fredag 17 december 2010

Vad innehåller en fond?

Bloggaren flute (som jag skulle kunna länka till om jag nu inte skulle skrivit detta inlägg på mobilen) skriver idag under rubriken "säkra fonder?" Om innehåll i räntefonder och indirekt skriver om osäkerheterna med bostadsobligationer. Jag delar kanske inte riktigt hans syn kring riskerna specifikt när det gäller bostadsobligationer. Först av allt granterar utgivande bank bostadsobligationen fram till dess den går i konkurs. Om detta skulle ske så inträder bankens samtliga bostadslånetagare som garant. Alla i klump, skulle dessa inte kunna betala sina lån så inträder samtliga låtagares hus och lägenhet som garanter. Inte bara de mest skuldsatta utan genomsnittet. De svenska bankerna har utgivna bostadsobligationer till ca. 50procent av marknadsvärden. Kortfattat så måste såväl bostäderna falla i pris med 50%, banken gå i konkurs, låntagarna inte betala sina lån samt att riksbanken inte skall lösa in bostadsobliagationerna vilket man gjorde under finanskrisens mest akuta skeende. Jag vill nog påstå att det är en hyfsat säker placering även om svenska bostadspriser förstås är rejält övervärderade.

Men du var det inte detta jag skulle skriva om utan jag tänkte helt sonika informera om god svensk statlig administration. Om man är nyfiken på vad en specifik svenskregistrerad fond, såväl ränte som aktiefond innehåller för värdepapper så läser man lämpligtvis inte fondbolagets egna knapphändiga information istället går man till myndigheten finansinspektionens hemsida, klickar på marknadsinformation, fondinnehav och sedan söker man upp sin fond. Sedan kan man läsa exakt vilka värdepapper som en specifik fond innehåller med tre månaders mellanrum. Där kan man när det gäller korta räntefonder se just det flute påpekar, att det är riktigt stora skillnader i innehav mellan en så homogen fondgrupp som korta räntefonder. Vissa fonder satsar uteslutande på statsobligationer (amf brukar görrra det t.ex.) medan andra (som simplicity) satsar mycket på företagskrediter.

En mycket bra tjänst enligt mig. Jag personligen skulle inte vara bekväm att investera inågot som jag inte vet vad det innehåller.
Published with Blogger-droid v1.6.5

2 kommentarer:

  1. Skulle vilja ifrågasätta om verkligen Svenska bostäder generellt är övervärderade. På några holmar i vår huvudstad är det så men att vi i landet som helhet skulle ha höga priser är jag mycket tveksam till. Några bostadsobligationer som enbart har sina säkerhet i bostäder i Stockholms innerstad lär nog inte existera. Vi lever i ett land där det går att köpa en topprenoverad till nyskick pimpad bostad till under halva kostnaden för vad en nyproducerad skulle betinga. Det är stor skillnad på vad vi i detta land anser är normal standard och standarden i andra länder.

    SvaraRadera
  2. tack för tipset om finansinspektionens sida!!! ofta funderar man ju vad fonderna har tittade tex på nordeas stabila bolag-fonden och fick se att dom hade en annan nordeafond som största innehavet det framgår inte på deras hemsida tex.

    //T

    SvaraRadera

MediaCreeper