torsdag 12 mars 2009

Dessa Wallenbergs...

Så där med jämna mellanrum så brukar man påminnas om det där som kanske inte riktigt är så bra med Wallenbergsfären, de ständigt pågående excesserna eller vad man nu skall kalla det. Det är kompensationsprogram till höger och vänster och mängder med diverse förmåner överallt, dolt och öppet, mängder med seglingstävlingar och resor. Det gäller såväl den ”gröna banken”, industriföretagen som maktbolaget Investor. En hel del ”göms” ju också inom EQT som Investor har stor ägaandel i men där ersättningar, styrelsearvoden mm inte redovisas. Men det räcker nog bra med den där dryga halva miljarden som Investor bränner av på kostnader varje år.

Nu i media verkar det mest skrivas om SEB som mitt under brinnande finanskris , nyemission och inställd aktieutdelning för banken, allt mer tilltagande kreditproblem i Baltikum och till på detta ett statlig ev. bankstöd som kräver bonus och lönestopp. Ja då klämmer banken till med en rejäl lönehöjning. Man kan ju verkligen fråga sig om detta agerande inte kostar mer än det smakar i form av Badwill och kund och aktieägarilska än vad det ”gör nytta”. Men det kan är så att det råder en glödhet arbetsmarknad på högre banktjänstemän, eller inte… Sedan blir jag dock personligen innerligen upprörd över alla dessa kommentar man hittar i bloggar och kommentarer om den söta lilla direktörsflickan, att hon borde ta hand om barnen, att hon bara fått sitt jobb för jämställdhetens syfte osv. Man blir bara trött, hur många män har inte fått sina toppjobb enbart för att dom är just det män och haft rätt manliga vänner?… och trängt undan många minst lika kompetenta kvinnor. Idag är det fler kvinnliga studenter på Handelshögskolan är det är män, I näringslivets topp är det omvända då man gärna umgås med liksinnade även idag 2009, tyvärr beklagligt.

Men åter till detta med löner, Ta bara nya ABB chefen, en total ersättning på 147Mkr för ett års jobb. Jo jag tackar en sisådär 76 000kr plus arbetsgivaravgifter i timmen(!) om man räknar med att han jobbar utan semester och 20 dagar i månaden, 8 timmar om dagen. Han hade nog varit synnerligen dyr att anlita som konsult om man säger så och Annika Falkengrens 10-15 miljoner framstår närmast som försörjningsstöd. ABB verkar heller inte ha några problem med att betala ut många miljoner till folk som inte ens jobbar operativt företaget, ett par miljoner för varje styrelseledamot verkar vara melodin i ABB. Man får väl bäst kompetens så?

Sedan är det ju märkligt att det betalas ut fina bonusar(!) i ett Wallenbergbolag som Stora Enso företaget som knappast har gjort något rätt de senaste 10 åren, knappt tjänat pengar för den delen heller eller nått sina finansiella mål (har man gjort det någonsin?) men bonusar delas ändå ut. Man kan ju undra för vad? Journalisten Per Lindwall (helt klart en av mina favoriter) tror bonusen har att göra med gissningar över antalet kottar på julfesten..beredd att hålla med.

Löner och kompensationssystem är väldigt svårt. Självklart skall anställda i ledande ställning ha riktigt bra betalt! Jag personligen kan också tycka att rörliga lönesystem kan vara bra men däremot så skall dessa bonussystem vara långsiktiga. Kortsiktiga bonussystem leder oftast helt fel. I banker kan dom säkerligen vara direkt skadliga då man då uppmuntrar till att ta risk, går det bra initialt får man jävligt bra med stålar direkt, får sedan samma affärsbeslut långsiktiga dåliga effekter är det knappast något som bekymmrar individen som tog besluten för några år sedan. Ett annat problem är att veta vad som påverkar vad, är det konjunkturen som drog upp resultatet? Var det bra jobb osv? Handelsbanken har ett sympatiskt vinstdelningssystem kan jag tycka, avsättningar till oktogonen om man har bättre lönsamhet är konkurrenterna samtidigt som pengarna låses in långsiktigt och mest består av aktier i det egna företaget. Gamla Carnegies vinstdelningssystem var direkt korkat där vinsten företaget gjorde delades 50/50 mellan anställda och aktieägare varje år. Det ledde till alldeles fel kultur där det kortsiktigt handlade om att tjäna så mycket som möjligt riskerna delades inte 50/50 utan där fick aktieägarna ta hela smällen.

Personligen tycker jag om system som sätter en företagsledning i samma sits som aktieägare. Låt bonus bli utbetalad i av företaget återköpta aktier eller optioner på att få köpa aktier, lås in aktierna/optionerna i 8-10 år, sen kan man få lov att skörda långsiktighetens frukter. Jag tror chefer många gånger klarar av livets nödtorft på den ordinarie chefslönen samtidigt som man sitter i samma båt som ägarna som är de som betalar pengarna samtidigt som dom tar del av vinsten.

9 kommentarer:

 1. Huvudet på spiken Stockman! Det känns som Wallenberg-arvtagarna inte har samma koll och ansvarskänsla som den forne Marcus...

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet.

  \PD

  SvaraRadera
 3. iTrader: Vad är det man brukar säga om generaliseringar?

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet det är just av den anledningen jag valt bort Investor till förmån för de andra Investmentbolagen se sprätter bort aktiespararnas pengar på onödig skit.

  SvaraRadera
 5. Lite festligt är det ju att över din text finns SEBs reklamlogga. Är väl precis så det funkar, man kan sitta och gnälla men om man själv kan tjäna en hacka tackar man inte nej.

  SvaraRadera
 6. Wallenberg den äldre kostar aktieägarna 100-tals miljonär i pension.

  Senaste ABB-chefen drar in knappt 150 mille.

  Tidigare ABB-chefer (Lindahl, Barnevik) har nästan varit uppe i miljardbelopp.

  Den i intervjuer minst sagt osympatiska och snorkiga SEB-chefen höjer lönen ordentligt efter att ha misslyckats totalt med sina arbetsuppgifter (ja utan nyemission kan man faktiskt prata om kk-hot!).

  Wallenbergarna har ingen egen förmögenhet, utan cashen finns i stiftelser som ska främja forskning och annat. Vad gör man då åt det? Jo, nuvarande Wallenbergare har varit kreativa genom att skapa ett bolag (W) vars främsta uppgift är att betala ut mångmiljonbelopp till de nuvarande Wallenbergarna (eller "sköta förvaltningen" som de själva menar..).

  Investor har själva en halv miljard i förvaltningskostnader varje år.

  För att inte tala om cirkusen inom EQT.

  Kulturen är minst sagt rutten inom Wallenberg-bolagen. Aktieägarna snuvas på kapital genom vidlyftiga ersättningar till tjänstemännen.

  SvaraRadera
 7. Godvänner, jag heter Antonio Laura från Lund-Sweden, jag är läkare av yrke, 45 år. Läs mitt sanna livsvittnesbörd, jag har en positiv avsikt att denna information kommer att hjälpa någon att läsa den här artikeln just nu. Efter att ha varit i ett förhållande med Abeg Erickson i flera år, han gick upp med mig, men jag ville ha honom tillbaka så mycket, för jag älskade honom , Jag frågade honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag har förklarat att jag hellre skulle kontakta ett stavar som kan hjälpa mig att stava det tillbaka, men jag hade den typen av person som aldrig tänkte på en stava inget annat val än att prova, jag mailade stavningskanalen och han berättade för mig att det var ett problem innan tre dagar, han kastade Love stavningsdelen i luften och förvånansvärt andra dagen var det omkring 6.00. Min ex-kärlekspartner ringde mig på min mobiltelefon, jag blev så förvånad över att han svarade på telefonsamtalet och han var så ledsen för allt som hände . Jag var så glad att vi började leva tillsammans lyckligt. (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)

  SvaraRadera


 8. Du som letar efter lånepengar. Du är företagare, privat investerare eller ännu bättre någon som behöver snabb finansiering med tanke på en situation. Här är en möjlighet att låna pengar online på 72 timmar. Jag erbjuder dig lån från 100.000 kr till 250.000 kr upp till
  500.000.000 kr. Här är min e-post:  diegozumerle71@gmail.com

  Du som letar efter lånepengar. Du är företagare, privat investerare eller ännu bättre någon som behöver snabb finansiering med tanke på en situation. Här är en möjlighet att låna pengar online på 72 timmar. Jag erbjuder dig lån från 100.000 kr till 250.000 kr upp till
  500.000.000 kr. Här är min e-post:  diegozumerle71@gmail.com


  Du som letar efter lånepengar. Du är företagare, privat investerare eller ännu bättre någon som behöver snabb finansiering med tanke på en situation. Här är en möjlighet att låna pengar online på 72 timmar. Jag erbjuder dig lån från 100.000 kr till 250.000 kr upp till
  500.000.000 kr. Här är min e-post:  diegozumerle71@gmail.com

  SvaraRadera
 9. Hej, letar du efter ett skuldsaneringslån, lån utan säkerhet, företagslån, hypotekslån, billån, studielån, personliga lån, riskkapital, etc! Jag är en privat långivare, jag ger lån till företag och privatpersoner med låga och rimliga räntor på 2%. Mejla till: christywalton355@gmail.com

  SvaraRadera

MediaCreeper