torsdag 12 mars 2009

Kopiera BSH? -Mailsvar

Hej du har ju skrivit ett antal intressanta inlägg om Warren Buffett och hans investmentbolag. En shysst investerare helt klart och man skulle ju gärna vilja ha hans resurser, mer än några tusenlappar Ett alternativ är ju att köpa aktier i Berkshire Hathaway men skulle man inte kunna komponera en bra akteportfölj som var väldigt lik Berkshire Hathaway med svenska eller i alla fall Nordiska bolag?
Mvh
Jonas


Hej Jonas
Ja det var ju en grannlaga uppgift att ge tips på en aktieportfölj som skall ”kopiera” BSH

Kärnan i BSH är försäkringar, kraftförsörjning, finansiella tjänster och vad man skulle kunna katergorisera som ”Vardagliga ting”. Försäkringsrörelser är något som vi i stort sett saknar på Stockholmsbörsen tyvärr och lika så kraftförsörjning. Ett alternativ kan då vara att gå utanför landet. Finska Sampo äger idag gamla Skandia Sakförsäkring (IF heter dom idag). Sampo är välskött även om det fullt ut inte är ett försäkringsbolag så platsar det helt klart i portföljen. Elkraft är också dåligt med svenska bolag men vad sägs exempelvis om Norska Hafslund? Ett elföretag som får nästan all sin kraft från Norskt strömmande vatten samt att man äger en stor aktiepost i solpanelstillverkaren REC, så vi lägger till Hafslund.

BSH har ju sedan också ett antal välskötta banker i portföljen, för att jämna ut den nordiska balansen så kan man då plocka in välskötta Handelsbanken. Sedan detta med ”vardaglinga ting”. Kläder behöver man ju alltid så HM tycker jag platsar. Coca-Cola är ett stort innehav i BSH och det närmaste man kan komma med Nordiska bolag är kanske danska Carlsberg? Proctor& Gamble är ju svårt att översätta till svenska förhållanden med lite god vilja kanske man kan lägga in i alla fall halva SCA då dom konkurrerar med P&G på ex. blöjor och bindor även om P&G är så mycket mer. Kraft Food (ni vet OLW chipsen..) kanske man kan vara så fräck att man lägger in danska svenska AarusKarlshamn?

Sedan bör vi har med någon form av läkemedel och plåster då både Sanofi Aventies och Johnson&Johnsson finns i portföljen så det får väl bli pillartrillaren AstraZeneca eller NovoNordisk. Det finns ju också en hel del bolag som försäljer industriella varor i BSH och Bufett tycker om starka varumären så man kanske skall lägga in ett företag som Husqvarna också. Sedan har ju Buffett också ett ordinärt olja och gasföretag, ConocoPhillps är ju en jätte precis som Norska Statoil

Sist men inte minst skall vi nog lägga till en stor portion likvida medel, så att man allti har beredskapen. Tja det kanske inte blev så dum nordisk portfölj med 10 innehav?

Hafslund
Sampo
Handelsbanken
HM
SCA
AarhusKarlshamn
NovoNordisk
Husqvarna
Statoil
Likvida medel

Givetvis kan många innehav bytas ut och ersättas av andra tänkbara kandidater.

7 kommentarer:

 1. Hellre Fortum än Hafslund. Dessutom äger Fortum en stor del av Hafslund så man får ju båda bolagen i ett.

  BSH har mycket dagligvaror så kanske Axfood också.

  SvaraRadera
 2. Cloetta givetvis. BSH äger väl godistillverkare ?

  SvaraRadera
 3. Det viktiga är väl inte att äga aktier i samma typ av bolag, utan i riktigt BRA bolag av samma typ, gärna med hög utdelning.

  Vidare gäller att köpa innehaven när kurserna är låga.

  SvaraRadera
 4. snyggt, hög kvalitet på företag och blogg. Håller ofta med dig om ditt innehåll, enda undantaget det du skrev om Christer Gardell, i mina ögon är han och hans gelika värda allt spott och spe de får i media...

  SvaraRadera
 5. I mina ögon är Latour Sveriges motsvarighet till Bsh. 9000 % på 20 år vittnar väl till det ?


  Helägda bolag blandas med börsbolag.

  Ett annat alternativ är Investor.

  SvaraRadera
 6. Anonym> Jo fortum är ett alternativ

  Anonym> Cloetta är ett mycket bra förslag skulle definitivt passa in.

  B> Instämmer

  Anonym> Tack!

  Karl Svensson> latour är nog det investmentbolag som är mest likt Warren Buffett även om innehaven skiljer sig ganska markant men också Sampo i finland.

  SvaraRadera
 7. OLW chipsen är norskägda av Orkla ASA, inte kraft food

  SvaraRadera

MediaCreeper