tisdag 31 mars 2009

En EL-nörds bekännelser

Lördagen innehöll som bekant Earth Hour, timmen då man skulle släcka ned belysningen i hemmet, vilket också skedde i undertecknads hus där stearinljus säkerligen bidrog till mer av den globala uppvärmningen än om jag hade haft ljuset tänt. Det är ju alltid intressant att så här i efterhand se om det hade effekt. För de allra flesta är detta kanske svårt att påvisa eller avvisa, men inte i detta hem här minsann brinner nördlampans sken flitigt. Jag bor nämligen i ett hus där en elmätare skickar iväg elförbrukningen per automatik och dessutom är "min lilla ort" också en av orterna i ett testområde där man genom energibolaget (dom där med röd skylt) kan via internet kan få sin egen elförbrukning redovisad timme för timme med alla upptänkliga analysmöjligheter.

Nedanstående redovisas detta hems elförbrukning i lördags.


Bortförklaringar: En stor del av dagen tillbringades hemma, Vi klev inte upp ur sängen innan 8 vilket får ses som sovmorgon, på förmiddagen tvättades det i tvättmaskin men tillhörande damsugning och dessutom bakades det bröd av undertecknad, klockan 14-15 så hejjades det friskt på skidskyttar på tv,diskades i maskin och fikades, klockan 1730 fick vi 4 vuxna och 3 barn som gäster och den ordentliga toppen innebar både matlagning i ugn och på spis. Middag (en och annan öl lyste upp tillvaron fram till Earth hour där stearinljusen drogs igång. Sedan tror jag vi avslutade kvällen med att se på lite tv, i säng kring midnatt.


Uppenbart är det på det så att belysning i vårt fall har förhållandevis lite utslag på totalförbrukningen av el vilket också visade sig i resulaten från Earth Hour. Vi har genomgående lågenergilampor i huset med något enstaka dimrande undantag. Tvättmaskin, diskmaskin och framförallt användande av ugn drar gissningsvis ganska mycket ström.

Någon som har ytterligare analyser?


Tillägg: Beklämmande visar det sig också att lördagen den 28 mars i särklass var den dag i månaden mars där det gick åt mest ström. Nu får väl jag spöstraff av svenska naturskyddsföreningen och WWF. Tre gånger så mycket mot torsdagen den 26.e exempelvis (då jag inte ens sov hemma i och för sig.). Total förbrukning i huset av el under mars månad tom den 30.e 193kWh. Lägg på några till så har man hela månaden. Tiläggas bör att huset inte värms upp med el utan med fjärrvärme.

10 kommentarer:

 1. Wolvesvillagemars 31, 2009

  Jag hörde att det krävs mer ström för att tända alla lampor igen efter att ha släckt dem. Således var Earth Hour ett enda stort gigantiskt fiasko. Milöbesparingen var lika med noll.

  SvaraRadera
 2. Frisk Ekonomimars 31, 2009

  Jag är FULL av beundran över att du faktiskt har en liten analys att visa här i bloggen, det var inte illa! :-)

  SvaraRadera
 3. Ytterligar ett exempel på "mijöteater". Om man värmer huset med el så bidrar tända lampor till uppvärmningen och totalnotan för energi förblir densamma. (Får du kanske rabatt på fjärrvärmen?)

  SvaraRadera
 4. Anonym> Teater och teater. Jag kan hålla med om att just belysning inte har så väldigt stor energiförbrukning men att däremot tro att exempelvis glödlampor som brinner skulle vara ett effektivt sätt att värma upp ett hus, tillått mig tvivla. Det är ingen slump att det finns element eller vämrepumpar i ett hus. Helt enkelt att det i relation till mycket annat (exempelvis glödlampor) är hyfsat effektivt sätt att värma upp ett hus med.

  Wolves Village>Uppenbarligen har belysning ganska låg energiförbrukning i relation till mycket annat. Att skippa en halvfull tvättmaskin lär exempelvis bespara mer än att släcka ned huset.

  SvaraRadera
 5. Vad drar ström 01-07 när ni sover? Tillsammans blir dessa staplar ganska mycket ?
  mvh Coccos

  SvaraRadera
 6. Coocos> Ja det är sant att det dras ström under dygnets alla timmar. Om jag får tro mig själv så är denna förbrukning om 0,2kW/h orsakad av följande: kylskåp, frys och ett antal saker som har att göra med att vi har IP-telefoni dvs ström till telefonen, ström till en IP dosa och ström till modemet/gateway som står på dygnet runt. ofta laddas också mobiltelefoner under natten

  Rimligt med 0,2kW/h ? inte en aning...

  SvaraRadera
 7. 0,2 nattetid är ytterst rimligt. Jag, som är extrem elnörd, blir lite avundsjuk på ditt timdiagram. Jag kan själv inte få det tyvärr, har kollat med EON.
  193 kwh - väldigt lågt!

  Wolwesvillage - lysrör, halogenlampor och lågenergilampor drar exakt lika mycket under tändfasen (undantaget väldigt gamla lysrör). Vanliga glödlampor drar under nån tiotusendels sekund cirka tre gånger märkeffekten.

  SvaraRadera
 8. Varning för Tv-apparater som står i standbye läge. Drar betydligt mer ström än man kan tro.

  SvaraRadera
 9. Hejsan,
  En kommentar ang Anonyms kommentar om miloteater. Har man direktvekande el fungerar vanliga glodlampor i princip lika bra som el element precis som anonym pastar. Eftersom drygt 90% av energi i en vanlig glodlampa blir varme fungerar det bra som varmekalla. Dock ar det inte speciellt billigt att varme huset med direkt el (eller via glodlampor) men det ar en annan femma.

  Anvander sjalv glodlampor som varmekalla i min svamp/frukt tork och det fungerar utmarkt. Har nu aven bunkrat upp med glodlampor da EU kommer forbjuda forsaljning av glodlampor. Kanske kan vi aka till Norge och handla glodlampor i framtiden?

  Knappt 200 Kwh per manad ar mkt lagt vilket beror pa att ni har fjarrvarme. En barnfamilj i villa och direkverkande el kan sluka 30-40 000 Kwh per ar. Varme, spis, torkskap/tumlare, tvatt- och diskmaskin slukar nog mest fast det varierar forstass kraftigt fran familj till familj beroende pa livsstil.

  SvaraRadera
 10. Tycker det verkar vara en trevlig tradition med 'damsugning'(med ett m som du skriver) samtidigt som ni tvattar. Piggar alltid upp ett forhallande med nagot att se fram emot ;-)

  SvaraRadera

MediaCreeper