lördag 4 december 2010

Förändring är det enda givna

Vi människor är nog av naturen konservativa, vilket är en mycket klok överlevadsstratergi. Det hade varit synnerlign korkat att tro att det inte blir sommar nästa år, eller att de flesta som har en bil faktiskt vill ha en likvärdig bil nästa gång man byter, eller att vi vill äta samma julmat som vi gjorde förra julen. IKEA kommer finnas kvar som varumärke för all framtid.  Konservatism, förändring är ett hot.

Samtidigt förändras vårt samhälle ständigt och jämt och har alltid så gjort. Många saker vi tar för givet kanske inte är så givna i framtiden? Om man på 1960-talet skulle sagt att man år 2010 kan få en stor inkomst genom att sitta bakom en dator och lägga ut bilder och skriva korta texter om sig själv som tex. Blondinbella.se eller kenzas.se så hade nog många sett detta som något synnerligen märkligt. Utan på 1960-talet precis som idag så ser man nog dagens samhälle ganska så statiskt. Fast ibland så blir det ju dramatik som en rejäl finanskris eller krig.

Idag den 4 december för exakt 334 år sedan hängde Sveriges framtid på en ytterst skör tråd. Eller bildligt talat så hängde den svenska kungamakten och självständigheten på en värjspets tillhörande Överste Nils Bielke som var chef över det svenska livregementet vid slaget vid Lund år 1676. Sverige vann det synnerligaren blodiga slaget och hade så inte skett så är det nog Sveriges gränser idag sett betydligt annorlunda ut och kanske hade vi inte ens varit ett självständigt land? En liten smått bortglömd dramtisk händelse och tänk om Zlatan Ibrahimovic hade varit dansk?

Även i placeringssammanhang är det många som är konservativa och inte sällan hör man t.ex. individer som skriver eller säger att man köper en aktie man skall äga resten av livet. Att vara långsiktig har som sagt varit en framgångfaktor. Inte sällan för fram fram exempel såsom Handelsbanken (som är en av världens framgångsrikaste aktier sedan år 1900) eller H&M. Själv tycker jag detta är nonsens. Världen förändras, och kommer förändras, företag lika så för all framtid. Vi har idag ingen aning som ett bolag som Sandvik finns kvar som självständigt bolag som 30 år, vi har ingen aning om framtia finanskriser, eller vilka förändringens vindar som mänskligheten tar, eller hur vi förrändrar vår energiförsörjning. Att inför denna föränderliga framtida idag tro att man kan göra enskilda aktieplaceringar till tidens ände förefaller i alla fall enligt mig som rena rama fantasierna. Av 10 placeringar idag och framåt för "evig tid" är man nog nästan dömd att investera i något av framtidens FACIT,  Nordbanken eller HQ Bank. Därmed inte sagt att man kan investera långsiktigt, det bör man givetvis göra men det finns inget skäl att till varje pris hålla kvar vid en investering man gjort, enbart för sakens skull. Ibland finns synerligen goda skäl att faktiskt inte äga ett företag.

Och när det ändå är helg och lite lättsamhet kan få lov att prägla vårt sinne så titta gärna på följande Youtubevideo över världens flygtrafik under 24 timmar. Ser detta lilla bisamhälle likadant ut som 100 år?

6 kommentarer:

 1. Kul med intervjun i tidningen stock, hoppas det får fler att hitta hit till denna intressanta blogg. (Av namnet att dömma kan man ju nästan tro att magazinet är en sidoprodukt av din blogg)

  SvaraRadera
 2. Malmö~ tack!

  Cornu~ jag fick tidningen hemskickad till mig i veckan då jag bad att få se hur det blev. Tror dock inte att den finns på nätet.

  /cristoffer

  SvaraRadera
 3. Jag fick hem Stock Magazine med intervjuerna tidigare i veckan!

  SvaraRadera
 4. Förändring gör att jag gärna investerar i tex Kinnevik som verkar förutspått utvecklingen inom tex telekom och media fint ocb nu satsar mycket på jordbruk. Eller varför inte Latour/MSAB som insåg vilken stor bransch säkerhet skulle bli.

  Henke

  SvaraRadera
 5. Anonym -- Axis är kanske ett bolag som skulle kunna intressera dig? Är helt övertygad om att vår personliga integritet kommer att få ge vika till förmån för denna marknad. Och att bolaget dessutom verkar ha en vettig ledning är också en stark faktor. Värderingen får du avgöra själv med men man får inte glömma tillväxtpotentialen.

  SvaraRadera

MediaCreeper