tisdag 10 mars 2009

Årsredovisningar

Nu i de kommande veckorna börjar årsredovisningar distruberas till landets alla aktieägare i börsnoterade företag. Årsredovisningar är det i särklass mest intressanta dokument som den enskilde aktieägaren får ta del av. Det är det bästa dokumenten att se ett företags ekonomiska ställning och välmående. Genom att läsa årsredovisningar så kan svara på många frågor. Exempel, Vad är det för tillgångar som företaget har?

I en årsredovisning kan man allt som oftast hitta de där lite mer detaljerade och intressanta uppgifterna. Samtidigt bör man i högsta grad vara medveten om at årsredovisningen också är ett reklamdokument från företagen. Det är få VDar som skriver i sitt VD ord att man agerat oförståndigt, att de kommande åren ser ut att bli ett svart hål och man inte riktigt vet hur man skall tackla detta. Fler talar nog säkerligerligen i år om att det är lite tufft, ett temporärt bakslag men att vi i vårt duktiga företag har fantastiska möjligheter då vår innovationsförmåga och engagemang är top-of-the-line. Ett säkert tips att komma förbi reklamtjafset är att börja läsa längst bak. Det är på trista svarta och vita sidor som man oftast hittar guldkornen.

Många saker är också förvånande i en årsredovisning. Hur kommer det sig exempelvis att Industrivärden under 2008 fick 20% fler aktieägare? Det normala är annars att antalet aktieägare tydligt följer börskurvan. I tider av uppgångar så är det fler som köper aktier och aktieägarna blir fler i företagen. År 2000 hade exempelvis Ericsson fler aktieägare än någonsin, när sedan aktien går ned så säljer småsparare av aktier så att inför nästa uppgångsfas ha betydligt färre aktieägare.

1 kommentar:

  1. ngn som har en guide på hur man läser en årsredovning, lite nyckeltals beräkning mm?

    SvaraRadera

MediaCreeper