fredag 13 mars 2009

Låt bromsen verka!

Jag har skrivit om det ett antal gånger tidigare om vårt pensionssystem och pensionsbromsar. Försäkringskassan har nu kommit fram med sina beräkningar och det lutar nu mot att de allmänna pensionerna kommer att sänkas med ca. 4% eller ett par hundralappar i månaden för genomsnittpensionären. De med lägst pension (garantipension) berörs inte av sänkning då de nedre delen av pensionen styrs av prisbasbeloppen. Ingen pensionär behöver i Sverige svälta eller gå på socialbidrag även om det givetvis är mycket trist att få sänkt pension med några hundralappar.

Innan jag nu skriver vidare så kanske jag först måste klargöra att jag är född några månader in på 80-talet vilket i denna fråga gör mig jävig, jag tillhör också de som anser att de stora huvuddragen i vårt pensionssystem är mycket bra, även detta gör väl mig jävig idag då ”ingen” tycker det är bra. Vårt pensionssystem är tom kanske bäst i världen. Varför då? Jo därför att det ligger utanför vår statsbudget och pensionssystemet är självreglerande. De allra flesta pensionssystem i västvärlden har inte denna trygghet utan en dålig samhällsutveckling i många länder kan leda till en finansiell kollaps i hela länders ekonomi. Här i Sverige riskerar vi på samma sätt in statsbudgeten istället så fungerar det så att pensionerna helt sonika får sänkas. Pensionsnivåer är således inte en politisk fråga i Sverige utan en fast princip som lades fast med politisk enighet efter vår kris i början av 90-talet.

Att pensioner skall sänkas valåret 2010 går givetvis INTE då 60+ är en alldeles för viktig valgrupp och idag är inte något parti i riksdagen beredda att stå upp för pensionssystemet som en gång i tiden samtliga politiska partier i riksdagen utom vänsterpartiet var helt överens om. Nej nu skall det tas fram räddningspaket, ”tillfälliga” övergångsbestämmelser och gud vet vad. Jag skall inte svära men, ***** populister! Varför vågar inte de politiska partierna gemensamt stå upp för systemet och förklara att vi kollektivt måste ta vår del av kakan. Sedan finns det givetvis dom som anser att dagens pensionssystem är ett spel med aktier och obligationer. Givetvis är det så men en viktig aspekt i pensionssystemet är att vi måste lägga undan pengar för framtiden, förvalta vårt pund. Madrassen är ingen bra lösning.

Varje räddningspaket av pensionssystemet leder ofrånkomligen till att någon måste betala de enda som kan betala är givetvis framtidens pensionärer. Man kan tycka att det är orimligt att pensionärer som jobbat och slitit hela livet skall drabbas av denna finanskris samtidigt är det så att vi måste kollektivt bära ansvaret för samhällets utveckling såväl 40 som 80 talister. Då samhället hamnar i kris drabbar och måste det drabba alla samhällsmedborgare. Bland mina 80-talister gelikar så är arbetslösheten idag på väg upp mot 30%, i varje varsel som sker varje dag drabbas främst 70-80 talister. Genomsnittsinkomsten bland 80-talister kommer rasa betydligt mer än 4% år 2010 om man säger så. Uppsägningspresenten verkar nu bli en extra inbetalningstalong för föräldrarnas pensioner. Till saken hör att 70-80 talister i högre grad än tidigare är beroende av arbete för sin egen pension. Äldre 40talister dom har ”bara” behövt arbeta 30 år för att få full ATP och full tjänstepension. Som 80-talist får man pengar avsatta idag i procentsats som skall räcka tills man är pensionär

Sedan kan jag vara benägen att hålla med om att en liten skattesänkning för pensionärer kanske är på sin plats. Sänk gärna skatten med 400kr jag kan också tycka att det kanske är lite orättvist med så olika skattesatser mellan yngre och äldre, men låt för guds skull bromsen verka, systemet skall vi vara rädda om.
Till 80-talisterna vill jag säga, lev sparsamt, spar pengar, betala av dina lån du kommer behöva varenda slant när du blir gammal. Pensionär kommer du nog inte bli men kanske vi kan trappa ner lite efter 70års dagen.

Cornucopia om samma ämne

Annika Creutzer om samma ämne

2 kommentarer:

  1. He,he, skrev just ett inlägg med likartat innehåll.

    Anser att du har rätt i det du skriver.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med helt och hållet. Lite ryggrad hos politiker är aldrig fel.
    Förresten, vi som är födda i slutet av 60-talet får heller ingen ATP. Mina pensionsbesked ser tämligen beskedliga ut må jag säga.

    SvaraRadera

MediaCreeper