tisdag 21 december 2010

En amorterad tusenlapp

Att amortera sina lån är något som jag ofta skrivit varmt om. Du blir inte rikast i byn när du amorterar och det är inte frågan om att göra någon direkt superinvestering. Amortering handlar helt sonika att göra rätt för sig, att betala tillbaka det man är skyldig någon annan. På köpet minskar du dina privatekonomiska risker och det är en form av sparande, främst kanske att se som ett gott pensionssparande för lön att betala räkningar och lån för får du bara så länge du arbetar, sedan får du vackert leva på pengar du sparat ihop, pension eller försäkringar kan detta kallas.

Så jag tänkte vi skulle göra ett litet räkneexempel. Låt säga att du amorterar en tusenlapp, hur mycket kan detta vara värt? En amorterad tusenlapp innebär ju att detta lån är borta för all framtid, du aldrig behöver betala någon ränta. Dessa slopade räntebetalningar kan du sedan använda som en gratis amortering eller sparande. Det blir mao en ränta-på-ränta effekt.

Vid en genomsnittsränta på 6% så innebär detta att en amorterad tusenlapp idag på 20 år är värd 3207kr ränteavdrag och skatt oräknat. Fast så är det ju detta med (löne)inflationen den gör ju att en krona förmodat är värd mindre i framtiden. Räknar vi av 2% per år så är den amorterade tusenlappen nuvärdesberäknad värd 2146kr. Amorterar du inte behöver du istället spara dina penngar till en avkastning om 4% +inflation för att inte göra en förlust.

Ett bra sätt att gardera sig är ju att både spara och amortera det ena utesluter inte det andra.
Published with Blogger-droid v1.6.5

5 kommentarer:

 1. Det är ju trams. Sunda tråkiga investeringar är ju alltid att föredra framför amorteringar så länge ens ekonomiska säkerhetsmarginal är tillräckligt god och man endast har ett välförhandlat bottenlån.

  SvaraRadera
 2. Nej, det är inte trams. :)

  God jul och gott nytt år!

  SvaraRadera
 3. Inte trams alls, faktiskt.

  SvaraRadera
 4. Om ditt bolån kostar x och en investering ger x+1%. Varför är det då rationellt att göra en amortering istället för investering?

  För enkelhets skull kan vi låtsas att vi har tusen kronor i bolån på vår femmiljoners-villa och nu står vi i valet och kvalet mellan amortering eller investering med den tusenlapp vi fått i gåva från Stockman.

  Tacksam för svar Per Penning och Wimsey.

  SvaraRadera
 5. Vad som var rationellt eller inte var inte det vi dryftade. Däremot om det var trams eller inte. :)

  En amortering är en synnerligen säker investering. Därmed en god sådan.

  SvaraRadera

MediaCreeper