onsdag 11 mars 2009

Gillar SJ

Först av allt skall jag säga att jag tillhör landets lite mer flitiga tågresenärer i själv verket så åker jag tåg i stort sett dagligen och sitter faktiskt på ett tåg just nu. Tåg är ett mycket trevligt transportsätt, det går förhållandevis snabbt att åka ganska långa sträckor på ett miljövänligt sätt, man behöver inte koncentrera sig på att hålla sig på vägen, man kan slumra in lite om man vill och många gånger har jag hamnat i trevliga resesällskap och fått prata bort en stund om intressanta samtalsämnen eller haft tid till att skriva ett blogginlägg som detta. Faktum är att det trots de fallande bensinpriserna är billigare att åka tåg även om man lägger ut en slant på månadskortet.

I mitt fall så åker jag nästan uteslutande med SJ som tågoperatör så jag tänkte ta tillfället i akt att berätta lite om vad jag tycker om SJ som kund. Som aktiv pendlare är man ju som sagt lite mer ”van” i rollen att åka tåg. Mitt favorittåg med SJ är helt klart dubbeldäckarna, vad nu den modellen heter. Stora fina fönster, sköna säten och ganska så låg ljudvolym. Sitter på ett sådant tåg just nu och skriver. I rollen sedan som pendlare så får man ju av SJ lite förmåner av olika slag, i mitt fall gratis fika, gratis internetuppkoppling osv Med ett svart kort som jag innehar så kan man tom som en lite mer udda förmån tränga före i kön om man skulle befinna sig i den kungliga huvudstaden.

Men det kostar som bekant en slant att pendla även om det är biligare än att köra bil (tro mig jag har pilpendat ToR till ett arbete också). För månadsavgiften så får man också i sann kedjeanda också en massa bonuspoäng, poäng som kan använads till nya resor, mat eller hotellövernattningar. I mitt fall brukar det bli några gratis resor till fjällen ToR. Att fastna i en trafikstockning med bilen är som bekant allmänt frustrerande fastnar man i en tågstockning är det givetvis lika frustrerande men man får i alla fall tillbaka pengarna om man blir 20 min sen i mitt fall brukar det bli ngon hundring eller två tillbaka i månaden, som kan användas till nya resor.

Sedan är det givetvis så att SJ i alla stycken inte är det optimala, förseningar är trista och ibland i en vagn utan värme, burr burr

Men summa summarum, jag gillar SJ trots alla svarta tidingsrubrubiker.

2 kommentarer:

  1. Vad kostar ett sådant där kort då, och hur mycket/vart får man åka på det?

    SvaraRadera
  2. Anonym> på www.timinfo.se kan du se pendlarkorten och dess priser. i mitt fall ca. 2 papp i månaden

    På övriga sträckor finns info på sj hemsida. För 3000kr i månaden så kan man t.e.x åka helt och fullt inom Västsverige både med buss och tåg.

    Ett årskort med fullkomligt fria resor på alla sträckor i hela sverige inkl natttåg osv. kostar 35000kr per år (sånt har jag inte..)

    SvaraRadera

MediaCreeper