bankböcker och någon gång i början av nästa år så kanske vi tom kan se sjunkande skulder bland svenska hushåll?
Published with Blogger-droid v1.6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

MediaCreeper