torsdag 5 mars 2009

varför har vi Svenssons inte några reserver?

Idag läste jag på DIs internetsida om en sifoundersökning som är beställd av Swedbank om oss svenskars tillgångar. resultaten är enligt mig skrämmande, Var tredje svensk som du träffar på konditoriet, i sportaffären eller i trafiken har alltså mindre än 10 000kr i "snabbt" realiserabara tillgångar.

Man kan alltså dra slutsatsen lite hypotetiskt att många efter de senaste årens enorma utveckling på fastighetsmarknaden exempelvis har stora "övervärden" i sina bostäder men man kan ju undra hur mycket det hjälper om du inte har någon likviditet!! En krachad tvättmaskin, en bil på service och en dyr tandläkarräkning på samma månad och en hypotetisk miljonär hamnar direkt i likviditetsbrist och får problem med sin privatekonomi. Många kanske inte direkt lever på kredit men väldigt många verkar leva ur hand i mun, tyvärr.

Samtidigt ställer detta också det svenska samhället på stora påfrestningar. En försenad utbetalning från Försäkringskassan om föräldrapenning eller sjukrskrivning ledar för en tredjedel i det närmaste till en katastrof. Visst är det så att vi skall ställa höga krav på våra myndigheter med snabba handläggningstider och professionell hantering samtidigt måste det vara var och ens ansvar att livhanken inte hänger på ett exakt månatligt kassaflöde. Ta bara vår förmåga att hantera en ev. samhällskris, hur bra blir den?

Hur skall vi göra för att komma tillrätta med detta i Sverige? Vi har i detta landet en av de bästa ekonomiska resuserna, våra löner är internationell höga, våra tillgångar är stora. Varför lever vi så bräckligt?

4 kommentarer:

 1. Tror att svaret helt enkelt är att i valet mellan Thailandsresa, Platt-TV o liknande kontra sparande vinner konsumtionslinjen.

  Man vill njuta här och nu, och många lever i tron att Staten tar hand om den som hamnar i obestånd.

  SvaraRadera
 2. Jag skulle tro att mycket folk faktiskt inte har en aning om vad kassaflöde är. Eller likviditet öht. Många tänker kortsikktigt vilket skiner igenom när man ser en hel del företag som har kortsiktiga lösningar på allt.
  Jag tror att bättre utbildning i Ekonomi i Skolan skulle vara ett alternativ. Där man verkligen fick reda på hur bräcklig ens ekonomi är. Jag vet inte men det förvånar mig iallafall alltid lika mycket.

  En sak till. Många tror verkligen på fullt allvar(!?!?!) att det inte Går att tjäna ihop några pengar om man är en "Arbetare" eller "Låginkomsttagare". Sorgligt.

  /Low

  SvaraRadera
 3. För att visa på min poäng så läs första kommentaren på artikeln här:
  http://di.se/Nyheter/?page=/Avdelningar/Ettan.aspx


  /Low

  SvaraRadera
 4. Skrämmande inlägg.
  Personligen så har jag som merparten fått mig en rejäl känga i min portfölj men är 300 tusen likvid.
  Flyter ifrån ämnet nu kanske men känner att en börsinvestering just nu är jättesvårt. Snitta ner kurser till aptitliga priser eller avvakta på att vi rasar rakt igenom fundamentet till golv vi redan står på!?
  Bankraset i Amerika verkar ju inte vara halvvägs enligt exempelvis Buffet.
  Köpa Investor, Industrivärlden eller tanka Lundberg ??
  Ställa ut optioner på intressanta aktier? Det är snurriga tider för mig iallafall. Ödmjukast skall ju tilläggas att det är förmånligt att ha pengar överhuvudtaget. Tänk att inte ha en buffert på ens 10tusen kronor. Det måste vara ett helvete rent ut sagt. Som krögare känner jag av krisen till viss del men är som alla andra år, direkt påverkad av den orättvisa momsen vi har i denna branch. 12% inköp & 25% i försäljning. Tviii säger jag bara. Hur ofta får man ens ett kvitto i närbutiken nuförtiden?? (Bor i Malmö.)
  Bra blogg, MVH F.

  SvaraRadera

MediaCreeper