tisdag 3 mars 2009

Piska på, Qviberg!

Mats Qviberg som om jag har för mi också är ordförade i Non smoking generation gör idag ett utspel mot tobak under rubriken "fram med piskan" i en krönika i Veckans affärer. Jag är benägen att hålla med Qviberg. Tobak är och förblir en i högsta grad onödig och skadlig produkt och det är i högsta grad kostsamt för folkhälsan att upp mot 40% av lanet 17 åringar röker.

Men förbud av tobak som Qviberg förespråkar? Nja, men en skattehöjning på ett par hundra procent hade jag gärna sett.

6 kommentarer:

 1. De två mest skadliga drogerna (ur såväl individ- som samhällsperspektiv), nikotinet och alkoholen, är båda fria att användas när och hur man så önskar. Detta är inte rimligt om man samtidigt anser att mindre farliga droger, t ex marijuana, skall vara förbjudna.

  SvaraRadera
 2. Javisst låt oss brandskatta allt som inte är nyttigt och/eller farligt.Ett riktigt klassiskt sossesvar på alla problem. Skatta bort dem. Motorcyklar, bilar och cyklar, Läsk, chips, godis samt övrig fet mat.Alkohol och kaffe går också bort
  Tvinga alla fattiga i sverige att äta fullkornspasta med rårivna morötter.Trevligt

  SvaraRadera
 3. Skulle man inte kunna se det så här:

  Allt gift måste kunne betala för sig självt. Dvs, om man gör en uppskattning av hur mycket tobak kostar samhället i sjukvård så ser man till att dra in just dessa pengar i skatter på tobak. Samma sak på alkohol och t.ex. marijuana. Ska det vara så mycket svårare än så?

  SvaraRadera
 4. Okey Pidde. Arbetar själv på akuten. Vad skall vi enligt din " stå för kostnaderna själv" göra med cyklisterna och MC killarna. Lungcancer är rätt billigt, du dör efter några månader. MC eller cyklisten däremot: Reab i åratal. Jag kan lova dig att kostnaderna för en cykel inte hade hamnat under 25000.

  SvaraRadera
 5. "Detta är inte rimligt om man samtidigt anser att mindre farliga droger, t ex marijuana, skall vara förbjudna."... läs på istället för att sprida hörsägen.

  SvaraRadera
 6. Oavsett var man står i frågan om höga eller låga skatter på tobak och alkohol respektive deras skadeverkningar så är det dock ett FAKTUM att om skatten överstiger en viss nivå så kommer den illegala handeln med dessa varor att öka lavinartat och när den gör det så får staten sammanfattningsvis in betydligt mindre pengar än om man håller en lägre skattenivå.

  Naturligtvis gäller detta axiom även andra skatter...

  SvaraRadera

MediaCreeper