söndag 12 december 2010

Nytt Stenbeckbolag till börsen


I nästa vecka så får stockholmsbörsen ett nytt börsbolag inom Stenbecksfären/Kinnevik då MTG delas i två bolag, "gammel-MTG" och CDON Group. CDON group är de flesta av Stenbecksfärens innehav inom internethandel. Eller i själva verket är det ett nätverk av logistik som har ett antal olika hemsidor kopplade till sig. Hemsidor som vi som konsumenter uppfattar som olika företag men där det egetnligen är från samma lagersystem som alla produkter hämtas oavset om man handlar på CDON.com, Gymgrossisten.se, Bodystore.com, lekmer.se, heppo.se, nelly.com och allt vad hemsidorna heter inom gruppen.

Jag är inte direkt inläst på CDON Group och tänker inte skriva några längre analyserande inlägg om bolagets finansiella ställning och får lov att återkomma till detta. Man kan dock konstatera att det nog är första nu som denna typ av verksamhet börjat bli moget och lönsamt. Annat var det för 11 år sedan, då var internethandlare rejäla kursraketer (såsom boo.com och spray.se) fast med den skillnaden att bolaget inte hade några kunder och då gick det förstås lite "si och så" med börskurserna på lång sikt. Idag är ju saken en annan och julklappsinköpen via internet blir bara fler och fler för varje jul som går och det är nog många som gärna klickar några gånger och bakar julgodis hemma istället för att ge sig ut och trängas bland andra på stan eller i något köpcentrum när man vill handla.

CDONgroup opererar idag med vinstmarginaler på 7-8% vilket faktum är riktigt bra även i relation till handeln "på stan" och det är nog även bäst i klassen bland de andra internethandlarna såsom Netonnet och Tretti.se. CDONs bredd och skalbarhet i modellen gör säkerligen också det ganska så lätt att öppna affärer inom andra  områden eller förvärva mindre konkurrenter. Med Kinnevik i ryggen finns nog alla möjligheter att växa på sikt.

Personligen är jag annars kund hos CDON och ur det perspektivet kan jag säga att dom skött sig, även om man ibland kan bli fundersam av att en order kan skickas från olika lager och två olika paket.

4 kommentarer:

 1. Branschen har definitivt redan mognat och i skymundan finns det faktiskt en uppsjö av ENORMT lönsamma e-handels bolag. Deras lönsamhet och tillväxt är något som de flesta andra branscher bara kan drömma om. Många av dem talar helst tyst om dera extrema lönsamhet, men som tur är har vi ju allabolag.se och dyl i Sverige som gör det hela tranparent. Några exempel - gå in och tex studera adlibris som blivit ett miljardföretag under för bokbranchen bra lönsamhet eller små fina nisch bolag som eleven.se och flera klädmode siter som under många år haft EBTmarginaler på 20-30%- jämför det med fysiska kedjor.

  Och studera "aggregerarna" - tex prisjakt.se, pricerunner.se samt den större ledstjärnan blocket.se så klart - alla har 40-60%iga vinst marginaler - fantastiskt!

  En nästa fas är alla bolag om på olika sätt erbjuder tjänster på nätet och samma sak här - ett stort antal har trots att de är i uppbyggnadstadiet mkt starka marginaler. Titta tex på Lendo som Schibstedt just köpte.

  En mkt intressant trend just nu är att offline och online fullständigt integreras och gränserna suddast ut. Mobiler börjar användas i butik för att hitta produkter, kolla lagersaldon, få rekommendationer på passande produkter, ta emot rabattkuponger etc etc.

  I USA är online ca 7% av totala retail, men den "online influerade" delen är ca 6 ggr större - dvs någon del av köpprocessen har skett på nätet. Om några år är denna del >50%..

  Ställer till vissa problem för de som inte kan / tror på Internet - tex Clas Ohlson (ja, de är fortfarande riktigt usla - har ca 1% av total sales oline..) och faktiskt IKEA där i alla fall i mina ögon de gör ett stort misstag som bromsat internetsatsningarna.

  HM däremot bygger ut internet satsningarna nu och gör helt rätt - andra fick göra misstagen och nu går de in i andra vågen och online växer mkt snabbt för dem.

  SvaraRadera
 2. CDON vet jag inte var de är om 5-6 år. Däremot vet jag att Kinnevik-sfären kommer ha tjänat pengar på dem. ;) Go Kinnevik! :)

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det ska bli väldigt intressant att se vart priset på aktien landar inom de närmsta veckorna. kan definitivt tänka mig att köpa in mig i CDON

  SvaraRadera
 4. CDON Gruppen hade over 100miljoner omsättning 2010. Själklart går det bra för de.

  Leksaker på nätet

  SvaraRadera

MediaCreeper