lördag 11 december 2010

Kredittillväxt över inflationen även bland bönder de senaste åren

Bönder är rekordliga människor och det säger jag inte bara för att jag personligen råkar vara född i en ”bonnasläkt”. Lantbrukets betingelser och livsvillkor skapar per automatik mycket sunt förnuft. Man måste vara sparsam, man blir försiktig och ett allmänt sunt leverne.


Faktum är att svenska bönder och framförallt svenska skogsbrukare är mer optimistiska om framtiden än dom någonsin varit enligt undersökningar som genomförs av LRF Konsult. All time high så att säga när det gäller framtidstro.

Den snusförnuftiga lant -och skogsbruksägaren har väl t.ex. inte dragit med i de senaste årets lånekarusell där vi privatpersoner ståndigt ökar våra lån årligen med en 8% eller så?

Vi låter oss undersöka saken. Inte helt lätt att läsa in sig då banker inte alltid särredovisar olika kundgruppper och man får leta i fact-books och apendix mer än i kvartalsrapporter för att någorlunda få begripliga siffror.

Så vi går istället till de svenska jord och skogsbrukarnas egna bank, Landshypotek. Störst i landet på jordbrukskrediter säkerställda i pantbrev och  har ett "flådigt" kontor mitt inne i centrala Örebro som jag gick förbi igår. Även Swedbank är traditionellt stora i området medan SEB, SHB och Nordea är lilleputtar med krediter till jord och skogsbruk. Den bank som växt mest bland svenska bönder skulle jag kunna tänka mig är Danske Bank som är traditionellt starka på jordbrukskrediter i Danmark.

Men låt oss titta just specifiks på Landshypotek som enbart ger krediter till jord och skogsbruk. År 2005 hade Landshypotek en utlåning på 36Mdr till svenska bönder. I senaste kvartalsrapporten från september i år hade man en utlåning på 51Mdr. Sammantaget så verkar svenska jord och skogsbrukare öka sina lån de senaste 5 åren öka sian lån med ung. 7,5% per år. Inte så stor skillnad mellan bönder och villaägare vill säga. Å andra sidan har Landshypotek idag en kreditförlustnivå på 0,00% i senaste rapporten, tur är väl det då det är låntagarna själva som äger banken då Landshypotek är medlemsägd och bankens vinster ges tillbaka som återbäring.
 
Så även svenska granar och grisar verkar vara mer belånade idag än för 5 år sedan.

5 kommentarer:

 1. Såväl bland bönder som vanliga dödliga, skulle det vara intressant om myndigheter och bloggskribenter tittade på vad ålders fördelningen i ett samhälle har för inverkan på tillväxten av skuldsättning hos en befolkning. Men det kanske är så att ingen har intresse av att sanningsenliga siffror kommer fram. Då är det skönare att sitta och förfasa sig och hävda att hela Sverige är som en stor lyxfälla. Man mår bättre själv om man får tro att alla andra är ekonomiska idioter.

  SvaraRadera
 2. Oräknat för en förändring av bankernas marknadsandelar i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Anonym>Instämmer att det vore intressant att studera demografin och kredittillväxten. Jag tror du har en del i den biten. den stora 40-talistgenerationen är nu i generationsskiftesläge (och läge att sälja villan) vilket förstås borde påverka att krediterna ökar.

  42> Jo så är det förstås. Ingen aning om Lanshypotek tagit eller förlorat marknadsandelar.

  SvaraRadera
 4. Dagens bönder är inte ekvivalenta med de bönder som du växte upp med. Dagens bönder räknar sig som företagare och driver företag. Det är en milsvidd skillnad mellan dessa nya företagare och före detta bönder.

  SvaraRadera
 5. Jag har i.o.f.s. fått uppfattning av att priset på böndernas produkter ökat ordentligt på senare år, har inga siffror på det men vill minnas att flera jorbruksprodukter gått bra. Dessutom har väl biobränslemarknaden ökat rätt rejält. Kan tänka mig att det är en hel del bönder som investerar för att kunna vara med där.

  SvaraRadera

MediaCreeper