torsdag 30 december 2010

Nyårsklockorna klämta

De sista självande timmarna av 2010 är nu på väg att löpa ut, börsen har strax stängt och med denna stängning så är det dags för skatteverket att samla ihop information inför deklartioner och företag att sätta samman de sista siffrorna i årsbokslutet.

Det blev ett märkligt börsår 2010. Den svenska ekonomin återhämtade sig säkerligen snabbare än någon vågat förutspått och negativa BNP siffror vändes snabbt till kraftigt positiva. De låga räntorna fick privatpersoner, företag och finansiella marknader att jubla. Riskpremier har sänkts i kombination med kraftigt ökade vinster i många fall. Lönsamheten är idag rejält stark skulle jag vilja säga. Ta bara två globala företag som t.ex HM och AtlasCopco, inga fel på vinsterna där inte.

Samtidigt finns det som alltid mörka moln i horisonten. Bad moon rising som Creedance sjöng i en låt en gång. Statsfinanserna i många av jordens länder är minst sagt bedrövliga och det lär bli många år med offentliga nedskräningar, sänkta pensioner, allt mer privatiserad sjuk och äldreomsorg (inte minst nya karolinska som skanska skall delfinansiera är ju ett talande exempel). Resursknappheten i världen blir också allt mer talande och vi blir allt fler som slåss om allt mindre. I många fall direkt ändliga resurser och stora stora framtida omställningsproblem.

Börsen är sedan botten 08/09 mer än väl dubblad, inflationen är stigande främst i de "producerande" länderna vilket självfallet leder till ökande priser hos oss "konsumerande länder" med höjda räntor och troliga dåliga realöneökningar. Detta talar nog helt klart mot börsen som helhet. Samtidigt finns det en annan intressant och positiv sak, många av våra stora företag har varit sparsamma och balansräkningarma är i många fall riktigt bra. Två bra exempel är t.ex. electrolux, 100Mdrs företaget med nettokassa, byggföretaget Skanska även det med urstarka finanser, värdering av företag är ju som sagt både earning & assets. Inte bara vinster som åker upp och ned. 2011 kan bli ett år av "stockpicking" dvs där det kan skilja mycket mellan goda och dåliga investeringar även bland de allra största och välanalyserade företagen.

Så jag lyfter bubbelglas och önskar er alla ett gott nytt år. Några nyårslöften? Själv hoppas jag under någon gång nästa år bli förälder om allt går som det ska. Det blir nog ett äventyr som jag hoppas inträffar. I vårt fall pga "skit i förgasaren" så inkluderar detta en resa till sydafrika. Håller en lite tumme..
Published with Blogger-droid v1.6.5

5 kommentarer:

 1. Hoppas du får till det med barn den här gången.
  Tack för en riktigt intressant blogg som jag följt sedan start.Hoppas du hinner skriva några rader som förälder med tidsbrist.

  Hoppas på ett år där inte alla släktingar skall dö som detta skitåret....

  SvaraRadera
 2. Ser själv fram emot ett nytt år som blivande förälder och håller tummarna för att det går vägen även för er. Löftet till mig själv blir att försöka vara positiv och se/ta tillvara på de möjligheter som dyker upp även om tillfälliga motgångar ibland vill ta musten ur en. I samband med nyårslöftet passar jag även på att tänka tillbaka på bra/dåliga saker och beslut och vilka konsekvenser dessa får/ kunde fått och försöker få lärdom av dessa.

  Ser även fram emot ett nytt år med många intressanta bloggartiklar (som för övrigt oftast spöar skiten ur de kommersiella tidningarnas).

  SvaraRadera
 3. Gott nytt år själv och tack för alla dina kommentarer på min blogg!

  SvaraRadera
 4. All lycka med familjebildandet. Och tack för ett år med många tänkvärda, kvalitativa funderingar. Jag är inte sen att hålla med MalmöMicke.

  Skål och gott slut!

  SvaraRadera
 5. Hej Stockman,
  Tack för dina intressanta blogginlägg.
  Lycka till!
  Blogghälsningar
  Classier Corn

  SvaraRadera

MediaCreeper